Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Csak engem irritál, hogy a 2...

Csak engem irritál, hogy a 2 éves kislányom eltanulja a nagyanyjától a helytelen kiejtéseket?

Figyelt kérdés

Városban lakunk, normális emberek vagyunk az anyósom pedig ki tudja miért, hát kicsit parasztosan beszél. Csak néhány példa : engemet, magamat, énnekem, lesző, esző, ehöz stb stb

A kislányom szinte folyékonyan beszél, nincs sokat a nagyival, mégis egyből ráragad, engem idegesít, de ha rászólok, mivel abban a korban van, hát még inkább mondja.

Már szóltam anyósomnak ezért, hogy beszéljen szépen a gyerekkel, mert tőle is tanul, de szinte kikérte magának, hogy rá még senki nem szólt, hogy hogy beszél.

Veletek történt már ilyesmi? Mégis mit tegyek, nem szeretném, hogy a kislányom helytelenül tanuljon meg beszélni!

2011. szept. 8. 19:09
1 2 3 4 5 6
 31/55 A kérdező kommentje:

Egyáltalán nem hangolom a nagyi ellen, sőt.... nagyon is szeretném, hogy ők jó kapcsolatban legyenek. És nem értem miért jön mindenki a tájszólással. A lesző és leeső és egyebek inkább régies és nem jól kiejtett szavak, mint például egy szögedi kiejtés, ami igen, tájszólás. Mindenki olyan okos itt, ahogy vissza olvasom a hozzászólásokat, hogy így meg úgy a nyelvtan, akkor kérdem én, nektek ez miért nem fontos? Ja tudom! Mert nem a ti gyereketek szájából hangzik el! Hát kérlek titeket, hogy olyanok írjatok akik ezt el is tudjátok képzelni milyen lehet. Nem vagyok városi p---a ahogy valaki írta, teljesen átlagos, normális ember vagyok. Egyszerűen engem már az anyukám is erre tanított, fontos a szép beszéd. Egyébként változtatni bármikor lehet ha valaki akar. Az anyósomban sem az zavar, hogy ő beszél így, hanem az, hogy a gyerekem szájából hallom vissza. És mivel hanyagságból teszi ezt, mivel régen nem beszélt így, ezért nem értem miért lenne olyan nagy fáradság odafigyelni. Egyáltalán szerintetek miért olyan elítélendő dolog, hogy valakinek ez fontos? Inkább olyan vagyok akinek ez fontos, mint akinek nem, mert ez építő jellegű dolog és nem romboló.

Egyébként természetesen én sem vagyok tökéletes, tisztában vagyok vele, de alapvető hibákat nem ejtek. Bennem is bennem vannak a tini kori -- tök jó, csá, helló stb--- de ha vissza hallom a gyermekem szájából és ez visszatetsző, akkor próbálom magam kontrollálni! Ennyi! Köszönöm mindenki okos válaszát!

2011. szept. 8. 21:42
 32/55 anonim ***** válasza:
82%

Kedves kérdező:

"És a férjem elmondása szerint régen nem beszélt így, tehát csakis felvett rossz szokás lehet. "

Nem, nem felvett rossz szokás - hanem arról van szó, hogy Ő így tanult meg beszélni, és idős korban az kerül felszínre. Például megfigyelték olyan egyéneknél, akik emigráltak, hogy kicsi korukban már kialakult magyar nyelvtudással kikerültek mondjuk Németországba, a család átvette a németet, nem beszéltek többé magyarul - aztán ezek az emberek idős korukban bekerültek egy otthonba, és újra magyarul beszéltek.

"És nem értem miért jön mindenki a tájszólással. A lesző és leeső és egyebek inkább régies és nem jól kiejtett szavak, mint például egy szögedi kiejtés, ami igen, tájszólás. "

De, ez tájszólás. Te vagy eltévedve.

2011. szept. 8. 22:18
 33/55 anonim ***** válasza:
83%
Már ne haragudj,de ahogy kezded!"Városban lakunk, normális emberek vagyunk".Miért,aki tájszólással beszél az NEM normális ember?Én ugyan született bp.-i vagyok,de ez a kijelentésed még engem is felháborít!Minden bizonnyal te az irodalmi magyart beszéled...
2011. szept. 8. 22:19
 34/55 A kérdező kommentje:
Jajj áljatok már le okoskák, el kellene olvasni az előző hozzá szólásaimat is, ahol már elnézést kértem a városi kijelentésemért, természetesen nem vagyok született bunkó, véletlenül fogalmaztam rosszul!! Bocs!!! Ezért még nem kell okoskodni! Miért kell itt leragadni? Hogy ti milyen eszméletlen okosak vagytok nyelvtanból! Kíváncsi lennék, ha a te gyereked beszlne így akkor mit szólnál! Hát ha tájszólás ha nem, ha levagyokmaradva ha nem, ez a beszéd titeket is irritálna egy 2 éves szájából, ha ráadásul te nem így beszélsz! És a lényeg ezen van, nem a mellékes dolgokon! De már megtanultam, hogy ide a gyakorira csak utálkozó, mindenkibe belekötő emberek járnak! Kár volt megkérdeznem, és nem azért mert nem adtok igazat, hanem azért mert elmentek a kérdés lényege mellett, és kötekedtek apróságokon! MÉGEGYSZER BOCS A VÁROSIÉRT, PEDIG NEM IS VAGYOK BP--I NEKIK SZOKÁSUK NAGYONVIDÉKINEK HÍVNI A másikat!!!! Ezt a bp-inek üzenem!!!! Nem vagyok bunkó hangsúlyozom, csak véletlenül írtam így..... Kösz nem kell több válasz!
2011. szept. 8. 22:33
 35/55 anonim ***** válasza:
89%

mi pestiek vagyunk, tudok "szépen" beszélni és azt is használom. nagymamám is pesten él 50 éve de vannak szavai amik megmaradtak és bizony szoktam mondani a fiamnak :D

nem direkt, ez jön valamiért :) pl. nem szab vagy gyere, ögyé :D

gyerekkoromban így hallottam, gondolom azért :)

egyébként imádom hallgatni a mamám mikor így beszél, annyira szép, szerintem a városi beszéd a nem szép :)

azt hiszem az M1-en van az az időjós aki tájszólással beszél, nem tudom miért lenne az csúnya, az inkább magyar nekem :)

2011. szept. 8. 23:06
 36/55 anonim ***** válasza:
85%

A 22.19-es válaszoló vagyok.Az én nagyim Kiskunfélegyházi,ám anyukám 14 évesen Bp.-re jött rokonokhoz,azóta is itt él(én 38 éves vagyok).Apukám tőzsgyökeres bp.-i.Ezt csak azért írtam,hogy tudd,én nem nézem le a vidéki embereket,ráadásul-a most 3 éves-kisfiammal gyakran mentünk/megyünk Félegyházára,és van 1-2 felvett szó,amit használt(és engem egyáltalán nem zavart,bár mára már "levetkőzte").Pl.:oszt,gyüjjön,vót,ne mán stb.

Különben egy előttem válaszolónak igaza van:Anyukámnál is egyre gyakrabban jön elő,hogy szavakat így mond(leginkább,ha fáradt).63 éves,14 éves kora óta itt él,mégsem "felejtette" el.De ez nem egyenlő azzal,mint ahogy mondjuk az én fiam hébe-hóba hallja.Ahhoz,hogy ez igazán rögzüljön,olyan közegben kellene élnie.

Ja!És bocs,hogy másokat ismételtem(azzal,hogy pipa lettem az első mondatod miatt),de nem olvastam el az előttem válaszolók írásait.

2011. szept. 8. 23:40
 37/55 anonim ***** válasza:
100%
Brrrr!Bocs!A kiskunfélegyházit természetesen kis k-val akartam írni!
2011. szept. 8. 23:42
 38/55 anonim ***** válasza:
85%

A párom Egerben / a városban :)/ nőtt fel, én "tősgyökeres" pesti vagyok :)

Amikor összekerültünk nagyon jókat mosolyogtunk egymás szavain, kiejtésén.

Vannak olyan szavak pl. pupi (köldök), amit én nem is ismertem, de most hogy már van egy 2 éves fiúnk, ő is így mondja, és engem nem zavar. Tudja, hogy az a köldöke. Szerintem jó, hogy több szót is ismer egy kifejezésre.

A páromat eleinte mindig ki akartam javítani, amikor valamit "szerintem" nem mondott jól. Ő mindig azt válaszolta, hogy hagyjam már ezzel a pesti tájszólással.......... :)

Anyósom is "vidékiesen" beszél, és ha nálunk van (vagy mi vagyunk nála) akkor bizony a gyerek is átveszi azt a stílust. Miután már nem találkoznak, ugyanúgy beszél mint előtte.

Azt gondolom, hogy az oviba, suliba kacifántosabb dolgokat is meg fog még tanulni (és mint egy előttem szóló szerint is) a tini korszakban már teljesen (szülők számára) érthetelen szavakat fog használni.

És szerintem ez így van rendjén. Mi is ilyenek voltunk gyerekként..., vagy nem :)

2011. szept. 9. 08:14
 39/55 anonim ***** válasza:
68%

utolsó vagyok

Azt lehet tudni, hogy Anyósod honnan vette át a szerinted helytelen kifejezéseket? Mert ha tényleg nem gyerekkora óta beszél így, akkor szerintem tényleg tehetne ellene valamit. De egy berögzült rossz szokást, helytelen kifejezést nagyon nehéz levetkőzni. Próbálj meg türelmesebb lenni hozzá. Hidd el a gyerek nem fog úgy beszélni mint Ő, mert élete nagy részét úgysem a nagyi társaságában fogja leélni... ha valamit rosszul mond a fiam én is kijavítom (kommentár nélkül) és Ő szépen utánam is mondja helyesen. Ne aggódj, nem lesz gondod a kislányod beszédével :)

2011. szept. 9. 08:22
 40/55 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem teljesen mindegy, hogy egy kétéves használ-e tájszavakat, vagy nem, ezeket ő ebben a korban még csak utánzásból csinálja, nem pedig saját kialakult stílusa miatt.

Épp ezért tud egy ilyen kisgyerek bármilyen idegen nyelvet anyanyelvi szinten megtanulni.

Nem kell ezzel foglalkozni, ahogy óvodába kerül, az ottani közösség nyelvezetét fogja átvenni, és az ellen sem nagyon lehet tenni.

Persze, pl. káromkodást nem kell engedni, de olyanokat, hogy "tök jó", stb. úgysem tudsz meggátolni. Nem is kell szerintem.

2011. szept. 9. 09:17
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!