Ez probléma lehet vagy csak koraérett?
A fiam most 8 éves. Már kisebb korában is voltak furcsa dolgai, de ahogy iskolás lett sokat változott. Kiskora ellenére nagyon komolyan veszi a tanulást, komoly tervei vannak, tudja mi akar lenni, tudja mennyit kell érte tanulni és olyan felnőtties a kommunikációja is. Ő már 2 éve nem játszik nagyon játékokkal csak ritkán, helyette olvas könyveket, és ami nagyon imponál nála és imádja az a sakk. Versenyre is jár és felnőttekkel is elbánik. Saját maga sakk könyvekből és oktatói videókból tanulta és abból művelte magát, de néha fél napokat foglalkozott ezzel és saját maga is a sakktábla előtt rakta a bábukat, hogy prezentálja magának amit elsajátított. Van erős sakkos a családban, de őt is elveri. Viszont tényleg nem egy átlagos gyerek ami engem néha megijeszt. Nem tudom, hogy jó dolog-e engednünk neki, hogy ennyit foglalkozzon a sakkal, ilyen maximalista legyen. Persze volt kitől örökölnie, az apja ugyanez. Viszont ő gyerekként később kezdte, 12 évesen, míg a fiunk már 6-7 évesen áttért a felnőtties irányba, ami szerintem korai. Hiányzik sokszor mikor még kicsi volt és épített, kisautókkal játszott, mikor pedig mondom neki, azt mondja, hogy ő már nem kicsi, nem érdekli már, mert dedós neki. Viszont kinézetre egy kis tökmag, babapofi, ki sem néznék belőle, hogy amúgy agyilag meg ilyen koravén. :) Szerintetek ez jó ha ennyire bele tud merülni dolgokba és olyankor más dolgok nem is érdeklik igazán? Már a Mikulás sem annyira hozza lázba, mint még tavaly. Mondta, hogy nyugodtan adjam neki oda a csomagot, tudja, hogy nem a Mikulás teszi az ablakba. Ki sem tette a csizmáját, helyette sakkozott és szőtte a matematika elméleteit, mert most a gyökvonásra kattant rá és azt akarja megtanulni. Törteket, egyenleteket már meg tudja oldani. Fogalmam sincs, hogy ez mennyire jó és később lehetnek-e következményei. Bizonyos programokat is felnőttként használ a számítógépen, még az Excelt is kezeli és mindent magától tanult, főleg oktató videókat keresett ezekhez és úgy sajátította el. Őszintén vele nem sokat kellett foglalkozni mert nem igényelte, nem kellett noszogatni iskolába sem soha.
Most a sakk az amire az elméje nagyon ráhangolódott, versenyzőket akar majd külföldről is kihívni, hogy játszhasson velük is. Egyelőre ez intézés alatt, mert szeretnénk neki örömöt szerezni, hogy elintézzük.
Viszont tényleg nem tudom ez mennyire jó. Iskolában egyébként kitűnő, versenyekre is mindig küldik és kiemelkedő eredményeket ér el, tehát nincs beszűkülve ott, de itthon sokszor alig 1-2 dolog van, amivel foglalkozik sokat. Ki lehet zökkenteni, hogy most ezt vagy azt csináljuk, de néha azt sem sikerül, mert kéri, hogy ne zavarjuk most.
Lányom 10 éves, a furulyara van rafuggve hét éves korától.
Én inkább büszke vagyok erre mint ijedt.
Persze, legyél jó szülő, és tiltsd el a sakktól...
Komolyan mondom, ha nincs probléma, az ember csinál magának.
Szerintem pitagorasz tétel ált. isk. 8-dik osztály. Ott már kell gyököt vonni.
Amúgy a sztori nekem is furcsa. 7és fél éves a lányom, másodikos és a sakkpalota programban tanulnak sakkot első óta...de messze van még mindenki a versenyzéstől.
Ha pedig valós a történet, sajnálom, hogy már nem tud kisfiúként viselkedni...
Ezen mi kamu? Nem az iskolában tanulja, hanem saját maga itthon foglalkozik vele. Minden matek érdekli, törteket simán megold, egyenleteket is, de nem azt írtam, hogy a legbonyolultabbakat, hanem ami könnyebb és egyszerűbb.
Senki nem zaklatja teljesen egyedül csinálja és önmagától akarja tanulni. Apja tud vele ilyenekben foglalkozni, én nem voltam erős matekos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!