Hogy változtassak ezen?
2 gyerekünk van. 2.5 év van köztük. A kicsi 3 éves, a nagy 5.5.
A nagy egy nyugodt, alkalmazkodó, szófogadó gyerek. Babaként is könnyű volt vele, most is.
A kicsi a kezdetek óta többemberes. Makacs, akaratos, hisztis. Ha nem tetszik neki valami, ordít. Totál a bátyja ellentéte.
Sajnos elrontottam. A nap 80%ban én vagyok velük, muszáj volt a kicsire mindig is több figyelmet fordítanom. Nem kellett volna, belátom, de nem tudtam mit tenni.
Mostanra eljutottunk oda, ha itthon vagyunk és pl leülünk a naggyal játszani, a kicsi egyből jön és ő akar a középpontban lenni.
ha a nagy az ölembe ül, puszilgatom, felveszem, a kicsi olyan szinten kikel magából, hogy ordít.
Ha 3an vagyunk és nem a kicsi van a középpontban, ordít. Nem csak sír, veri magát a falhoz, földhöz.
Próbáltam, hogy ráhagyom, abbahagyja. Nem hagyja. Képes addig csinálni, amíg ismét nem ő kapja a figyelmet.
Most érzem a nagynál ennek a hátrányát. Kényszeres csalakadatai vannak, amik az elmúlt hetekben jöttek elő.
(Pl. Ha a kicsivel foglakkozok, ő köhög, köhécsel. Ha vele foglalkozok, nem csinálja. Emellett ha a kicsivel vagyok, ő 2percenként pisil. Ha vele, akkor kibírja akár fél napig is.
Ha nappal sokat voltam vele, 2 perc alatt elalszik. Ha keveset, akkor akár 2 óra is az altatás).
Hétköznap férjem este 6ra ér haza, utána még csinálja a dolgát. Mire végez, vacsora, fürdetés, alvás. Így hétköznap nem tudom megcsinálni, hogy a kicsit lepasszoljam neki, a naggyal meg elmenjek valamerre.
Ha otthon passzolom le apának a kicsit, a naggyal játszok, addig ordít az apjának, míg oda nem engedi hozzánk.
Így hétvégente tudok annyi időt szánni kettesben a naggyal, amig kettesben elugrunk boltba vagy egy kicsit csavarogni. És tudom, hogy ennél többet igényelne.
Szóval szeretnék tanácsot, segítséget kérni, hogy a kicsit hogy tudnám csillapítani?
Szerintem sok-sok beszélgetéssel (nem olyan kicsi már) és érthető napirenddel,amihez következetesen ragaszkodsz.
Nehéz lesz az átnevelés,de csak kitartóan ragaszkodva az elképzeléseidhez lehet végigcsinálni.
Azért egy 3 éves már megérti,mit mondasz. Válaszolni is tud.
Pl nyugodtan leülhetsz társasjátékozni egyet a naggyal, a kicsi addig rajzoljon. Vagy gyurmázzon. De értse meg,hogy most a naggyal játszol. Nyugodtan lehet negatív következményei, ha a kicsi nem fogad szót. Nevelheted,nem baj,ha sír. Tartsd szem előtt, hogy ez csak hiszti,hisz megkap ő is mindent!
Mi az hogy hazajön és csinálja a dolgát???
Ha hazajön az a dolga hogy veletek legyen!!! Vagy magadnak szülted őket?
Tőlem aztán csapkodhatná magát a földhöz...nem vagy elég kitartó és következetes, már a fejedre nőtt.
Tudja hogy úgyis feladod és ő nyer. Meddig hagyod hisztizni? Ha egy órát hisztizik akkor annyit. Hidd el 2-3-4 órát nem fog...el fog fáradni és feladja
Igen, csinálja apa a dolgát. Vannak allataink, őket rendezi, fág vág, begyujt, közben a házat újítjuk és azt is a 2 kezünkkel csináljuk, illetve 90%ban ő. Nem egy kész panelban élünk, hogs semmi dolog ne legyen.
ez napi 1-1.5 órát kivesz. Ha 6kor hazaér, 7, fél8után 100%osan velünk van. A váltson munkát meg nem opció.
Nagyszülők... A férjem részéről nincsenek, az én részemről anyám. Akki akkor segít, ha muszáj. Így muszájból inkább nem kérem.
Na akkor folytassuk tovább
Vannak disznók, csirkék, marhák.
El lehet őket látni a gyerekekkel. Még élvezik is és el is fáradnak.
Apuka daraboljon hétvégén fát hogy te is rá tudd dobni a tűzre. Vagy ameddig nem ér haza otthon vagytok a hidegben?
Nem vagyok otthon egész nap a gyerekekkel.
Én 7től fél 4ig dolgozom, utána megyek a gyerekekért az oviba. 4órára hazaérünk, negyed 5re. Átöltözünk, kicsit leülünk pihenni, átbeszelni a napot, 5óra. És még nem csináltam semmit.
1 óra van addig amíg férjem hazaér. Ott a vacsi készítés, takarítás stb.
Nyilván nem vág minden nap fát, de mint írtam, jut minden napra mit csinálnia, hogy haladjunk az életünkkel.
Kérdező!
Hagyd..úgyis belekötnek!
Légy a kicsivel határozottabb, következetesebb. Csak így fog menni.
"Nem csak sír, veri magát a falhoz, földhöz.
Próbáltam, hogy ráhagyom, abbahagyja. Nem hagyja. Képes addig csinálni, amíg ismét nem ő kapja a figyelmet." Ezért csinálja, mert megkapja a figyelmet, persze, hogy addig csinálja. Ha mindig következetesen megmondanád neki, hogy addig nem figyelsz rá amíg hisztizik, és tényleg betartanád, MINDIG, akkor leszokna róla. Egyébként miért nem hagyod őket együtt játszani, amíg te főzöl, stb. Este pedig szánjatok egy órát arra, hogy fél órát te vagy mondjuk a kicsivel, addig apa a naggyal, aztán csere, hogy mindkét gyerek kapjon külön apát is, anyát is. Ja, azért csinálják, mert intenzíven féltékenyek egymásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!