Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Magyaroszágon hasonlóak vagy...

Magyaroszágon hasonlóak vagy mások a gyereknevelési szokások egy Nyugat-Európai országhoz képest?

Figyelt kérdés
szept. 20. 09:01
 1/5 anonim ***** válasza:
84%

Hasonlo es mas is.

Nevelesi elv csomo fele van.

Leven minden szulo mas es mast tart fontosnak. Igy vannak ugyan ugy liberalis es konzervativ iranyok is nyugaton is.

szept. 20. 09:04
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Sok más dolog van. Angol, holland és másodkézből német tapasztalatom van. A német sokban megegyezik a mi holland és angol tapasztalatunkkal.

Itthon ami nekem feltűnt először és nagyon jellemző, hogy túlféltik, túlöltöztetik a gyerekeket. Kint pl. a 19 fokos északi-tengerben vidáman belemegy a gyerek, meg a szülő is, pedig fúj a szél, nincs olyan meleg sem alapból. Kb. Itthon a gyereket már hosszú ruhában küldik ki, ott élvezik, hogy süt nap a és lehet lobácsolni. Az a Balaton, amibe te bele akarsz fagyni és néezegeted, hogy “lila a szád, jaj menjünk ki Klárika” abból a holland vagy az angol gyerek ordítani fog kifelé, hogy gyere be anya nagyon jó meleg a víz!!!!

Fagypontnál a magyarok már úgy öltöztetik a gyereket, mintha Lappföldre készülne. Iskolai úszásnál nekem kint először fura volt, hogy az angol gyerekeknek a haját eszébe se jutott senkinek se megszárítani és a gyerekeket se zavarja. Itt nagyon idegesek a szülők, ha nincs csotra szárítva a gyerek haja, akkor is, ha 18 fok van, mert MEG FOG FÁZNI!!!! Vagy ha érti is, hogy önmagában attól nem fázik meg, hogy vizes a haja, de ha van vírus, akkor szárazhajjal is meg fog, akkor meg: DE KIHULLIK A HAJA!!!!!

Ha mégis betegek, akkor nincs belőle akkora ügy csinálva, 90%-ban paracetamol és meggyógyul. Ha nem csak annyi baja van, vagy ennek ellenére meg akarod mutatni, akkor viszont nem csak vagydélelőtt vagy délután van orvos, hogy megnézze, tudsz hova fordulni, rendelési időn túl is normálisan van szervezve, hogy hol látnak el, ha kell. Rá is érnek megnézni, eleve jobban van szervezve, meg nincs tele olyanokkal, akik tök felesleges ellátást nem igénylő náthákkal vagy akármikkel ülnek ott igazolás miatt a rendelőben. Bár már itthon is inkább telefonon és emailen intézik, ahogy észrevettem. Ott nem kérnek orvosi igazolást az óvodák, iskolák, szülői kompetencia teljesen, hogy meddig marad a gyerek otthon és otthon marad-e, orvoshoz ha viszed se ad semmi papírokat meg ilyeneket, nem is értik miről van szó.

Nekem ezekre volt a legnehezebb átállni, mikor hazajöttünk most átmenetileg, hogy itt akkora ügy van belőle, hogy jaj lázas lett, úristen! Jaj köhög, hallom, hogy “mélyről jön” ezen szarok be a legjobban, mélyről köhög! Jaj hogy van felöltözve, hát nem fagy meg???? Jaj sapkát adjál rá! Ebben az időben kint napoztunk, nem még sapkát vettünk fel… De itthon nekem az is fura volt, hogy sokan születése után x ideig nem viszik ki a lakásból a gyereket. De miért? Hát a kórházból hazaviszed is kiment a levegőre? Pár évtizeddel ezelőttig nem mindenki kocsival ment haza az újszülöttel (sőt még most is biztos svan, aki hazagyalogol babakocsival) akkor mi lett a gyerekekkel a levegőn? Ez kint teljesen elképzelhetetlen, hogy nem viszed ki a gyereket x ideig. Angol kolléganőm a szülése másnapján már a babakocsival a városban sétált.

Illetve a gyerek betegsége: Beteg lett és úgy látom, hogy jobb, ha nem megy? Már aznap, azonnal hívni kell a gyerekorvost, hogy adminisztráljon, különben nem lesz igazolás és akkor jaj nekünk!!!

Ja meg a gyerekem balkezes, kint direkt balkezes eszközöket kapott a tanár neki külön és máshogy mutatott meg dolgokat stb. Szóval segítették pluszban. Itthon rokon mondta, hogy odáig jutottak csak el, hogy nem szoktatják át, de nem fogják fel, hogy szerencsétlennek minden fordítva van és minden nehezebb, de attól ő még nem béna, suta, ügyetlen, és nem ugyanúgy kell neki megmutatni a dolgokat, mert a balkezes másként működik, attól függetlenül. Egyébként az iskolában itt valóban szólnom kellett, hogy neki is kézre essen a táskája, ne csak a másik 15-nek így a másik oldalra kéne egy akasztó a gyereknek és nagyon csodálkoztak rajta, hogy minek, de végül megoldották. De őt már nem nagyon kell megtanítani semmire, így én erről csak azt tudom, amit nekem mondtak, hogy itt nem segítik őket sehogy, azt gondolják, hogy az elég, hogy használhatja a balkezét, de amúgy mindent csináljon jobbkezesnek kézreeső módon.

okt. 16. 09:27
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
"Fagypontnál a magyarok már úgy öltöztetik a gyereket, mintha Lappföldre készülne." - dehogy kell azt kivárni, elég ha a "kellemes" nyári 35-40 fokról 20 fokra csökken, és máris csak pufajkás gyerekeket látsz, akik tényleg mintha a sarkvidéken lennének. Nem is értem, ezeknél otthon hány fok van, és ott hogy öltöztetik.
okt. 16. 11:48
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Nekem mikor csak látogatóba jöttünk télen is mindig fura volt, hogy mindenkinél milyen meleg van. Mikor már gyerekkel jöttünk, akkor pluszban fűtöttek. Folyton vetkőztetni kellett szegényt, mert ömlött a víz róla és nem érették, hogy miért öltöztetem le, hiába mondtam, hogy ő nem ilyen meleghez van szokva. A csúcs az volt, mikor ne öltöztessem le, mert meg van izzadva. Igen, hát melege van, izzad szegény, pont hogy nem maradhat beöltöztetve! Nem értették hogy nem fagy meg otthon 20 fokban meg ilyenek? Kiment kabát nélkül 6 évesen, de nem téli időbe, hát miért nem adok rá kabátot? Úristen! Mert nem fázik, de ha fázik szól, van már elég esze hozzá, sőt már ahhoz is van elég, hogy ne szóljon, hanem bejöjjön, fogja és felvegye. Aludni meg még hűvösebben szoktunk.

Meg azt figyeltem még meg, hogy legtöbben,előbb nyomják fel a fűtést, mint hogy jobban felöltözzenek, felvegyenek egy pulóvert mondjuk. Aztán meg panaszkodnak a számlára. Szóval kint agyon van öltöztetve, otthon meg úgy befűtenek, hogy akár a póló-bugyi kombó is elég legyen, nehogy fel kellejen öltözni.

okt. 16. 13:21
 5/5 anonim ***** válasza:
57%

3-ashoz csatlakozva. Én is ezt láttam Angliában, amikor au-pair voltam. Vittem a gyereket óvodába 0 fokban, nem akarta felvenni a kabátot. Az anyja csak lazán legyintett, majd felveszi, ha fázik. A gyerek már el volt lilulva, de nem vette fel a kabátot, nehogy már nekem legyen igazam. Full taknyos volt a gyerek folyamatosan. Az anyja meg állította, hogy nem fázott meg, nincs olyan, hogy megfázás, hanem vírus.

Azért jó lenne tisztába tenni a dolgokat!

Nem steril környezetben élünk. Vírusok, bacik ott vannak mindenhol, csak az immunrendszer védekezik ellene. Ha fázol, akkor az immunrendszer azzal van elfoglalva, hogy felmelegítse a tested, és a bacik, vírusok könnyebben bejutnak. Ezt hívja a köznyelv megfázásnak. Szóval azért egyáltalán nem veszélytelen télen vizes hajjal rohangálni az utcán. Ez nem túlféltés, normális dolog. Nekem már attól fáj a fejem, ha télen a száraz hajamra nem teszek sapkát. Persze mindenkinek szíve joga a saját gyerekét hogyan öltözteti fel, de azért ne már a magyar legyen a hülye, mert nem engedi vizes fejjel a gyereket télen az utcára.

Meg nekem még az volt a fura az angol családban, hogy micsoda komplett túsztárgyalásokat folytatott az édesanya a 3 éves gyerekkel, ha valamit a gyerek akart, és nem lehetett. Nálunk itthon anyám egy büdös nagy pofonnal elintézte, ha hisztiztem. Jó, tudom, ma már nem divat itthon sem megütni a gyereket, de azért a legtöbb családban nem a gyerek a főnök, ha valamit nem lehet, hát akkor a felnőttek elég hamar le szokták rendezni.

okt. 16. 15:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!