Aki elvégeztette a Prena teszt OIRIGIN genetikai szűrővizsgálatot, volt kimutatható örökletes betegség?
Nálunk van egy, mindketten hordozzuk a gént, ma telefonáltak. A személyes konzultációig szívesen olvasnék tapasztalatot.
Ezzel a vizsgálattal kapcsolatban nincs sehol egy fórum-beszélgetés. Mondanom sem kell mekkora stresszben vagyunk.
Melyik gén? Stresszben felesleges lenni, a magyar populációban számos öröklődő betegség hordozásása meglepően gyakori. A recesszív öröklődésű betegségek kialakulási valószínűsége 25%. Max ha olyan a betegség, egy plusz szűrést be lehet iktatni.
Nem igazán értem mire jó random hozzávágni egy ilyen eredménysort a személyes konzultációig, mert mindig ez a rettegés van belőle. Sajnálom hogy ti is áldozatul estek ennek a helytelen gyakorlatnak.
Második: GALT gén, nem a világ vége de pl. jó előre felkészülni rá. Egyébként az alap down, Edwards stb. Szűrés eredménye negatív. Nálatok is megvolt ez az esély egy betegségre? Mi lett végül?
Köszi a kedves szavakat egyébként :)
Kettes vagyok. Mi nem csináltattunk ilyen szűrést. Nincs a családban ilyen jellegű öröklődő betegség, csak poligénes, ami nem szűrhető. Így nem tartottam fontosnak, különösen, hogy véletlen mutáció is okozhat gondot sajnos. A másik, hogy pl pont az ilyen betegségek engem "nem érdekeltek", mert ha galactosemias is a gyerek, megszültem volna :-)
Az pedig ha kijön, hogy egyikünk hordoz pl cisztas fibrozisra vagy sma-ra mutációt, az nem érdekel, mert minden 20-25. ember hordozza, és talán kicsi az esélyünk hogy pont két mutánsként találkozunk:-)
Szóval ilyen jellegű tapasztalatot sajnos nem tudok neked írni.
Szia! Először is köszi a választ :)
A betegséget mondta és hogy mindketten hordozzuk, meg a 25%-ot és azt, hogy mikor menjünk hozzá megbeszélni a továbbiakat. Kérdezte azt is, hogy fiú lesz vagy lány. Eléggé rémisztően adta elő a dolgokat ezért is ijedtünk meg. Most így utána olvasva nem olyan betegség ez amivel ne lehetne együtt élni, viszont okozhat visszamaradottságot is. Pont a héten kezdtem el érezni a kis mozgását, eszünkben sincs elvetetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!