Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Csak engem irritál, hogy a 2...

Csak engem irritál, hogy a 2 éves kislányom eltanulja a nagyanyjától a helytelen kiejtéseket?

Figyelt kérdés

Városban lakunk, normális emberek vagyunk az anyósom pedig ki tudja miért, hát kicsit parasztosan beszél. Csak néhány példa : engemet, magamat, énnekem, lesző, esző, ehöz stb stb

A kislányom szinte folyékonyan beszél, nincs sokat a nagyival, mégis egyből ráragad, engem idegesít, de ha rászólok, mivel abban a korban van, hát még inkább mondja.

Már szóltam anyósomnak ezért, hogy beszéljen szépen a gyerekkel, mert tőle is tanul, de szinte kikérte magának, hogy rá még senki nem szólt, hogy hogy beszél.

Veletek történt már ilyesmi? Mégis mit tegyek, nem szeretném, hogy a kislányom helytelenül tanuljon meg beszélni!

2011. szept. 8. 19:09
1 2 3 4 5 6
 51/55 anonim ***** válasza:
A kérdező meg visszavonult...az utolsó válaszolónak tökéletesen igaza van!Ha az anyukájáról lenne szó,akkor is "leoltaná"?
2011. szept. 10. 20:00
 52/55 anonim ***** válasza:
69%

Zalában nőttem fel a határ mellett. A "t" és az "e" hangot eléggé sajátosan ejtik ott, fáradtabb pillanataimban néha előbukik még ma is.

A férjem kifejezetten jól szórakozott néhány ott felszedett - normától eltérő - ragozásomon. Az -n végződésű igéket felénk "ikesítik", lásd "robbanik, csattanik, stb.".

Vagy a ragot nem hangrendnek megfelelően használtam, pl: pisilnOm kell, a helyes, pisilnEm kell helyett.

Ennek ellenére (amikor felhívták rá a figyelmemet, akkor váltottam a helyes használatra) a kommunikációmból élek. Eddig csak olyan munkám volt, ahol a kommunikáció kimagaslóan fontos volt.

Nagymamám igazi falusi parasztasszony volt (mezőgazdaság, állattartás), néha alig értettem mit mond. Vettem át tőle is dolgokat, de a szüleim soha egy szóval nem jelezték, hogy helytelen. Ha mondjuk anyukámtól kérdeztem, hogy "gyüssz?", akkor helyesen válaszolt: "Jövök."

Így ki is javította a helytelen formát és engem/nagymamámat sem szembesített azzal, hogy rosszul (?)használjuk az adott szót.

2011. szept. 12. 20:35
 53/55 A kérdező kommentje:

Nem is értem, miért kapom ezt a sok kioktató stílusú választ. Nem írtam soha, hogy az anyósom ellen nevelem, sőt! Ezért hidd el a saját anyámra is rászólnék! Ahogy ő is kijavított amikor kisebbnek nem jól mondtam valamit.

Ebben nincs semmi rossz, hisz mindig az építő jellegű dolgokkal kell foglalkozni, szerintem ez is az. És nem célom, hogy tökéletesen irodalmi nyelven beszéljen a gyerek, de ha megszólal ne lógjon már ki a kapanyél a szájából. Nem ártana inkább, ha más is így tenne, akkor talán, majd az oviban iskolában sem tanulnának annyi mindent el egymástól, ha mindenki csak egy kicsit is oda figyelne arra amit mond. Pl a trágár szavakat is.

Én sem vagyok tökéletes, igyekszem magam is kijavítani...ennyi. Ezért nem kell annyira oda lenni.

De pl az "a ablak" "a ajtó" már igen is hiba, meg az enyimé és a többi stb. Az említett hibás formák egy része csak minden nem jut most eszembe, de a tisztelt társaság a helyett, hogy egyből támad, inkább gondolkodhatna azon, hogy nem fogok regét írni a hibásan kiejtett szavakról, csak néhányat emeltem ki.

Ennyi és a kérdező most igen is eltűnik ahogy írta valaki, mert nincs értelme ezen vitatkozni, ti nem vagytok benne a z én helyzetemben, nem ti járjátok az utam, itt leírva úgy látszik nem úgy jött le a kérdésem, mint élőben . Ennyi.

2011. szept. 14. 12:59
 54/55 anonim ***** válasza:
76%

Az "a ablak", stb. szerintem is hiba, de eddig kiejtésbeli különbségekről beszéltünk, nem ilyenekről. Ez más kategória, számomra legalábbis.

De, a szerinted annak, aki tájnyelven beszél, "kilóg a kapa a szájából", na hát akkor csak gratulálni tudok.

Mellesleg beszélgethetnénk arról is, vajon az, amit írtál, hogy "kicsinek", mennyire helyes? Mi ugyanis úgy tanultuk ebben az értelmében a kifejezést, hogy "kisgyerekként"...

Egy szó, mint száz: Igen, csak téged irritál... (Hogy a kérdésedre is válaszoljak.)

2011. szept. 14. 14:10
 55/55 anonim ***** válasza:

*ha szerinted annak

- akart lenni.

2011. szept. 14. 14:11
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!