Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ovi és otthon közti különbség...

Ovi és otthon közti különbség viselkedésben kinek a hibája, mitől lehet, hogyan változtassunk?

Figyelt kérdés

Gyermekem az oviban csapkod konfliktushelyzetben, durván kiakad(foldonfetreng, toporzékol). Beszoktatás alatt ilyen nem volt, egyszer hisztizett egy nap, egyszer akart csapni, de kezeltem, a többi napban nem próbált csapni, de egy durva volt első nap és egy kiabálós hiszti ment azért, de röviden és nem durván, könnyen kezeltem.

1. bölcsiben így viselkedett, mellé harapott, második bölcsiben kevés konfliktusa volt, ritka csapkodás, semmi harapás, de sok hiszti volt 2-3 évesen. Nem most kezdte az ovit, középsős.

Velem itthon teljesen rendben van már egy éve, tudom kezelni, sosem csapkod, pedig macskánk is van, aki sokat bosszantja. Hetente egyszer, de inkább kétszer járunk valahova, busszal. Játszóház, játszótér, vásárlás, busz, cirkusz, állatkert, vonat, strand, uszoda, baráti programok, mind zökkenőmentesen mennek, nagyon max kiabál egyet, de 10 másodperc múlva(ilyenkor hozzám fut) semmi baja.

Annyira frusztrál, szerintem nem találja a helyét, rosszul kezelik, azért ilyen, de nem mondhatom. Szerintük a gyerekekkel-emberekkel tömeggel szociálisan van baja, meg a figyelmével, viselkedésével.

A vicc, hogy ő szólít meg vadidegeneket, simán baràtkozik, kézenfogva szalad, szerepjátékozik, a tömeget meg imádja. Akárhova megyünk, mindig van aktuális baràtja. Tegnap voltunk buliban 11től 5ig, vagy 50+ gyerek, két apró kiabálás volt, mikor egy baba elvette azt, amivel foglalkozott és eldobálta amit “főzött” a másik meg akkor, mikor nem ért el egy játékot, egy nagyobb gyerek jött és megfogta, ő meg azt hitte, el akarja venni, ezért üvöltve hozzámszaladt.

Több apró problémám volt már az óvónőkkel(mit mondanak a gyerekeknek)de mivel messze ők a legjobbak így is, nyilván nem tettem szóvá, csak egyet/ mikor mondták, hogy a rendőrök megbüntetik a rossz gyerekeket/nehogy megutáljanak engem rajtam keresztül meg keitikusabban figyeljenek a gyerekre.

Vizsgálatot kértek a gyerekemre, természetesen elmegyünk, de a helyzet frusztrál.

Ami még frusztrál, hogy egy mozgásfejlesztő felmérte, és csecsemőkori reflexet talált, ami azért vicces, mert az előtte lévő 2 neurologus, 3 gyógyped és 2 pszichiáter nem talált ilyet, ezekről papír is van..Egy délelőtt volt bent pszichológus is, aki közölte, hogy “furcsa, én nem láttam sírni, csak hisztizni”. Nem mertem mondani, hogy téényleg, abban a 3 órában nem sírt? Milyen érzelemmentes.

Szerintem meg akarnak tőle szabadulni, mert nem kedvelik. Valóban nehezebb gyerek, de csak mert mások nyugodt, csendes gyerekek a csoportban(menő ovi komoly felvétellel)ahol egyébként a gyerekek bírják az enyémet, a többi csoportból is, a gyerekem népszerű.

Ami még vicces, hogy többször hallottam, hogy mesélik kit ki bántott, rugott(?) ütött meg, láttam vagy 50 ütést, lökést, csapást.. tudom, hogy nem a gyerekem az egyetlen, aki csap, de ő az egyetlen, aki hangos és nem megy oda elsőre és a kudarctűrése sem túl jó.

Gyermeken autizmusgyanus volt, de volt vizsgálat, végül csak megkésett beszédfejlődést állapítottak meg.

Ezt tudják, de az ezt megelőző vagy 10 vizsgálatról nem tudnak.

Gyerekem 40 percre-2 órára leköthető bármilyen tevékenységgel: teregetés, hajtogatás, főzés, gyurma, társas, rajz, színezés, feladatozás, olvasás, mesenézés, sudoku, kártya, birkózás, szójátékok(ebből csak negyedóràt bír), mondókázás, tornás mozgásos feladatok. Nem hiperaktív, nem is lassú.

Nehezményezik, hogy csak azzal van el, amivel akar, amúgy 10 perc és lelép. Szerintem nem keltik fel az érdeklődését, nem tartják fent, nem vonják be rendesen, hiszen nekem és játszóházban foglalkoztatóknak, állatkertes embereknek, vagy a baràtaimnak sikerül, de nyilván ezt sem mondhatom.

Ha nem tudja ötödször becipzározni a kabátját, hisztizik és nem próbálkozik tovább, ezt is nehezményezik, szerintem ez normális, ezzel én is így vagyok.

Amivel egyetértek, hogy gyakran elsőre, vagy másodszorra, pusztán mert mondok valamit(gyere ide, mássz le onnan) nem jön. Ehhez meg kell emelnem a hangom, vagy jutalmaznom, vagy el kell raknom a macijàt a szekrénybe egy estére(vagy ezt mondanom)

Javasoltam(az első megdöbbenés után)hogy kapjon jutalmat, ha nem csap, ez működött egy napig. Ma elfelejtettem beígérni.

Javasoltam, hogy tegyék ki egy játékát, ha rosszul viselkedik(én a szekrénybe rakom, ha hisztizne), de nem lehet bevinni játékot és nem érnek rá elrakni azt meg amúgyis ez büntetés(igen, de a legenyhébb fajtából, és beválik)

A vadaskertben vizsgálták, oda megyünk vissza, szerintem vagy kap valamit, mert másodszor küldtek(elsőre az első bölcsi)hogy megkönnyítsék az óvónők dolgát, vagy nem és akkor ugyanígy állok, hogy a gyerekem a csoport mumusa

Egyébként amiket ők nem bírnak benne, én szeretem..hogy nem mindig fogad szót, mert nem robot, hogy rengeteget kezdeményez gyerekekkel, ezáltal sok a konfliktusa, hogy fontos neki, hogyan állnak hozzá és ennek függvényében teljesít, hogy hevesebb érzelmeket él át és ezt meg tudja fogalmazni, nem tartja magában(dühös vagyok), nem szorongó típus.

A csapkodást nyilván nem tolerálom, de az nálam nincs is régóta..

Úgy érzem mindenképp menni kell az oviból, vagy előfordulhat, hogyha azt mondják minden oké, az óvónők rá tudnak hangolódni a gyerekre és nem lesz tovább mumus?

Nem ütöm meg a gyerekem, de biztos azt hiszik.. ellenben két anyukától hallottam, hogy odacsap/fenekel.

Máshova nem viszem, a 10 perces diagnózisokból egy köteg van(mindre mást írtak), a szakszolgálat is ilyen szakértelem idő és erőforrásmentes, a fejlesztéssel és a fejlesztővel sem a gyakorisággal nem voltam elégedett.

Naponta 1-2 órát foglalkozom a gyerekkel itthon minimum(hétvégén többet, olyan feladatok, amiket gyógyped csináltatott, plusz társas, mese minden nap van)ezen felül játszás van meg játszótér, mesenézés.

5 éves. Nem is igazán kérdés lett, csak összeszedtem a gondolataim a holnapi vizsgálat előtt..

2019. nov. 4. 10:55
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj én szeretnék a kérdésedre válaszolni. Kinek a hibája? Miért kell hogy ez valakinek a hibája legyen?

A gyereked máshogy viselkedik otthon és máshogy az oviban, minden gyerek ilyen. Látszódik hogy eltér az átlagtól a viselkedése, de nem tudjátok hogy miért. Csak annyit tudsz tenni hogy minél alaposabb minél részletesebb vizsgálatokra elviszed és együtt kell működni az óvónők kell mert mindig a gyerek issza meg a levét.

Mivel nem csak ez az ovi küldte el vizsgálatra hanem a bölcsőde is, valamit éreznek rajta ami máshogy működik, mint a többi gyereknél. Ez különben nem rossz csak neki akkor másfajta gondoskodásra van szüksége, más hozzáállásra. Arra számíts a jövőben hogy ehhez nem fogsz túl sok segítséget kapni. Hiába adsz nekik tanácsokat vagy tippeket mivel annyira nagy a csoport létszám, nem tudnak külön egy gyerekre figyelni. Esetleg érdemes lenne ha megtehetitek egy kis létszámú közösségbe átvinni.

2019. nov. 4. 12:13
 12/25 A kérdező kommentje:

Igaz, az én hibám, nem láttam az összefüggést.. azt hittem, ha 10 méterrel oddébb vagyok, és hagyok más felnőttet kezelni a helyzetet, az nem számít, olyan, mintha ott se lennék, pedig a passzív jelenlét is jelenlét..Senki sem vigyázott a gyerekemre úgy, hogy nem voltam ott, csak néha a bébiszitter(ő nagyon kijött a gyerekkel) meg ugye a második bölcsije, ahol tudták kezelni. Ők nem láttak gondot, akkoriban volt autizmusgyanús, de nem gondolta így a gondozó, ő is rendben volt a vadaskertes véleménnyel. A gyerekem négy gondozónál 2nél teljesen normálisan viselkedett, kettőnél nem.

Azért kell hibát találni, hogy meglegyen az, amin változtatni kell, hogy működjön.

Eddig nem jutott el a tudatomig, hogy akkor is hathat a jelenlétem a gyerekre, ha nem

szólok hozzá vagy nem nézek rá..

Azt hiszem az lehet a gond, hogy nem igyekszik fegyelmezni magát, és “rendesen” viselkedni csak azért, mert a másik felnőtt. Csak bizonyos felnőtteknél..

Ezen még gondolkozom

2019. nov. 4. 12:28
 13/25 anonim ***** válasza:
70%

“Gyerekem 40 percre-2 órára leköthető bármilyen tevékenységgel:”

Következő bekezdés: “ csak azzal van el, amivel akar, amúgy 10 perc és lelép”

Ez “kicsit” ellentmondásos. Neveletlen a gyereked, fogadd el. Persze, hogy otthon nem hisztizik, ha kinyalod a fenekét. Ez a tipikus “az óvónők nem bírják a gyerekem” szöveg nagyon unalmas már. Nem nem bírják, hanem ott van még 20 másik gyerek, akikre ugyanúgy figyelniük kell, az ő jólétük is ugyanolyan fontos, nem csak a tiéd lehet a tündérke. Fogadd el, hogy problémás a gyerek. Ha tagadod a tényeket, az nem oldja meg a dolgot, csak romlani fog a helyzet. Vadaskert, nevelési tanácsadó +átgondolod a nevelési módszereidet és megtanulod, hogy másnak is lehet igaza, nem csak neked és a gyerekednek. A gyerek érdekében.

2019. nov. 4. 13:31
 14/25 anonim ***** válasza:
19%
Kedves utolsó, neked jól esik belerúgni egy aggódó anyába? Nem neveletlen a gyerek, foglalkozik vele sokat anya, csak keresi a jó utakat!
2019. nov. 4. 13:37
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
Voltatok ma vizsgálaton? Mi történt?
2019. nov. 4. 13:42
 16/25 anonim ***** válasza:

már az olvasásban is elfáradtam, de nekem az jött le, hogy mivel nálad eléggé foglalkoztatva van, meg törekednie kell a viselkedésre így az oviban jön ki a feszültség. (általában fordítva szokott lenni, ahogy anya megjön, robban a bomba.

én egy kicsit lazítanék

2019. nov. 4. 15:28
 17/25 anonim ***** válasza:
67%
#14 senki nem rúg bele. Teljesen megszokott szituáció, de láthatóan rosszul van nevelve a gyerek. Mondhatjuk, hogy jaaj tényleg tündibündi, mindenki más meg hülye, de vajon azzal megoldódik a probléma? Nem. Ezt kéne feldolgozni.
2019. nov. 4. 16:06
 18/25 A kérdező kommentje:

Ezt az oviban mondják róla, hogy pár perc és lelép, vagy van, amihez hozzá se kezd.

Valóban nálunk sok dolog máshogy van, ezeken nagyrészt nem is akarok változtatni, de problémát sem jelentenek az oviban/eddig nem jelentettek.

A gyerekem 3 intézményből kettőnél volt problémás. Lehet, hogy a más nevelésem és más hatások ütköznek ki(pl nincs nélkülem) nekem a beszélgetésből az jött le, hogy szerintük autista(kiemelt nem szomorú sírós, gyenge szoc kapcsolatok, szélsőséges kiakadás) és figyelemzavar(nem köthető le, nem veszi észre, ha szólnak, kiakadások, reflex) felé terelnék a dolgot, továbbá elhangzott, hogy szükségük lenne egy plusz emberre, aki csak a gyerekkel foglalkozik, mert nekik ott a 25 másik és elhangzott az is, bár csak véletlen csúszott ki, hogy az iskolatolást papírral meg tudnám oldani(amúgyis). Ha a nevelés a gond, mondják nyugodtan, megbeszéljük, de nem erre ment ki a dolog, nem is kérdeztek ilyenről.

Továbbá a pszichológusnál volt az ovinak leadott szakértői vélemény, amit szerintem ki sem adhattak volna neki, szerintem ez nem volt korrekt.

Tudom, hogy a gyerekem egy két dologban más(részben nevelés, részben más is lehet benne)de velem nem szélsőséges, az előző intézményben sem volt szélsőséges és az eddigi leghosszabb vizsgálatnál is mondták, hogy nem illik bele egy kategóriába sem, apró eltérés van, az is meg fog oldódni(kiabálás, ütés konfliktushelyzetben), ha megtanul beszélni. Valóban szinte teljesen eltűnt, minimális maradt ritkán és simán visszafogható számomra a gyereknél a frusztráció konfliktushelyzetben.

Majd megírom mi volt.

Egyébként tényleg többször emelem fel a hangom másoknál, de nagyon odafigyelek, mit mondok, szerintem a kiabálás a leghatásosabb frusztrációlevezetés(gyógyped oviban is alkalmazzák). A gyerekem sem a másikra kiabál, hanem ááázik, ajjt mond, “nagyon mérges vagyokat”, “a csudábát” mint én és elszalad(én elvonulok, ha úgy érzem nem bírom)Talán a kudarctűréséhez is lehet közöm, mert nagyon zavar, ha valamit félbehagy, meg az egyik régi diagnózisa figyelemzavar volt és azt mondták otthon úgy fejleszthetem, ha abba akar hagyni valamit, még húzom pár percet, ez 2 éves kora óta megy nálunk majdnem minden nap. Ahhoz is lehet közöm, hogy máshoz nem tud alkalmazkodni, vagy mást nem fogad el “főnöknek” automatikusan pusztán azért, mert a másik felnőtt(ennek örülök). Ahhoz is, hogy nincs benne félelem senki iránt, hogy nem rejt semmit magába(ennek is örülök), hanem elmondja-kiabálja, ha valami zavarja, bárkire kezet mer emelni-nem fél, hogy kap, mert nem is kapott soha(ettől még nem kéne kezet emelnie, de nem érzem rémesnek)

Most is balhé volt, nem kellett kimennie pisilni, de az óvónő kötelezte volna rá, ő meg nem akart ráülni a wcre és kiabált hisztizve, hogy utál gyerek lenni, mert folyton azt kell csinálnia, amit a felnőttek mondanak. Szerintem is rá kellett volna ülnie, de feltétlen nem parancsra, hanem elmondani, hogy ez az ő és mások érdeke, meg mik a következmények, ha később jön rá, meg ilyenek..

Egyébként csak délelőttökre jár, azt is ritkán, mert folyton betegnek gondolják(folyik az orra), így két napra kiesek, vagy szünet van, vagy ünnepség, vagy tényleg beteg, ez eddig is így volt itt, májustól szeptemberig meg nyári szünet volt.. a bölcsiben egész napokat volt bent 6-8 órát 3 éves korában. Nem is viszem szívesen, mert tudom, hogy nem szeretik az óvónők és probléma van, nem akarom, hogy az egész napja ilyen legyen, de a gyerekek meg kellenek, igényli őket, szeret járni, a foglalkozásokról mindig jókat mond.

Kész anyagi és lelki csőd ez az egész megint, csak emésztem a pénzem és itthon töltöm az időm. Na kipanaszkodtam magam, majd írok,

2019. nov. 4. 19:02
 19/25 anonim ***** válasza:
Figyelj és ezt jó szándékból mondom: ez nem a gyakoripanaszok.hu, hanem kérdések. Kérdést tettél fel, tehát ne csak kipanaszkodd magad, hanem olvasd el a válaszokat is. Leírtuk a problémát, az első oldalon tökéletesen le van írva, hogy mi a baj. Gondold át amiket itt látsz és értékeld magadban át egy kicsit a dolgokat.
2019. nov. 4. 21:14
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem, ha kiscsoport óta ugyanoda jár oviba, akkor már ne várd, hogy magától megoldódjon ez a gond.

De te írtad, hogy sok vizsgálaton voltatok, bár az ovi csak egyről tud. Ezek szerint te is látod, hogy van valami gond.

Szerintem annak, hogy nem fél ütni a gyereked, ne örülj ennyire, ahogy annak sem, hogy nem tiszteli a felnőtteket. Virágozhat a demokrácia, de attól még a hierarchikus viszonyt el kell tudnia fogadni, gyerekként és majd felnőttként is.

2019. nov. 4. 21:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!