Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Csak engem irritál, hogy a 2...

Csak engem irritál, hogy a 2 éves kislányom eltanulja a nagyanyjától a helytelen kiejtéseket?

Figyelt kérdés

Városban lakunk, normális emberek vagyunk az anyósom pedig ki tudja miért, hát kicsit parasztosan beszél. Csak néhány példa : engemet, magamat, énnekem, lesző, esző, ehöz stb stb

A kislányom szinte folyékonyan beszél, nincs sokat a nagyival, mégis egyből ráragad, engem idegesít, de ha rászólok, mivel abban a korban van, hát még inkább mondja.

Már szóltam anyósomnak ezért, hogy beszéljen szépen a gyerekkel, mert tőle is tanul, de szinte kikérte magának, hogy rá még senki nem szólt, hogy hogy beszél.

Veletek történt már ilyesmi? Mégis mit tegyek, nem szeretném, hogy a kislányom helytelenül tanuljon meg beszélni!

2011. szept. 8. 19:09
1 2 3 4 5 6
 21/55 anonim ***** válasza:
91%

És csak zárójelben jegyzem meg, hogy az sem igaz, hogy angolban csak szavak és kiejtésbeli eltérés lenne...

Csak össze kell hasonlítani egy - mondok valamit - texasit, meg egy londonit beszélni, és mindjárt kiderül, hogy amellett, hogy a texasit senki meg nem érteni :P, a nyelvtan is más.

De ez tényleg csak kis megjegyzés, mert nem a témához kapcsolódik, úgyhogy bocsi, nem is offolok tovább.

Egyébként a tájnyelv tényleg nem helytelen, miért is lenne az??

A suk-sükölés helytelen. a szuk-szükölés szintén.

De az engemet, magamat, énnekem... azok teljesen helyesek. (Én sem beszélek egyébként így, de attól még nem nézem le azt, aki mégis.)

2011. szept. 8. 19:51
 22/55 anonim ***** válasza:
52%

19:39

A "de viszont" a nyelvtudomány mai állása szerint nem kifogásolható.

Akik szerint "helytelen", azok a harcos nyelvművelők. :P

A tájnyelv pedig még véletlenül sem hibás nyelvváltozat!!

2011. szept. 8. 19:53
 23/55 anonim ***** válasza:
91%

"városban lakunk, normális emberek vagyunk"

Ez tetszik. Én vidéken lakom, szintén normális ember vagyok.

Ugyanis itt is vannak normális emberek, olyanok is akik helyesen beszélik a magyart, olyanok is akik nem. A szüleim is parasztosan beszélnek, mégsem jut eszembe hogy őket 60 évesen megváltoztassam. A gyerekeim rengeteget tanulnak tőlük, és örülök neki!!

2011. szept. 8. 19:54
 24/55 anonim ***** válasza:
78%

A "de viszont" - számomra - azért helytelen, mert jelentés-halmozás.

Ennyiből legyen akkor "mivel mert" is.

De nehogy már nyelvtanórába kezdjünk. :P

Az én környezetemben a de viszont igenis nagy hibának számít, ellenben a tájnyelvvel.

Ez persze lehet, hogy máshol máshogy van. Én nem akarok senkit meggyőzni az igazamról, nem is mondom, hogy igazam van.

Csak speciel én attól falra mászok, ennyi. :)

2011. szept. 8. 19:58
 25/55 A kérdező kommentje:

Elnézést kérek attól, aki magára vette a városban lakunk normális emberek vagyunk-ot. Természetesen ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy nem lakunk olyan helyen, ahol ilyen tájszólással beszélnénk stb. Szerintem egyébként ez hibás beszéd, nem tájnyelv. Ha nem is a magamat szó, de a nagy lesző, ehhöz stb igen is az! És a férjem elmondása szerint régen nem beszélt így, tehát csakis felvett rossz szokás lehet.

Persze a régieket megváltoztatni nem lehet. NEM értem nekem miért lenne gerenda a szememben --egyik válaszoló szerint?

Tudom hogy fog hallani még trágár szavakat is, de arról el lehet magyarázni, hogy ezt miért ne mondjuk. De egy helytelen kiejtést egyszerűen felvesz. Úgy látszik csak nekem fontos hogy mi hallatszik ki a gyermekem szájából.

2011. szept. 8. 20:24
 26/55 anonim ***** válasza:
91%

Mert anyósodnak rossz a kiejtése. Ezt gyorsan elhagyja a gyerek. Rengetegen vannak, akik mondjuk Szegeden tájszólással beszélnek, Budapesten pedig standard nyelvet.

Ez egy másolás, amit elhagy, ha más környezetbe kerül.

Viszont, te helytelenül beszélsz nyelvtanilag, és azt tanulja meg, akkor valóban hibásan fog beszélni és írni. Mint te. És veled mégiscsak több időt is tölt. Úgyhogy kezd el magadat fejleszteni, ha valóban ennyire fontos, hogy helyesen beszéljen a gyereked.

2011. szept. 8. 20:30
 27/55 anonim ***** válasza:
71%

Engem csak az zavar, mikor úgy beszélnek hozzá, hogy direkt "hülyén" mondják a szavakat. Pl: a "helló" helyett "heó" (amúgy sem akarom hogy hellózzon, hanem szia, szervusz...) de nem szóltam semmit. Nekem is 2 lesz éves a lányom, folyékonyan beszél már rég óta. Én még arra is odafigyelek, hogy ne rövidítéseket használjak, (pl paradicsom helyett pari vagy uborka helyett ubi) hanem mindig mindent igyekszem helyesen mondani.

Elhiszem hogy idegesít, annyit tudsz tenni, hogy a lányodat mindig kijavítod. Ne tiltsd, mert akkor csak azért is azt fogja mondani. Csak javítsd ki mindig.

2011. szept. 8. 20:31
 28/55 anonim ***** válasza:
89%
Az ilyen "városi" úri p...csáktól mentsen meg éngemet a Jóisten...
2011. szept. 8. 20:31
 29/55 anonim ***** válasza:
89%

A kedves kérdeznek arra kellene megtanítania a gyereket, hogy ahogy a mama használja ezeket a bizonyos szavakat az nem csúnya beszéd, igenis "szép és fontos" amiket a mama mond, de "Te inkább úgy mondd, ahogy Anyu szokta, mert az oviban nem fogják megérteni a többiek, mert a gyerekek nem ismerik ezeket a szavakat, csak a nagymamák (és nem biztos, hogy mindenkinek van ilyen nagyija, aki így beszél, stb...)"

Mindenképp tiszteletre kell tanítani a nagyi iránt, mert sokkal visszatetszőbb(és Téged minősít, kedves Kérdező!!!), ha a saját mamája ellen hangolod ilyen butaság miatt!

2011. szept. 8. 20:50
 30/55 anonim ***** válasza:
100%

Amikor kicsin nagymamámnál voltunk falun, mi is átvettük tőle az ott használt kifejezéseket, de méginkább a hanglejtést. Öcsém, még itthon is énekelve beszélt, emlékszem, hogy anyut is mindig idegesítette (jó, akkor már nagyobbacskák voltunk, nem 2 évesek). De pár nap alatt elhagyta, elhagytuk. Szerintem nem kell vele foglalkozni, beszélj úgy hozzá, ahogy eddig.

A fiamra is ragadnak ilyen Cső meg hasonló kamaszok által használt, tanított kifejezések, de mivel mi nem használjuk, inkább a sziát használja ő is.

2011. szept. 8. 21:09
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!