Mi a különbség, a nokedli, a galuska, és a csipetke között?
Vannak, akik azt mondják, hogy ez ugyanannak az ételnek a 3 különböző neve, valaki meg azt, hogy teljesen más, és más a receptje is.
Most akkor melyik igaz, ez ugyanaz a tésztaféle, vagy 3 különböző?
A galuska és a nokedli ugyanazt a főtt tésztát jelenti. (Ugyanúgy mint a spenót és a paraj.) Egy közepesen lágy, a gyúrt tésztánál sokkal lágyabb, a palacsinta tésztánál sokkal sűrűbb de késsel vagy kanállal forró vízbe szaggatható tésztáról van szó.
A csipetke meg, ahogy a neve is mutatja, úgy készül, hogy nem túl keményre gyúrt tésztából kézzel kicsípünk egy darabot, ujjbeggyel sodrunk egyet rajta és ez a kis hengeres tésztadarabka a csipetke (egy csípet tésztácska) - csipetke). Amit frissen is főzhetünk, és száraztésztává is száríthatjuk.
A galuska és a nokedli tulajdonképpen ugyanaz a tészta, csak amíg a galuskát deszkáról késsel szabhatjuk a forró sós vízbe, addig a nokedlit kisebb nagyobb lyukú nokedliszaggatóval készítjük.
A nokedli tésztához kb.10 dkg lisztet számítunk 1 tojáshoz.
GALUSKA ÉS NOKEDLI
Liszt, tojás, só, víz vagy tej
A jó galuska titka, hogy csak közvetlenül a szaggatás előtt kell összekeverni a hozzávalókat, és a tésztát nem szabad nagyon kidolgozni.
CSIPETKE
A csipetke és a nokedli között a fő különbség, hogy a csipetke tésztája keményebb, és azt belecsípjük, vágjuk az ételbe, jellemzően levesbe.
Egy négy-hatszemélyes levesbe elég általában az egy tojásból készített csipetke, melyhez egy tojás elhabarunk, megsózzuk, majd lisztet szitálunk hozzá. Kb. 15 dkg lisztet vesz fel, annak minőségétől és a tojás méretétől függően.
A kemény tésztából hosszú és 1 cm vastag kígyót készítünk, melyet kézzel apró darabokra csipkedünk. Néhány perc alatt megfő a leveseben. Mélyhűthetjük is, és kiszárítva hosszú ideig lehet tárolni vászonzacskóban.
A köznyelvi szófordulatok alapján a szaggatóval készült kisebb verzió a nokedli, a nagyobb pl. kanállal szaggatott a galuska. Természetesen sokan keverik és manapság már nem választják ennyire szét, de a nyelvünkben egyértelmű példák támasztják alá.
"Te ki nokedli", olyan nincs, hogy te kis galuska
"Galuskás, gombócos beszéd", mintha egy nagyobb valami elzárná a beszéd útját.
Daragaluska leves: itt a galuskákat kanállal szaggatják bele, hogy szép nagyok legyenek és sose nevezik daranokedlinek.
Aki nem hiszi keressen rá az idézett kifejezésekre.
A galuska általánosabb kifejezés (ld még aranygaluska, májgaluska, daragaluska/grízgaluska stb), a nokedli egy bizonyos galuskaféle, ahogy tanult kollégáim már korábban ismertették.
Emellett a jelző nélküli "galuska" szó (illetve alkalmanként "vajas galuska", vagy "(vajas) sváb galuska" formában) szintén a nokedlit jelenti (pl. marhapörkölt galuskával), ami egy apró galuska. Innen származhat az, hogy a nokedli "beleértett" jelzője, hogy kicsi, míg a galuska lehet ilyen is, meg olyan is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!