Kedves Anyukák! Voltatok már olyan helyzetben, hogy védőnői szűrővizsgálat miatt panaszt tegyetek?
Kisfiam most tölti be a harmadik életévét, ezért védőnői státuszon voltunk, ami elég “rosszul” sikerült. A gyermek nem volt együttműködő, de a védőnő sem foglalkozott az egésszel, eleve késésben volt, kapkodott. Nem is az zavar, hogy a látás meg hallás vizsgálatot nem tudta megcsinálni, mert ezzel nincs baj, korábban vizsgálták, de olyanok kerültek be a szülői és védőnői részre is, amik nem tükrözik a gyerek képességeit.
Az egész helyzet onnan indul, hogy a kisfiam egy fél éve csak a testvérét kíséri, és mindig az a “feladata”, hogy ameddig őt megnézik játszon, most a vizsgálat miatt eleve ki volt rángatva a játékból “gyere most tegyük el ezeket, feladat van”, nem bölcsis, velem van itthon, de sosem álltam neki vele így semminek, hogy feladat van. Folyamatosan csak utasításokat kapott ezután, amiktől élből elzárkózott, “számolj el a kezeden háromig”, “milyen testrészed ez itt”, csak úgy kiültette a vizsgálóasztalra rátették a fülére a fülhallgatót és úgy, hogy a fülén volt kérték hogy emelje azt a kezét amelyikben hallja a sípolást. Egyáltalán nem volt játékos vagy elmagyarázva neki semmi, a látásvizsgálaton is felmutatta neki a kártyát megkérdezte mit lát, majd amikor nem figyelt elrakta, hogy ez nem megy… én is azt láttam rajta, hogy csak szabadulni akar. Azt is megkapta, hogy kerüli a szemkontaktust, de amikor maga elé ültette a védőnő a szemébe nézett és amúgy másokkal is full közvetlen a gyerek, csak azt láttam rajta, hogy kellemetlen neki az egész. Amúgy elszámol már tízig, de mégis az lett beírva, hogy háromig se, nem beszél még nem helyesen de beszél mondatokban, mondókázik és az van a papíron, hogy nem, amikor küldtem a védőnőnek videót azt mondta ezeket ott kell megcsinálnia a gyereknek …pedig volt, amit szintén az én tapasztalatom alapján írt be és meg sem nézte (kicsi-nagy megkül., toronyépítés), ráadásul a másodikai dátum helyett 14-ét írt… mi a véleményetek erről? Átélt már valaki hasonlót? Nagyon szakszerűtlennek és következetlennek érzem, amit jeleztem is neki, azt mondta ő nem ír be mást a gyerekről, és a tapasztalatára hivatkozott, de majd hoz egy új papírt mert véletlen elírta a dátumot. Elküldte fejlődésneurológiára, én persze rástresszeltem, pedig látom, hogy a gyerekem jól fejlődik, de annyira összezavart ez a szituáció.
Akkor miért vetted át tőle a papírt amit ő önkényesen kitöltött szerinted? Ezzel elismerted és elfogadtad az álláspontját. Erre csak ezt lehet mondani. Ott kellett volna mondani, hovy ezzel nemértesz egyet és nem vagy hajlandó ezt a papírt átvenni és pont. Miért nem tudnak az emberek kiállni maguk mellett? Miért utólag hisztiznek dolgokon?
Amúgy is a gyereked szeptemberben kezdi az óvódát, ha 3 éves. Majd ott kiderűl ténylegesen, hogy mit tud. Onnan is fogsz rengeteg visszajelzést kapni. Majd a 4 éves státusz jobban fog menni neki.
Én megértem a kérdezőt. Tegnap voltunk a lányommal egyetemi orientáción. Megnézték a 3 éves statuszvizsgálat eredményét, és megállapították, hogy nem veszik fel mérnöknek, mert 3 évesen nem tudott az ujján számolni. Most mehet gyári munkásnak. (irónia)
Előre sajnálom a kérdező gyerekének a leendő tanárait.
Ne haragudj, de amiket leírtál,azokat 3 évesen kisujjból tudnia kellene a fiadnak!!
Igaza volt a védőnőnek,a gyerek nem volt együttműködő.
Egy autista gyereknek 3 évesen már 1 órás vizsgálatot kell végigcsinálnia a Szakértői Bizottságnál IQ teszttel,pszichológiai vizsgálattal,mindennel!
Nem egy sz.ros látás meg hallásvizsgálatot...
Te is leírtad. Eddig nem foglalkoztál így vele. Itt a hiba. El kell kezdeni. És fel kellett volna készítened a gyereket a vizsgálatra. Otthon. Ha ügyes,ígérni neki valamit utána.
Nem utólag írogatni a gyk-ra.
Egyetlen gond volt itt, hogy nem készítetted fel a gyereket, hogy mi várható. Te magad sem készültél fel. Ennyi. Tehetsz panaszt, de nincs igazad, csak nem vagy hajlandó belátni.
Az én fiam sem volt együttműködő teljesen a 3 éves stáruszon. Kikönyörögtük belőle a produkciót. Egy 3 évessel már lehet beszélni.
Valahol irigylem a kérdezőt, hogy csak a gyerek 3 éves korában koppant azon, hogy egy felmérés (itt: státusz) soha nem arról szól, hogy mit tud a gyerek (vagy mit tudott egyetlen egyszer otthon megcsinálni), hanem az egész lényege, hogy mit tud másoknak is megmutatni.
Nekem ez a koppanás a gyerek 5 hónapos korában már megvolt, amikor a neurológus azt írta le, hogy "se beszélni, se járni nem fog, valószínűleg értelmi sérült", csak mert neki végig ordította a vizsgálatot és még egy alkartámasz se ment.
Szerintem mindketten túltoljátok, te is, meg a védőnő is. A kommentelőkről nem is beszélve :D
Az én fiam simán beszélt már 3 évesen mondatokban, tudta a nevét, korát, elszámolt 7-8-ig az ujján mutatva, 2-3 rövidebb mondókát is fejből fújt, és mindennap kint bandázott a többi gyerekkel, nem megkukulva ült mások között. Ja, és nem járt még oviba ő sem, mert otthon voltam a kicsivel, viszont így nyilván mindig jött velünk a védőnőhöz, tudta ki az, tudta ki a doktornéni, satöbbi.
Viszont pont szégyellős korszakában volt, nem állt szóba olyanokkal, akiket ritkán látott. Na, a 3 éves státuszon egy mukkot sem szólt, és nem engedett semmiféle vizsgálatot, pedig otthon eljátszottunk már ilyen dolgokat, mondtam is neki, hogy a védőnő kérdezni fogja, akkor még nagyban bólogatott, hogy persze, majd mindent csinál meg mond, aztán ott meg egyáltalán nem működött együtt, pedig vele kedvesen is prób@lkoztak, játékosan. De nem akarta egyáltalán, mikor mondtam, hogy vissza kell adni akkor a matricát, amit kapott, azt mondta, inkább visszaadja :D
A lényeg, hogy nálam a védőnő meg a doki nem pampogott ezen semmit, mondták, hogy nem gond, sok gyerek nem csinálja meg ezeket a 3 éves státuszon, majd megnézik jövőre. Persze, én is mondtam, hogy amúgy tudja, nem kérdőjelezték meg, nem küldtek sehova.
Szóval nem is értem a kommentelőket, nem láttak még 3 évest? Van, aki ilyenkor szégyellős, bármit csinálnak vele, majd kinövi idővel, felesleges emiatt b*szogatni a kérdezőt. Nem fogyatékos egy gyerek, mert 3 évesen nem akar szóba állni kvázi félidegenekkel.
A védőnőt sem értem, miért pampog. De téged sem, mit izgatod magad ezen ennyire, persze nyilván sz*rul esik, de mit érdekel, mit mond a védőnő? Én biztos nem hinném sehova, ha tudom, hogy csinálja ezeket, csak ott nem akarta, le van tojva a védőnő. Neki tényleg nincs ideje játszani a gyerekkel, emiatt felesleges panaszt tenni, egyszerűen sz*rd le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!