Hány éves kortól lehet szabadabban kimozdulni kisgyerekkel?
Követem
Szintén 2 éves és még mindig túl sok matekozással jár nálunk is. Ami elég kellemetlen mert születése óta családi okok miatt rendszeresen utaznunk kell vidékre. És vagy okésan súl el vagy katasztrofálisan
A 4 évesemmel már egy étterembe beülés nem lenne ANNYIRA kínszenvedés. De programokat még leginkább úgy lehet szervezni, hogy az ő igényei és érdeklődése van a központban, mert különben csak kínszenvedés az egész. A 2 éves húgát még mindig könnyebb "ész nélkül" magunkkal hurcolni valamilyen programra (na nem étterembe, az öngyilkosság lenne), amit akár mi is élvezhetünk. Bár valóban, ahogy írod, elég körülményes.
Az ismerősi körből kiindulva a nagyobb iskolás, ilyen 9-10 éves korú gyerekekkel már lehet olyasmit csinálni, ami nem csak a gyerek öröméről szól. Nálunk addig marad a játszóház és játszótér és élményfürdős strandolás, mert a többiben csak mi szívunk szülőként (sajnos friss az élmény, most az őszi szünetben vittük a csajokat túrázni, mert mi amúgy nagyon szeretünk az erdőben, hegyeken mászkálni, és csak a baj volt belőle, sajnos kikényszeríteni nem lehet a gyerekből a dolgok élvezetét, csak azért, mert te szereted. Nyilván más a kérdés, ha az érdeklődése olyan, a kisebb lányomban látom a potenciált, hogy ő majd élvezze a túrázásokat velünk, de a nagyobb nagyon alkalmatlan ilyesmire).
Sosem matekoztam ezekeken.
Ha éhesek voltak ettek, ha álmosak aludtak bárhol voltunk.
Ettől nem változott semmi, kivéve ugye az első 3-4 hetet amikor azért jól esett pihenni
Szóval nem állt meg az élet, a nagyobb 10 éves de mindig a legkisebb igazodott a már meglévő rutinhoz.
Ez a nagyobb gyerek miatt is opcionális, mert hozni vinni kell oviba/suliba ahol kötött időrend van!
Az én fiam szeptemberben múlt kettő, az idei nyaralásokat pl. nagyon élvezte, azóta is mondogatja, hogy menjünk a tengerre/Balatonra.
Rugalmas gyerek volt mindig, nagy matekozás nem kellett hozzá, nagyjából tudtam, hogy mikor lesz álmos, addigra megteremtettem a feltételeket. Az evés meg nálunk nem volt olyan sarkalatos olyankor. Otthon mindig igyekszem normális, neki való, egészségesebb kajával etetni, de nyaraláson, programokon nem esek kétségbe, ha csak sült krumplit kívàn 🙂
Én inkább a dackorszaktól tartok, de egyelőre az is teljesen kezelhető, szóval a mostani állapottal még pár évig kiegyeznék 😀
A mi lányunk BÁRHOL voltunk,aludt 12-15-ig.
Ezért nem maradtunk otthon. Mindenbe belekalkuláltuk ezt is.
Ezért nem maradtunk otthon.... Jártunk Budapestre, Szegedre, akárhova. Strandra,állatkertekbe, kastélyba, étterembe.
Rengeteg helyen jártunk 6 éves koráig.
Amiket felsorolsz tök különböző programok. Egy étterembe beülést nem fog élvezni egy kisgyerek, még egy kisiskolás is unalmasnak találja egy idő után. Bármilyen korú gyerekkel az órákig üldögélünk és eszegetünk, iszogatunk típusú éttermezést el lehet felejteni.
Egy egész napos kirándulást mennyivel könnyít meg, hogy 2 vagy 4 éves gyerekről van szó? Kirándulásnál inkább olyat érdemes tervezni, ami nem túl fárasztó és érdekes a gyereknek, akkor van rá esély, hogy élvezni fogja, és itt rögtön jön is a kérdés, hogy a te gyerekednek mi nem fárasztó és mi érdekes? Mert van olyan gyerek, amelyik bármennyit hajlandó sétálni és van olyan, amelyik minden második fűszálnál 5 perceket ácsorog, szóval ez nagyon gyerekfüggő.
Nyaralás meg megint, mire gondolsz? Tengerpart ahol csak a víz és homok van? Városnézés? Múzeum? Túra? Mindegyik típus más életkorú gyerekkel lehet élvezetes, de itt is erősen kérdés, hogy milyen habitusú gyerekről van szó. De azt el kell fogadni, hogy még egy 10 vagy 12 vagy 16 éves gyerekkel sem lesz olyan egy nyaralás, mint ha csak 2 felnőtt van, valami kompromisszumot mindig kell kötni, életkortól és habitustól függően.
Az én kislányom pedig csak ágyban alszik el. Se babakocsi, se autó, se hurci. Ezt csak azért írom le, mert ha valakinek könnyen alkalmazkodó gyereke van, akkor nem mindig veszi észre, hogy milyen szerencsés.
Lassan 3 éves, alig várom hogy túl legyünk a nappal is alvós korszakon.
A kisfiunk 21 hónapos, pár hónapos kora hurcolásszuk mindenhová. Étterembe is, sosem volt baj vele, szereti az éttermeket, mert ott varázslatosan terem a "nyamma" :D
Annál jobban szereti a hasát, hogy unatkozzon. Simán elvan 1,5-2 órát nyugiban, dumál, spanol a pincérekkel, elrajzolgat az etetőszékben.
Az sem túl nagy katasztrófa, ha kimarad a déli alvása, pedig alap esetben 4 órát is képes aludni, de ha 40 percet alszik az autóban, neki az is jó.
Babakocsiban már régóta nem alszik el.
De pl. 13 hónapos korában elvittük a Van Gogh kiállításra, teljesen oda volt a fényfestéses vetítős teremben.
Voltunk vele az egyik fénykiállításon 14 hónapos korában, azt hittem zavarni fogja a sötét vagy a hangok, hát nem. Nekem lett migrénem a vibráló fényektől :D
Lehet vele kirándulni, utazni. Akármilyen idegen helyen vagyunk, ha van ágy, ő ott elalszik. Ahhoz nagyon fáradtnak kell lennie, hogy ölben vagy babakocsiban bevágja a szunyát.
Voltunk vele külföldön, belföldön, hosszú hétvégés, két hetes pihenésen neki mindenhol jó, csak együtt legyünk :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!