Ha bent a lakásban labdázik (pici gumilabda), hogyan kell nevelni?
A szomszéd se bírja. A szülő nem engedi. Ennek ellenère dobálja, összevissza pattog majdnem leveri vele az üvegeket, üvegszekrény/ajtó, tv.
Persze megoldható azzal, hogy erőszakkal elveszem, a háta mögött kidobom a kukába es hasonlók.
De egyébként hogyan lehetne azt elérni a gyereknél, hogy saját maga tegye a helyére, lakásban ne játszon vele, tartsa magát saját maga a szabályokhoz?
Mert ez az erőszakkal elveszem kidobom ez csak a szülői tehetetlenség. Tehát a gyerek nem tartja be a szabályokat, nem hallgat a szülőre, de még képes eldugni is a labdát vagy kérésre nem átadni hanem szabályosan el kell tőle venni..
Egy példán keresztül kérdezem hogyan kell nevelni ilyen és hasonló eeetekben?
Tehát azt elérni hogy maga a gyerek tegye el, vagy kérésre adja át.
Pedig a belső önszabályozást úgy alakíthatod ki, ha vannak következmények és a nem mindig nem. Mindaddig, amíg ki tud sírni valamit, amire elsőre nemet mondtál (nem egy ilyen esetet láttam a közértben!) próbálgatni fogja a határait, hogy tényleg komolyan gondolod-e. Ami nekem még bevált, hogy kis korától sokat beszélgettünk, a maga szintjén elmagyaráztam, hogy a nem miért nem. És kapott figyelmet, hasznos együtt töltött időt, dicséretet. Sok időbe, energiában került, de mindent, amit komolyan gondoltam és úgy is álltam hozzá, azt sikerült elérnem. Mellékes megjegyzés: soha egy játékát sem dobtam ki sem büntetésből, sem a háta mögött rendrakási céllal. Időnként átválogattuk a játékait, "helyet csináltunk" az új játékoknak, ő döntötte el, mit tart meg mi az, amit elviszünk adományboltban, mi az, amit kidobunk, mert tönkre ment.
Röviden: beszélgess vele többet, szentelj neki több figyelmet, dicsérd is, hozd döntési helyzetbe, de maradj következetes, ne félj határozottan tiltani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!