Ebben az életkorban minden ilyen kérdésre igennel kellett volna már válaszolnom? A két éves védőnői szűrővizsgálaton feltett kérdéseken kenődtem el.
Egy A/4-es oldalnyi kérdést tett fel a védőnőnk. Két évesen minden benne szereplő dologra képesnek kéne lenni már egy két évesnek? A védőnő nem nyugtatott meg arról, h ez egy általános felmérés lenne, és ez is gyermekfüggő. Vagy nem is így van?
Pl.
-Önállóan eszik. A kislányom még villával tud egyedül enni, kanállal nem.
-Önmagát nevén szólítja. A kislányom megmondja, hogy hívják. De fényképen pl. azt mondja: baba. Ennek sem így kéne már lennie?
- Ami a legjobban bánt engem: rövid mondatokat alkot. A kislányom a dolgokat, embereket, állatokat nevezi meg, de nem mond mondatokat. Ezt is tudni kell alig kétévesen?
És még egy. Kancsalság. Ezen is meglepődtem. A kislányom -és most nem szépíteni akarom- huncutságból, játékból szokott kancsalítani. Annak, aki kapható rá, aki rászól, h hagyja abba. Ez tetszik neki, ezzel produkálja magát. Nekem nem szokta, én nem vagyok vevő rá, ezáltal szeretném elfeledtetni vele. Akármikor képes rá, bár ritkán jut eszébe, de bármikor abba tudja hagyni. Erre azt mondta a védőnő, h szemésznek látnia kéne, mert ilyenkor már ezt nem szokták csinálni. Talán ez akkor kóros lenne? Ja, és képes arra (már ha ez képesség), h külön mozgassa a szemeit egymástól. Azaz, a jobb szemével előre néz, míg a ballal balra néz. De abszolút viccből teszi, és szintén nem magyarázkodni akarok. Ritkán csinálja, de olyankor jót nevet magán. Ez is kóros lehet vajon?
Tudod, hogy a gyerekek nem egyformán fejlődnek,ugye!? Tehát ezek a kérdőívek úgy vannak összeállítva, hogy egy átlagos kisgyerek ezeket tudja 2 évesen... viszont az átlagos gyerek ritka. HA EZT A VÉDŐNŐ NEM MONDTA, GONDOLTA, HOGY TE, MINT ANYUKA EZT TUDOD. hOGY ESZIK-E EGYEDÜL: NA,EBBE A VILLA,KÉZZEL EVÉS ÉS A KANALAZÁS IS BŐVEN BELEFÉR :)) (jaj, Bocs! Csaps lock!) Attól is függ,egyáltalán mikor kezdted az önálló evésre szoktatni, adtál-e neki kanalat, hogy mikor adtad. Az én lányom 15 hónapos korától nem tűri, hogy etessem, de ez a ritkább. Általában 2 éves korra érik el a gyerekek az önállóságnak azt a fokát, hogy már nem engedik, hogy etessék őket. Az önmagát nevén szólítja pont az, amit te írtál. Vagyis, ha magáról beszél, róla van szó,akkor önmagáról E/3. személyben,a saját nevét mondva beszél. Pl. Réka megette...
Beszédfejlődés: Itt is hatalmasa szórás! Van, amelyik kisgyerek 2 évesen tényleg mondatokban beszél. Az én lányommal már el lehet beszélgetni,de ő 4. gyerek a családban és a tesók közül 2 is korán beszélt!) A nagy fiam 2 évesen még csak néhány szót mondott és mutogatással "kommunikált, mi meg mindent megértettünk neki :))) Megkésett beszédfejlődésről akkor beszélünk, ha a gyerek még 3 évesen se beszél. A tiéd innentől rohamosan fog fejlődni, meglásd! Azt enyém is csak 18 hónaposan kezdett komolyabban, most meg már itt tart... Ebben se vagyunk egyformák! Épp ezért nem igazán jók ezek a kérdőívek...
Szemészet: soha nem ártasz azzal, ha most, pici korában elviszed egy szemészhez! Sok kisgyerekről épp ilyen véletlen vizsgálaton derül ki, hogy bizony gond van a szemével... ilyenkor még könnyen lehet korrigálni, később már nem annyira. Tehát én elvinném, csak a magam megnyugtatására.
Bocs, hogy hosszú lett!!!!
Nnincs semmi baja a kicsidnek! ez egy átlagos kérdőív, átlagos fejlettség megállapításához. dehát egy gyerek nem átlag....biztosan van olyan, amit meg jobban tud mint az "átlag" 2 éves aki nem létezik valójában.....
ha a kancsalítást egyértelműen viccből csinálja, azon sem aggódnék a helyedben.
Minden gyermek másképp fejlődik, ez csak egy kérdőív, ami az általános képességeket méri fel.
Egyébként a nagyobb testvér sem eredményez gyorsabb fejlődést. Itt vannak a fiam. A kicsi 20 hónapos, pár szót mond, beszélni egyáltalán nem beszél, pedig ott a bátya, akinek be nem áll a szája. Hiába a tesó, ő sem tud csodát művelni.
A gyermeked szeme vicces, szerintem nincsen semmi baja, egyszerűen ilyen szemei vannak. Nézesd meg orvossal, ha ez megnyugtatja a védőnődet, de nem hiszem, hogy bármi baj lenne!
Szia!
Ne aggódj, mi is ma voltunk és én se tudtam mindenre igennel válaszolni, és azt mondta , hogy ez így teljesen rendben van.
Azért a szemészeti vizsgálat szerintem amúgy se ártana már ilyen korban, nálunk is kiderült, hogy kell szemüveg! :)
Én meg mindenre igennel válaszoltam volna. Teljesen ki vagyok akadva, hogy így belemásznak az ember életébe.
Te magad is el tudod dönteni, hogy milyen a 2 éves babád, ha úgy érzed, hogy minden oké vele, akkor rázd le az ilyen kérdezősködőt.Megteheted!
Ez egy nagy általánosság.
Lányom sem ugrál két lábon, de azóta igen,.)
És mióta megszületett a kistesó nem eszik egyedül.
De ezért még nincs baj.
A szemészhez viszont elvinném, jobb félni, mint megilyedni...
Kedves kérdező!
Mi még ugyan nem voltunk a két éves státuszon, de hogy megnyugtasslak, az én fiam, szinta ugyanazt csinálja/nem csinálja mint a te lányod.
Villával eszik (még ezt is most kezdte csak), kanállal nem.
Nemhogy magát nem szólítja nevén, még beszélni se nagyon beszél. Rövid mondatokat meg főleg nem alkot. Mondja a kutyának hogy vau, a cicának hogy máááuuu, stb. Ebbe ki is merült a beszélése...
A kancsalítást meg nemhogy kinőtte, még csak most kezdte el. Ezzel szórakozik.
Szóval nyugodj meg, nincs gond a kislányoddal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!