Elhiszitek amit néha írnak?
NEM VITÁT AKAROK KEZDEMÉNYEZNI, csak kíváncsi vagyok más véleményére ezzel kapcsolatban.
Mostanában olvastam, hogy a 2 éves gyerek számol, felismeri a színeket. Az én kisfiam még alig beszél, nemhogy ilyeneket csináljon, pedig sokat van vele foglalkozva. Mivel dajka vagyok számomra azért is hihetetlen. A legelitebb családok gyermekei sem tudtak még 3 évesen, max. A színeket ismerték fel. Pedig nekik aztán mindenféle fejlesztő játék megvan.

Az én fiam is két éves és alig mond néhány szót. De elszámol tízig, hiba nélkül tudatosan. Ha gondolod megpróbálom neked videóra is felvenni. Bár elég nehezen videózható gyerek. :D
Viszont a színeket nem ismeri fel, egyiket sem. Neki minden kék. :D

Szerintem is tök más hogy mechanikusan felsorolja a számokat egymás után illetve hogy SZÁMOL ami egy logikai és elvont művelet. Az én lányom is felsorolja a számokat (van egy nagyobb tesója) de nem mondom hogy SZÁMOL.:)
Ja és a fiam még 3 évesen jutott el csak oda hogy felsorolja a számokat, első gyerek, szóval szerintem számít a gyerekkörnyezet is.

Én hatalmas különbségeket tapasztalok beszédfejlődés területén a kislányom és a nála egy hónappal fiatalabb unokahúga között.
Az unokahúga mindent ismétel, mondókázik, színeket tud, számol, stb. Nagyon ügyes.
Az én gyerekem csendesen elvan, bár már elég sok mindent tud mondani és több szót, kettőt-hármat kapcsol is. De színeket nem ismer, nem mond mondókát vagy dalocskát, számolni csak kettőig tud. Még sincs lemaradva, csak a rokon kislány ügyesebb az átlagnál szerintem. Úgyhogy én elhiszem, ha egyik-másik anyuka ilyeneket ír.

Nem olvastam végig a válaszokat, mert már mennem kell(ene) :)
Szóval hidd csak el, hogy a gyerekek nagyon különbözőek.... itt van példának az én környezetem.
1. 2,5 éves kisfiú mindent ért, megcsinálja, amit mondanak neki, de kb 20 szó a szókincse és általában mutogatással és hozzá "öööö"-zéssel kommunikál.
2. 2 éves kisfiú, mindent megért, de szintén mutogatással kommunikál, kb 15 szó a szókincse
3. Fiam 20 hónapos, szóösszetételeket (ezt is, azt is, te is, én is), 2-3 szavas mondatokat (megállt a vonat, csörög telefon, apa jön haza) mond. A maga módján számol (1,2,3,5,6,8,10), a színek közül felismeri a zöldet, narancsot, pirosat és sárgát. Amint hall egy új szót, rögtön mondja utánunk, pár nap mondogatás után a szókincsévé válik és legközelebb mondatba foglalva hallom vissza. (pl legújabb szava "farka".... ma már azt mondta "ott a kutya farka")
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!