Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Csak engem irritál, hogy a 2...

Csak engem irritál, hogy a 2 éves kislányom eltanulja a nagyanyjától a helytelen kiejtéseket?

Figyelt kérdés

Városban lakunk, normális emberek vagyunk az anyósom pedig ki tudja miért, hát kicsit parasztosan beszél. Csak néhány példa : engemet, magamat, énnekem, lesző, esző, ehöz stb stb

A kislányom szinte folyékonyan beszél, nincs sokat a nagyival, mégis egyből ráragad, engem idegesít, de ha rászólok, mivel abban a korban van, hát még inkább mondja.

Már szóltam anyósomnak ezért, hogy beszéljen szépen a gyerekkel, mert tőle is tanul, de szinte kikérte magának, hogy rá még senki nem szólt, hogy hogy beszél.

Veletek történt már ilyesmi? Mégis mit tegyek, nem szeretném, hogy a kislányom helytelenül tanuljon meg beszélni!

2011. szept. 8. 19:09
1 2 3 4 5 6
 11/55 anonim ***** válasza:
90%

A "hát kicsit parasztosan beszél" miatt most inkább nem mondok rád semmit. Te biztos rém elit vagy...

Azért van az iskola, hogy ott megtanulja a köznyelvet. Fogadni mernék, hogy te sem a köznyelvet beszéled.

És ha tiltod a gyermeked az őt körülvevő nyelvjárás megismerésétől, akkor már bocsáss meg a kifejezésért, de egy kis bunkót fogsz belőle nevelni.

Az anyanyelvjárás megismerése nagyon fontos, így ismeri meg a nyelv rendszerének a működését is.

2011. szept. 8. 19:33
 12/55 anonim ***** válasza:
89%

Meg akartam kérdezni, hogy mi az a suk-sükkölés, de 10. olvasatra csak rájöttem:)))

Egyébként anyósodra hiába szólsz rá, életében így beszélt, nem fog tudni leszokni róla, még ha akarna sem, de nem is tudhatja, mit mond rosszul, mert egyszerűen így ivódott bele. Segíteni sajnos nem tudok érdemben, csak ezt akartam elmondani.

2011. szept. 8. 19:37
 13/55 anonim ***** válasza:
82%

És akkor mit szóljon egy német, vagy angol anyanyelvű...

Ott aztán vannak különbségek. :P

Szerintem ezen ne akadj ki, a felsoroltak közül egyik sem helytelen, csak tájnyelvi vagy régies. Mi azzal a baj? Mellesleg, attól, hogy most két évesen jó poénnak tartja ezeket ismételgetni, még nem jelenti azt, hogy így fog ő is beszélni. Ez szinte kizárt, hiszen leginkább a saját környezetétől tanul majd, ott pedig ilyen (nagy valószínűséggel) nem lesz.

Ellenben készülj fel pár káromkodó szóra, mert az tényleg idegesítő lesz...

Ja, és remélem, hogy nem deviszontoztok, ugyanis az tényleg hiba, mégis mennyi, magát teljesen "művelt és helyesen beszélő" ember mondogatja. :P (De ez csak utószó volt, nem megsértődni. :))

2011. szept. 8. 19:39
 14/55 anonim ***** válasza:
96%
Bocsánat, előző vagyok, és *magát teljesen műveltnek tartó* embert akartam írni.
2011. szept. 8. 19:40
 15/55 anonim ***** válasza:
14%
Akkor még egyszer elmondom: ezek nyelvhelyességi hibák!!! Így tanítják az iskolában, ez a hivatalos álláspont, attól h egy tájegységhez köthető valami még nem lesz helyes! Az angolban meg inkább kiejtésbeli eltérésekről beszélhetünk ami megint más!!! Esetleg vannak eltérő szavaik, de az megint csak más.
2011. szept. 8. 19:42
 16/55 anonim ***** válasza:
87%
utolsó! Tévedsz! A tájnyelv nem helytelen! Nézz utána nyugodtan! Még a tanárképző főiskolákon is tanítják kis hazánk nyelvjárásait. Attól, hogy valaki nem a köznyelvi formát használja, még nem beszél helytelenül. Ez egy régi beidegződés (mármint, hogy ez helytelen). Sőt! Színesíti a magyar nyelvet az egyes tájegységek stílusa. Manapság sajnos ***** nézet, hogy csupán a köznyelvi (irodalmi) stílus a megfelelő. Pedig ezzel egyre szegényesebb lesz a nyelvünk, egyre inkább terjed a mekegés...

* Automatikusan eltávolított tartalom.
2011. szept. 8. 19:47
 17/55 anonim ***** válasza:
100%

A hivatalos álláspont azért nem olyan fekete-fehér ám...

Egyébként kérdező, szerintem ne akadj ki ezen. Később az oviból fogja hozni a csúnya szavakat, tiniként meg olyan kifejezéseket fog használni, amit nem is értesz... de azért hidd el, meg fogja tanulni az irodalmi magyar nyelvet rendesen használni :)

2011. szept. 8. 19:49
 18/55 anonim ***** válasza:
31%
Nem a tájnyelvre mondtam hanem kimondottan a suk-sükölésre!
2011. szept. 8. 19:50
 19/55 anonim ***** válasza:
79%

Angolban kiejtésbeli különbségek, esetleg más szavak??????????? Te azt sem tudod miről beszélsz.

Egyébként kérdező, mit tegyél? Tanulj meg magyarul, különös tekintettel az egyeztetésekre, nyelvhelyességre és tanítsd meg helyesen beszélni a gyerekedet. Mert így kicsit furcsa, olyan más szemében a szálkát, sajátoméban a gerendát sem típusnak tűnsz.

Egyébként csak téged irritál, mert engem nem zavar, mit tanul a gyereked a nagyanyjától és hogyan beszél.

2011. szept. 8. 19:51
 20/55 anonim ***** válasza:
32%
Mert sokan azt mondják ááá az biztos tájnyelv, de az hiba!
2011. szept. 8. 19:51
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!