Mit csináljak, ha folyton dühös vagyok rájuk?
Vagy egy másfél és egy 2,5 éves gyerekem. Mindkettő dackorszakban van, a kisebb állandóan üvölt, hogy kézben akar lenni (ülve ölben nem jó), és ha csak wc-re elmegyek vagy megpucolok egy almát, akkor úgy ordít, mintha nyúznám. Ha kézben van, nyúl a késért a pulton (közben főzök, kavarom a kaját, azért van ott a kés), és pofonvág, mert nem adtam oda a kést. Ugyanígy pofonvág, ha nem adok oda neki valamit, amit kért (mert pl törékeny). A nagyobb azért hisztizik, ha csinálni kell valamit, pl sétálni menni utál, mindig kész kínzás felöltöztetni, elvágja magát a földön és abszolút nem kooperál. Próbálok kedves lenni mindkettővel, magyarázni, hogy mit miért kell, türelmes lenni, nem szoktam kiabálni (egyszer egyszer előfordul), de belül érzem, hogy hónapról hónapra egyre jobban meghal a lelkem ettől az állandó hadakozástól, hogy folyton én vagyok a paraszt, mert sétálni viszem őket meg nem játszhat a késsel. Ma a férjem azért cseszett le, mert fogtam és a kihúztam a boltból a fagyiért földön vergődő gyereket, ahelyett, hogy ott nyünnyögtem volna neki, hogy dolgozzuk fel együtt az érzéseit, és jöjjünk ki akkor, ha megnyugodott. Érzem én is, hogy nem ez volt a legjobb megoldás, de egyre jobban érzem, hogy gyűlik bennem a feszültség, és egyre dühösebb vagyok a férjemre és a gyerekeimre, mert a gyerekek olyan, mintha direkt minden helyzetet megnehezítenének, a férjem meg nem volt velük napi plusz 12 órát, amíg bosszanthatták a gyerekek, úgyhogy ő sokkal nyugodtabban kezeli őket. Ő úgy van vele, hogy hadd borogassák ki a szekrényből a játékokat a gyerekek, majd ő összeszedi (hát hogyne), én meg próbálnék rendet tartani, és azt mondani, hogy egyszerre csak egy játékkal játsszanak. Amire ugye rögtön jön a visítás. De ha kettőt vehet ki, akkor is visít, csak az a jó, ha mindent kiszór a földre, aztán 5 perc játék után lelép.
A férjem kicsit keveset csinál a háztartási feladatokból, de alapvetően jó férj és apa, azt gondolom, hogy az ő nyugodtságát kellene követnem nekem is, de nagyon küzdök vele, mert hiába játszom meg, hogy nyugodt vagyok, egyre dühösebb és fáradtabb vagyok. Tudtok tanácsot adni, hogy ÉN hogy tudnám jobban csinálni? Túlságosan korlátozom a gyerekeimet és lehetetlen elvárásaim vannak? Vagy nem vagyok elég szigorú a gyerekkel és azért ilyen szófogadatlanok? Esetleg ez csak egy időszak, éljem túl és jobb lesz?
Köszönöm mindenkinek, aki kedvesen válaszol!
Olyat nem lehet, hogy mind mentek sétálni, vagy játszótérre, ami van és ott a parkban elmaradsz tőlük egy félórára? Új vagy érdekes helyre, hogy legyen felfedezni való. Ha nagyon gáz van, a férjed dob egy sos üzit és visszamész hozzájuk. Lehet annyira bele tudnának feledkezni a kinti rohangálásba, játékba, hogy fel sem tűnne nekik, hogy anyu kicsit lelépett csendesebb terepre.
Ne add fel a gyerek szoktatását ahhoz, hogy anyu nincs mindig kéznél. Jelenleg a te összes jogos igényed a lista legeslegalján van (és te magad sorolod oda őket), tedd kicsit feljebb őket. Attól nem leszel rossz anya, hogy néha a saját fizikai szükségleiteidet teszed az első helyre.
Olyat szoktunk csinálni, hogy elmegyünk vásárolni, és a férjem vigyáz a szotyikra a játék részlegen, amíg én a felnőtt cuccokat nézem a boltban. De az max 10 perc, aztán hallom, hogy visít a nagy a bolt túloldalán, hogy add vissza játék kutyust. :D De ez nem rossz ötlet, van a városban egy darab cukrászda, ami mellett van egy jó játszótér, kicsit messzebb, mint ahova járni szoktunk, úgyhogy extra izgi a gyerekeknek. Lehet, hogy meghívom a barátaim ide, szerintem vannak olyan jófejek, hogy eljönnének. Vagy akár csak magamban beülök, de nem láttam őket ezer éve, nagyon jól esne kicsit nem anyuka, hanem barát szerepben lenni. Ha bármi baj van, akkor behozza a férjem a kicsit egy gyors simire, aztán visszaszolgáltatom.
Igazad van, nem is akarom azt tanítani nekik, hogy én nem vagyok fontos, mert nem akarom, hogy ők is mindig feláldozzák magukat, csak nem volt ötletem, hogy hogy csináljam. Köszönöm, hogy nem csak hülyének néztél, hogy túl sokat foglalkozom velük, ez tényleg sokat segített most. ❤️
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!