Csak engem irritál, hogy a 2 éves kislányom eltanulja a nagyanyjától a helytelen kiejtéseket?
Városban lakunk, normális emberek vagyunk az anyósom pedig ki tudja miért, hát kicsit parasztosan beszél. Csak néhány példa : engemet, magamat, énnekem, lesző, esző, ehöz stb stb
A kislányom szinte folyékonyan beszél, nincs sokat a nagyival, mégis egyből ráragad, engem idegesít, de ha rászólok, mivel abban a korban van, hát még inkább mondja.
Már szóltam anyósomnak ezért, hogy beszéljen szépen a gyerekkel, mert tőle is tanul, de szinte kikérte magának, hogy rá még senki nem szólt, hogy hogy beszél.
Veletek történt már ilyesmi? Mégis mit tegyek, nem szeretném, hogy a kislányom helytelenül tanuljon meg beszélni!
Ha már a tájnyelv is ennyire zavar, kérdező, akkor lehet, hogy bajban leszel majd, ha a kicsid oviba megy. Ugyanis sajnos a kisgyerekek egymástól is sok mindent átvesznek, és ha lesz a csoportjában nyelvtanilag helytelenül beszélő gyerek, akkor előfordulhat, hogy azt is átveszi majd.
A fiam (3 és fél éves) hibátlan nyelvtannal beszélt sokáig. Azután bekerült a gyerekközösségbe, és azóta van a beszédében minden. "Itt vagyok!" helyett "Itt vagyom!", "leszek" helyett "leszem", és egyéb, különböző ragozási, és nyelvtani sületlenségek. Tudja, hogy nem helyes, de átvette, mert "beolvadt" a közösségbe...
NINCS helytelen magyar beszéd.
Engem-engemet -ez a hosszabb alak,és teljesen helyes.
A gyerek meg fogja tanulni az iskolában,hogy mit tart irodalminak a tanárnő.
Anyósom rengeteget olvasott,művelt nő,mégis suk-sükköl,mert így tanulta gyerekkorában 80 évvel ezelőtt.
Tehát halhassuk,láthassuk.Soha nem szólnék rá,pedig zavarja a fülem,és mégis helyes.
Ettől szép a magyar!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!