Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Csak engem irritál, hogy a 2...

Csak engem irritál, hogy a 2 éves kislányom eltanulja a nagyanyjától a helytelen kiejtéseket?

Figyelt kérdés

Városban lakunk, normális emberek vagyunk az anyósom pedig ki tudja miért, hát kicsit parasztosan beszél. Csak néhány példa : engemet, magamat, énnekem, lesző, esző, ehöz stb stb

A kislányom szinte folyékonyan beszél, nincs sokat a nagyival, mégis egyből ráragad, engem idegesít, de ha rászólok, mivel abban a korban van, hát még inkább mondja.

Már szóltam anyósomnak ezért, hogy beszéljen szépen a gyerekkel, mert tőle is tanul, de szinte kikérte magának, hogy rá még senki nem szólt, hogy hogy beszél.

Veletek történt már ilyesmi? Mégis mit tegyek, nem szeretném, hogy a kislányom helytelenül tanuljon meg beszélni!

2011. szept. 8. 19:09
1 2 3 4 5 6
 41/55 anonim ***** válasza:
92%

szia!

én is csak egy vidéki anyuka vagyok, és nem magyartanár vagy nyelvész:)

viszont az én nagymamám is mondott ilyesmiket, amikor kicsi voltam, ráadásul ő vigyázott rám 1 éves koromtól míg ovis nem lettem, gyakorlatilag tőle tanultam meg beszélni. és nem ragadt rám, teljesen köznapi módon beszélek, nem gyüvök meg láthassuk és hasonlók.

magyarázd meg a picinek, hogy az öregek így beszélnek, ti meg úgy, ahogy. a németek németül, az angolok meg angolul, biztos rácsodálkozott már idegen nyelven beszélőkre is, nem? meséld el neki, hogy a mama ahol élt kicsi korában, ott így beszéltek, de ma már ott, ahol ti éltek, nem így beszélnek az emberek. rászólni felesleges, azzal csak szítod a tüzet... és ne aggódj amiatt, ha mások előtt így beszél, nyilván látják, és hallják is az emberek, hogy te/ti nem így beszéltek, csak a gyerek. ha földhöz vágja magát egy bolt közepén, az is eléggé kínos tud lenni, de ez van, a gyerekkel jár. előbb-utóbb abbahagyja, ahogy az oviban tanult cifrábbnál cifrább káromkodásokat is, ha otthon nem hall ilyesmit.

2011. szept. 9. 10:22
 42/55 anonim ***** válasza:
85%

Semmi baja nem lesz a gyereknek, ha megismeri (megtanulja) ezt a beszédet. Basszus, egy 2 éves amúgy sem az irodalmi nyelvet beszéli!!! És ha esetleg önmagától hibásan mond egy szót, mit fogsz csinálni, a sarokba állítod? (Még ovis korban is olyan cifrákat tudnak gyártani, pont azért, mert annyira igyekeznek ügyesen, felnőttesen fogalmazni, közben meg keverik még a ritkább, ismeretlenebb szavakat)

Mire iskolás lesz, olvasni fog, gyarapodik a szókincse, kialakul nála a tudatos, helyes nyelvhasználat.

A "legrosszabb", amit eltanulhat a nagyanyjától, hogy az emberek különbözőek, és ne legyen egy hülye kis sznob.

2011. szept. 9. 10:43
 43/55 anonim ***** válasza:
100%
Szia!Én például 14 évesen egy faluból kerültem városba,kollégiumba.14 évig tájszólással,vagy rosszul?? beszéltem,ez volt a természetes,a szüleim is így beszéltek.Mikor bekerültem,hirtelen,gyorsan átszoktam a "városi" nyelvre,mert senki nem beszélt úgy mint én:)Anyósom is így beszélt,a gyün-re emlékszem a lányomnak nagyon tetszett,gyakorolta is.De nem szokta meg,mert itthon nem így mondtuk.A férjem miután összekerültünk,szintén elhagyta ezeket,pedig volt hogy a jön helyett ő is gyün-t mondott.Szerintem ne aggódj:)
2011. szept. 9. 13:14
 44/55 anonim ***** válasza:
89%

Amikor hazajött az első osztályos gyerekem a suliból, és megkérdezte hogy mit jelent az hogy köcsög, akkor tudtam, hogy na ez lesz a feladat! Ezeket a szavakat még nehezebb lesz távoltartani a gyerektől, mint azt hogy "mé nem gyüssz má ebédőni?" - ahogy drága anyukám mondta valamikor nekem.

És nem maradtam úgy.

2011. szept. 9. 14:16
 45/55 anonim ***** válasza:
69%

"természetesen nem vagyok született bunkó"

Helyesen így kellett volna írnod:

nem született bunkó vagyok, de azzá váltam.

2011. szept. 10. 12:07
 46/55 anonim ***** válasza:
77%

"azt hiszem az M1-en van az az időjós aki tájszólással beszél, nem tudom miért lenne az csúnya, az inkább magyar nekem :)"

Gyönyörű "ízes" tájszólása van, azt hiszem palócos a hivatalos megnevezése /bár kérdező szerint ő sem beszél helyesen/.

2011. szept. 10. 12:10
 47/55 anonim ***** válasza:
69%
A Reisz András az az időjós...nekem is nagyon tetszik,ahogy beszél(egy született bp.-i válaszoló)
2011. szept. 10. 12:38
 48/55 anonim ***** válasza:
64%
Ha ezek nyelvtanilag helyesek lennének,akkor gondolom ti a szakdolgozatotokat vagy az érettségiteket is suk-sükölve írtátok meg.... tájnyelv igen,de attól még helytelen. Ennek ellenére a gyerek nem mindenhol ezt hallja,úgyhogy nem fog így beszélni ebben biztos vagyok.
2011. szept. 10. 12:54
 49/55 anonim ***** válasza:
78%

A szakdolgozatot "irodalmi" magyar nyelven kell megírni. DE: az írásban használt nyelv sosem teljesen azonos a beszélt nyelvvel, hisz egészen más a közeg, amiben használjuk és természetesen a "beszédhelyzet is. Egyébként, ha már ennyire belemegyünk (magyar szakos vagyok): senki sem használja teljesen a köznyelvi beszédben az etalonnak számító kiejtést, hisz mindenki kicsit más környezetben nőtt fel. igazán a köznyelvi beszéd sosem a nagy könyv szerint leírt szabályok szerinti. Még az sem biztos, hogy tökéletesen hangsúlyoz, tökéletes a hangképzése (ugye a tájnyelvek néhány hangot máshogyan ejtenek). Az, hogy mi a nyelvi sztenderd és azt az egyes egyén hogyan használja, bizony nagyon nagy különbségeket mutathat. [link]

Soha ne legyen ennél nagyobb gondod a gyerekkel, kívánom neked! hidd el, attól, hogy hallja és néha használja a nagymama szavait, nem lesz kevesebb! Ha te magadhoz mérten mindenből ennyire maximálisat fogsz nyújtani, mint amit anyósodtól elvársz, a gyereked maximális nevelést fog kapni.

Különben valaki már írta, de én is megerősítem: idős korban bizony gyakran ismét azt a nyelvet kezdi (nem tudatosan) használni az ember, amit gyermekkorában otthon, a szüleitől megtanult. ezen az sem változtat, hogy esetleg millió diplomája, akár doktorátusai is van az egyénnek. A nyelv egy állandóan váltózó egység. Lehet, hogy az, amit te ma helyesnek tartasz, néhány évtizeddel ez előtt még bántotta mások fülét vagy a te kiejtésed fogja majdan a te unokádét bántani.. akkor talán téged is bántana, ha ezt megjegyeznék.. A tolerancia a mindennapi élet egyik legfontosabb alapelve. Aki apróságokat képes felnagyítani, azt egy idő után kerülni fogják..

2011. szept. 10. 16:46
 50/55 anonim ***** válasza:
69%

Ha Anyád használná,nem lenne baj,de mivel az Anyósod használja,ezért hiba.

A Te fogalmazásod sem irodalmi.Az ízes beszéd,a hosszabb alakok használata,és az ö-zés nem hiba.

2011. szept. 10. 19:23
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!