Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ovi és otthon közti különbség...

Ovi és otthon közti különbség viselkedésben kinek a hibája, mitől lehet, hogyan változtassunk?

Figyelt kérdés

Gyermekem az oviban csapkod konfliktushelyzetben, durván kiakad(foldonfetreng, toporzékol). Beszoktatás alatt ilyen nem volt, egyszer hisztizett egy nap, egyszer akart csapni, de kezeltem, a többi napban nem próbált csapni, de egy durva volt első nap és egy kiabálós hiszti ment azért, de röviden és nem durván, könnyen kezeltem.

1. bölcsiben így viselkedett, mellé harapott, második bölcsiben kevés konfliktusa volt, ritka csapkodás, semmi harapás, de sok hiszti volt 2-3 évesen. Nem most kezdte az ovit, középsős.

Velem itthon teljesen rendben van már egy éve, tudom kezelni, sosem csapkod, pedig macskánk is van, aki sokat bosszantja. Hetente egyszer, de inkább kétszer járunk valahova, busszal. Játszóház, játszótér, vásárlás, busz, cirkusz, állatkert, vonat, strand, uszoda, baráti programok, mind zökkenőmentesen mennek, nagyon max kiabál egyet, de 10 másodperc múlva(ilyenkor hozzám fut) semmi baja.

Annyira frusztrál, szerintem nem találja a helyét, rosszul kezelik, azért ilyen, de nem mondhatom. Szerintük a gyerekekkel-emberekkel tömeggel szociálisan van baja, meg a figyelmével, viselkedésével.

A vicc, hogy ő szólít meg vadidegeneket, simán baràtkozik, kézenfogva szalad, szerepjátékozik, a tömeget meg imádja. Akárhova megyünk, mindig van aktuális baràtja. Tegnap voltunk buliban 11től 5ig, vagy 50+ gyerek, két apró kiabálás volt, mikor egy baba elvette azt, amivel foglalkozott és eldobálta amit “főzött” a másik meg akkor, mikor nem ért el egy játékot, egy nagyobb gyerek jött és megfogta, ő meg azt hitte, el akarja venni, ezért üvöltve hozzámszaladt.

Több apró problémám volt már az óvónőkkel(mit mondanak a gyerekeknek)de mivel messze ők a legjobbak így is, nyilván nem tettem szóvá, csak egyet/ mikor mondták, hogy a rendőrök megbüntetik a rossz gyerekeket/nehogy megutáljanak engem rajtam keresztül meg keitikusabban figyeljenek a gyerekre.

Vizsgálatot kértek a gyerekemre, természetesen elmegyünk, de a helyzet frusztrál.

Ami még frusztrál, hogy egy mozgásfejlesztő felmérte, és csecsemőkori reflexet talált, ami azért vicces, mert az előtte lévő 2 neurologus, 3 gyógyped és 2 pszichiáter nem talált ilyet, ezekről papír is van..Egy délelőtt volt bent pszichológus is, aki közölte, hogy “furcsa, én nem láttam sírni, csak hisztizni”. Nem mertem mondani, hogy téényleg, abban a 3 órában nem sírt? Milyen érzelemmentes.

Szerintem meg akarnak tőle szabadulni, mert nem kedvelik. Valóban nehezebb gyerek, de csak mert mások nyugodt, csendes gyerekek a csoportban(menő ovi komoly felvétellel)ahol egyébként a gyerekek bírják az enyémet, a többi csoportból is, a gyerekem népszerű.

Ami még vicces, hogy többször hallottam, hogy mesélik kit ki bántott, rugott(?) ütött meg, láttam vagy 50 ütést, lökést, csapást.. tudom, hogy nem a gyerekem az egyetlen, aki csap, de ő az egyetlen, aki hangos és nem megy oda elsőre és a kudarctűrése sem túl jó.

Gyermeken autizmusgyanus volt, de volt vizsgálat, végül csak megkésett beszédfejlődést állapítottak meg.

Ezt tudják, de az ezt megelőző vagy 10 vizsgálatról nem tudnak.

Gyerekem 40 percre-2 órára leköthető bármilyen tevékenységgel: teregetés, hajtogatás, főzés, gyurma, társas, rajz, színezés, feladatozás, olvasás, mesenézés, sudoku, kártya, birkózás, szójátékok(ebből csak negyedóràt bír), mondókázás, tornás mozgásos feladatok. Nem hiperaktív, nem is lassú.

Nehezményezik, hogy csak azzal van el, amivel akar, amúgy 10 perc és lelép. Szerintem nem keltik fel az érdeklődését, nem tartják fent, nem vonják be rendesen, hiszen nekem és játszóházban foglalkoztatóknak, állatkertes embereknek, vagy a baràtaimnak sikerül, de nyilván ezt sem mondhatom.

Ha nem tudja ötödször becipzározni a kabátját, hisztizik és nem próbálkozik tovább, ezt is nehezményezik, szerintem ez normális, ezzel én is így vagyok.

Amivel egyetértek, hogy gyakran elsőre, vagy másodszorra, pusztán mert mondok valamit(gyere ide, mássz le onnan) nem jön. Ehhez meg kell emelnem a hangom, vagy jutalmaznom, vagy el kell raknom a macijàt a szekrénybe egy estére(vagy ezt mondanom)

Javasoltam(az első megdöbbenés után)hogy kapjon jutalmat, ha nem csap, ez működött egy napig. Ma elfelejtettem beígérni.

Javasoltam, hogy tegyék ki egy játékát, ha rosszul viselkedik(én a szekrénybe rakom, ha hisztizne), de nem lehet bevinni játékot és nem érnek rá elrakni azt meg amúgyis ez büntetés(igen, de a legenyhébb fajtából, és beválik)

A vadaskertben vizsgálták, oda megyünk vissza, szerintem vagy kap valamit, mert másodszor küldtek(elsőre az első bölcsi)hogy megkönnyítsék az óvónők dolgát, vagy nem és akkor ugyanígy állok, hogy a gyerekem a csoport mumusa

Egyébként amiket ők nem bírnak benne, én szeretem..hogy nem mindig fogad szót, mert nem robot, hogy rengeteget kezdeményez gyerekekkel, ezáltal sok a konfliktusa, hogy fontos neki, hogyan állnak hozzá és ennek függvényében teljesít, hogy hevesebb érzelmeket él át és ezt meg tudja fogalmazni, nem tartja magában(dühös vagyok), nem szorongó típus.

A csapkodást nyilván nem tolerálom, de az nálam nincs is régóta..

Úgy érzem mindenképp menni kell az oviból, vagy előfordulhat, hogyha azt mondják minden oké, az óvónők rá tudnak hangolódni a gyerekre és nem lesz tovább mumus?

Nem ütöm meg a gyerekem, de biztos azt hiszik.. ellenben két anyukától hallottam, hogy odacsap/fenekel.

Máshova nem viszem, a 10 perces diagnózisokból egy köteg van(mindre mást írtak), a szakszolgálat is ilyen szakértelem idő és erőforrásmentes, a fejlesztéssel és a fejlesztővel sem a gyakorisággal nem voltam elégedett.

Naponta 1-2 órát foglalkozom a gyerekkel itthon minimum(hétvégén többet, olyan feladatok, amiket gyógyped csináltatott, plusz társas, mese minden nap van)ezen felül játszás van meg játszótér, mesenézés.

5 éves. Nem is igazán kérdés lett, csak összeszedtem a gondolataim a holnapi vizsgálat előtt..

2019. nov. 4. 10:55
1 2 3
 1/25 A kérdező kommentje:

Ami még nem tetszik, hogy az óvónők azt hiszik a gyerekem szereti őket, pedig én eddig csak rosszat hallottam a gyerektől róluk, kivéve egynap az egyikről, aznap istenítette a gyerekem az egyiket, hogy az milyen rendes:)

Abból gondolják, hogy szereti őket, hogyha baja van, odabújik és akarja, hogy felvegyék. Én így vígasztalom, szerintem csak úgy csinál, mintha velem lenne, és ehhez keres “eszközt”, hogy meg tudjon nyugodni. Nyilván ezt sem mondtam, de a gyerek úgy jön haza minden nap, hogy ez a néni rossz, kiabált, csúnya volt, az a néni nem figyelt, nem játszotta vele, nem látta mi történt..

2019. nov. 4. 11:02
 2/25 anonim ***** válasza:
100%

Baxus, nem lehetne ezt a regényt lerövidíteni? A gyereked otthon körül van ugrálva, az oviban pedig van 20 másik gyerek is.

"van..Egy délelőtt volt bent pszichológus is, aki közölte, hogy “furcsa, én nem láttam sírni, csak hisztizni”. Nem mertem mondani, hogy téényleg, abban a 3 órában nem sírt? Milyen érzelemmentes."

Nem, nem ez volt a mondandója, nem az érzelemmentesség, hanem az, hogy a gyereked hisztizik ok nélkül

2019. nov. 4. 11:16
 3/25 anonim ***** válasza:
90%

Tanulj meg lényeget leírni.

Azt akartam írni, mint az előző. Otthon ő az egyetlen. Az oviban meg egy közösség van.

Egyébként tipikus szülői hiba, ha valamit mondani mernek a gyerekéről, akkor mindenki hülye, rossz, vigyük másik oviba, iskolába.

De mi ez az ellenállás? Nem lesz semmi baj egy vizsgálattól. Ha meg tényleg kiderül valami, akkor nem tagadni kell, hanem foglalkozni vele.

2019. nov. 4. 11:22
 4/25 A kérdező kommentje:

Az volt a mondandója, hogy szerinte nincs rendben, hogy keveset szomorú mert nem sír, nem potyognak a könnyei, hanem frusztrált dühös ideges, ezért hisztizik. Én azon akadtam ki, hogy keveset szomorú, mert abban a 3 órában nem folytak a könnyei, szokott szomorú is lenni, de nem mindig sír hozzá, meg mások sem csak akkor szomorúak, ha sírnak, de sírni is szokott/szoktunk.

Ez a rövid verzió, millió A4es papírom van, meg egy rakás gondolatom és történetem.

2019. nov. 4. 11:24
 5/25 A kérdező kommentje:

Jó lenne értően olvasni, rengeteg helyre vittem magamtól is, a bölcsi miatt voltunk már itt is.

8 egymásnak ellentmondó, különböző dolgot mondtak a szakemberek, már válogatok, kinek hiszek. A vadaskertben a legjobbak tapasztalataim szerint időben, elvégzett feladatokban és észrevételekben is, tudtak újat mondani, ami nekem nem tűnt fel, és itt mondták, hogy semmi baja.

Ha máshol vagyunk, BÁRHOL máshol, közösségben, játszón, játszóházban, kézműveskedésen, nem tapad rám, nem igényel, csak konfliktushelyzetben, abból is csak erősebb konfliktusnál, menj oddébb, ne lökdöss, most én jövök helyzeteket lazán kezel.

2019. nov. 4. 11:29
 6/25 anonim ***** válasza:
100%
Khm, sudokut mégis hogy játszol egy 5 évessel?
2019. nov. 4. 11:36
 7/25 anonim ***** válasza:
100%

Szóval csak annak hiszel, aki szerint semmi baja.😊

Szerintem a pszichológus nem azt mondta, hogy baj, hogy nem sír, hanem hogy ez düh, hiszti, mert nem sír közben.

2019. nov. 4. 11:36
 8/25 anonim ***** válasza:
100%

Tulajdonképpen a lényeg az, hogy otthon csak az ő kívansagai vannak teljesitve, ő az egyetlen és az első. Míg az oviban sok gyerek van, nem ő az első, várnia kell.

Ezen mi is végigmentünk az első 2 évben, de a fiam figyelemzavaros, a beszéde is megkésetr volt. Még most is vannak kilengései, de tudjak kezelni, jó gyerek, persze jutalmazós rendszerrel kezdtük az elején, de azóta már elhagytunk. Próbáld meg negyedennyit körbeugrálni, vidd fejlesztésre, nevtanba.

2019. nov. 4. 11:41
 9/25 anonim ***** válasza:
88%

Te direkt nem akarod érteni?

Az oviban nem vagy vele. Ag óvónőnek a te Tüncibogárkád pont ugyanolyan, mint a másik 19 gyerek. Ha balhe van, igazságot tesz, te pedig korbeugralod a gyereket. De amuyg meg kb minden gyerek máshogy viselésik, ha a szülő a közelében van, bár általában nem ilyen extrém a különbség.

Azt mondjuk nem hiszem el, higy egy 5 évest bármi is le tudna kötni 40 perctől 2 oraibb terjedő időre

2019. nov. 4. 11:43
 10/25 A kérdező kommentje:

A feladatos füzetben vannak formákkal sudokuk, fél perc alatt leesett neki, hisz minden sorban kockában és oszlopban minden forma egyszer szerepelhet) és én rajzoltam, ő meg mondta, mit hova. Mivel ismeri a számokat(meg azokat könnyebb rajzolni), így váltottunk, már tud egyedül, nem kedvence, de képes egyet egyet magától kitölteni.

Igen, annak hiszek, aki egy óra alatt mond véleményt több feladatnál és szabad játéknál és nem annak, aki negyedóra alatt 2 vagy semmi játékból az általam elsoroltak alapján(a legtöbb diagnózis így zajlott) Mellesleg ott pszichiáter van, szerintem abszolút veri a gyógypedek rálátását, talán a neurológusét is, de a pszichológusét mindenképp.

Mellesleg ha bármelyik másik csinálna bentfekvős többnapos megfigyelést, akkor annak hinnék, de azt mondták a vadaskertben nincs rá szükség, csak frusztrált mert nem tud beszélni rendesen, nem tudja kifejezni magàt szavakkal(ez másfél éve volt)

2019. nov. 4. 11:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!