Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Más helyeken ezt hogyan...

Más helyeken ezt hogyan tudják megoldani?

Figyelt kérdés

Mostanság többször felmerült itt,hogy más országokban, hogyan kezelik "a beteg" gyerekeket az intézményrendszerek. Főleg itt most bölcsikre és ovikra gondolok. Nyugat és Észak európai példák voltak, ahol tulajdonképpen csak nyomós okkal lehet otthon tartani a gyereket, például magas láz hányás hasmenés.

Az,hogy ősztől-tavaszig picit köhögnek és folyik az orruk, az természetes, az eü es oktatási rendszerben fel sem merül,hogy ebből nagy ügyet csináljanak. Arról még sosem hallottam, hogy az itt élő magyarok arról számoltak volna be,hogy emiatt szövődmények sorozata van, esetleg még kórházba is kerülnek a "felelőtlen rendszer" miatt. Nálunk az eü és oktatási intézmények 180°kal más vallanak,ezzel nyilván a szülőket is pánikban tartva,az óvodákban meg feszültséget generálva. Szerintetek mást tanulnak az orvosok az egyetemen, mint nálunk vagy miért lehet ez? Máshol ez már több évtizede bevált rendszer, nem tudom nálunk miért ne lenne megoldható,pedig szerintem a magyar gyerekek is ugyanolyan hús-vér gyerekek mint máshol,lehet egész egyszerűen ez itteni rendszer teszi őket ennyire betegessé. A posztot nem vitaindítónak szánom,ha lehet ilyeneket ne írjatok, "hogy már megint" külföld majmolása,mert tényleg nem erre van ez kihegyezve,hanem ez eredeti kérdésre.

aug. 30. 11:50
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
74%

Úgy, hogy ott nem akarják magukat kihúzni a munka alól a gondozók.

Itt minden kamuval hazaküldik a gyerekeket, hogy ment a hasuk, köhögnek, stb., érdekes, otthon meg aznap nincs semmi, de váltig állítják, hogy a bölcsiben volt.

aug. 30. 11:53
 2/14 A kérdező kommentje:
Jesszus,ez megtörtént Veletek? Ez is ilyen általános jelenség nálunk?
aug. 30. 12:03
 3/14 A kérdező kommentje:
1es amúgy meg ez ilyen kétoldalú dolog, mert ugye nálunk az orvos ilyenkor mindenről is ad igazolást,nekik ez természetes, szóval így tényleg könnyű lehet kijátszani a rendszert,ha ehhez még asszisztálnak is.
aug. 30. 12:07
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Hollandia

Ha a szülő úgy látja, beteg a gyerek, akkor nem viszi se bölcsibe, se oviba, se iskolába. A megfazas kovid időszakon kívül nem számított betegségnek. Eleve meg se kérdezik, hogy mi baja van a gyereknek, elég az, ha a szülő azt mondja, X beteg, nem megy majd csak jövő héten. A személy egészségügyi állapota olyan szinten magánügy, hogy se az oktatási intézmény, se felnőtteknél a munkáltató meg se kérdezheti, mi a baja. Ha kétsége van arról, hogy beteg az illető, vagy gyereknél x napnál több altalanossagban vagy adott időszakban a betegjelentes, akkor kérhet speciális iskola orvosi vizsgálatot -felnőtteknél ugye munkaugyit.

Ha az intézmény felhívja a szülőt, hogy a gyerek beteg, akkor az a gyerek egészen biztosan nincs jól.

aug. 30. 13:48
 5/14 A kérdező kommentje:

2es érdekes ez a komment is. És ebből nincs visszaélés,hogy valaki betegnek mondja magát,de valójaban nem is az?

Szóval akkor ha jól ertem,itt a szülő dönthet arról,ha ő úgy ítéli meg beviheti betegen is ha nincs rosszul?

aug. 30. 14:02
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

"És ebből nincs visszaélés,hogy valaki betegnek mondja magát,de valójaban nem is az?"

Nyilván van olyan, hogy valakinek nincs kedve egy nap dolgozni menni és hopp, beteg lesz. De hosszútávon nem csinálnak ilyet, mert a munkaugyi/iskola orvosi vizsgálat kötelező, ha azt a munkáltató vagy az intézmény elő írja, és amellett, hogy kva nagy büntetést kap az illető, még a munkáját is elveszitheti.

A szülő nem viszi be betegen a gyereket. A megfazast írtam, az nem számít betegségnek.

aug. 30. 14:17
 7/14 anonim ***** válasza:
28%
Egy magyarázat lehet, hogy Mo.-n alacsony fizetésért, nulla társadalmi megbecsülés mellett dolgoznak a pedagógusok, bölcsitől az egyetemig. Nyilván ez nem motiválja őket... Ahol rendesen meg vannak fizetve, meg vannak becsülve, testileg-lelkileg kipihentebben tudnak dolgozni, ott az immunrendszerük is jobban bírja (és ez szakmától függetlenül az egész tarsadalomra igaz, csak nyilván kisgyerekektől körülvéve náluk a legrelevánsabb).
aug. 30. 14:37
 8/14 anonim ***** válasza:
90%
Meg amúgy nem tudom, máshol milyen a bölcsi-ovi, de lehet, hogy kisebb csoportlétszámmal dolgoznak? Azért nem mindegy talán, hogy 30 gyerek fertőzi össze egymást és az óvónőknek egész nap másra sincs ideje, mert mindannyiuk orrát törölgetni kell, vagy csak 15 gyereket kell ápolgatni. Egyébként egyetértek, szerintem is sokszor "feleslegesen" küldik haza a gyereket, mert amúgy nyilván jóérzésű szülő nem viszi bölcsibe/oviba a gyerekét, ha tényleg beteg, de egy mezei nátha miatt senki sem szívesen marad ki a munkából önszántából.
aug. 30. 14:58
 9/14 anonim ***** válasza:
81%

Nem tudom a fényes nyugaton mi a helyzet, így ettől teljesen függetlenül nyilvánítok véleményt, szerintem nem is számít.

Szerintem a probléma sok összetevős.

Az emberek alapvetően nem keresnek túl jól és általánosságban mindenki félti az állását. A kisgyerekes anyukák amúgysem túl kelendők ugye a piacon itthon, ami már eleve gond. Féltik az állásukat, így sokszor úgy is megpróbálják betolni a gyereket közösségbe, hogy egyértelműen beteg. Reggel teletolják fájdalom és lázcsillapítóval, hogy legalább fél napot kihúzzon. A legjobb barátnőm óvónő, azt mondta ez már teljesen általános kb., de bizonyítani persze nem tudják, mert azzal nem fogják hazaküldeni már reggel korán, hogy láthatóan bágyadt és kicsit folyik az orra, ellenben ha már lázas, akkor nyilván igen. De azért ha 11-kor belázasodik egy gyerek, akkor erősen feltételezhető, hogy ez nem most kezdődött. Nem tudják ezt kezelni. Szóval ott van a gyökér szülők alapvető felelőssége, hogy tényleg beteg gyereket NEM visznek be és kész, nem próbálják hülyének nézni a gondozókat. Értem, hogy ő sz*rik bele, de amikor lefertőzi az egész csoportot, az marha kellemetlen.

Valahol fentiekből kifolyólag is, meg a covid miatt is szerintem a dolgozóknak egyszerűbb azt mondani két tüsszentés után, hogy beteg a gyerek, vidd haza, mint reálisan mérlegelni és foglalkozni Pistikével, hogy rendesen kifújja az orrát.

És akkor harmadik pontként ott van, hogy a covid óta sok gyerekorvos is elkényelmesedett. Kb. telefonon megy továbbra is a diagnosztizálás, amivel úgy él, vagy nem él vissza egy szülő/orvos, ahogy nem szégyell. Szerintem alapvetően sz*r most az igazolásosdiban is a rendszer.

Én azt mondanám, hogy külön külön mindhárom szegmenst megértem (szülők, gondozók, gyerekorvosok), mert egyesével megállnak az érveik. De a nap végén mégis az a helyzet, hogy a szülő áll ott tövig lesz*patva a kicsit náthás gyerekével, hogy most akkor mivan!? Mert a gyereknek folyik az orra, így ne hozzad, de amúgy más baja nincs, az orvos telefonos diagnosztika alapján is bólint, hogy mehet oviba, te mennél dolgozni, de az óvónő úgy néz rád mint a véres rongyra, ha másnap beállítotok és lehet 10-kor megint hív, hogy folyik a gyerek orra, csak hogy érezd a törődést. Nem tudom hol és hogyan kéne belenyúlni a rendszerbe, de szerintem ebben azért nálunk minden érintett fél nyakig benne van.

aug. 30. 16:54
 10/14 anonim ***** válasza:
53%

#9 és ne felejtsük el, hogy a többi szülő is úgy néz rád, mint akit mindjárt legyilkolna, mert kettőt köhintett a gyereked az öltözőben. Hiszen igen, ezek a betegségek bizony körbeszaladnak a közösségben, és lehet, hogy valaki éppen most gyógyult ki egy betegségből, a szülője menne vissza dolgozni, erre látja, hogy a te kicsit náthás gyereked ott törölgeti az orrát cipőhúzás közben, és tudja, látja maga előtt, hogy holnapután már megint kérheti magát táppénzre. Mert az ő gyerekét is hamarosan hazaküldik ugyanezzel a problémával.

Nem jó ez sehogy sem, én sem látom a megoldást. Az, hogy ne küldjék haza orrfolyással a gyerkőcöket, az jó lenne, de amit te is mondasz, hogy nem mindig lehet okosnak lenni a gondozóknak sem, meg ők a többi gyerek(/dolgozó szülő) védelmében is próbálnak jól dönteni, így gyanítom inkább túlóvatoskodják a kérdést, mintsem elhiggyék, hogy tényleg csak egy kis nátháról van szó.

#8 voltam

aug. 30. 17:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!