Tiltással lopni tanul.mit csináljak?
Lopja a pénztarcámból vagy a bankkártyámat vagy a készpénzt.
Pedig volt neki kincsesládàja hogy tanuljon gyűjtögetni de nem képes rá mindent azonnal elkölt tiltott dolgokra pl focikártya vagy rágogumi cukorka kislabdák. Ezek azért vannak tiltva mert képes ráfüggni napo ta venni ha nem vehet akkor meg hisutizik, miközben fél napnál tovább nem érdekli egy kislabd sem(a coopokban kihelyezett dobozok amikbe ha pénzt dobsz kapsz vmi hülyeséget). A tárgynak értéke csak addig van nála mig megveszi. Tovább nincs.
Minden ilyen le van tiltva.
Kitaláltam hogy "kereshet" pénzt. Pl vmit megtesz otthon azert kap. Mert gyerekkel foglalkozo pszichologus szerint a gyerekek azert lopnak mert más opciójuk nincs.
De ezzel is ott vagyunk hogy ha penz van nála azonnal elkölti hülyeségre.
Nem kis összeget vett ki a pénztárcámbol már nem tudni hova tette letagadja hogy kivette az egész házban nem találom hova rakhatta el.
Ezen felül képes arra is hogy azt se tudja hova tette ha kap pénzt pl mamátol kapott multkor névnapra vagy mire es nem tudja hova tette. Az sincs meg.
Őrület, ami a pénz körül megy nálunk.
Teljesen tanácstalan vagyok.
"kèr könyörög esetleg hisztizi az ujabb labdáért kártyáért ami 2 percig kell neki!"
És akkor te beadod a derekad, és veszel neki? Ne tedd. Elmondod, 20x, 100x, hogy a zsebpénzét már elköltötte, majd vasárnap kap zsebpénzt, akkor vehet labdát.
Vagy ha az egy napra eső zsebpénz nem elég a labdára, akkor megpróbálnám naponta adni, legalább másnapig gyűjtenie kelljen.
Hisztire soha nem kap semmit. De amugy cukin könyörög is amire a penztáros meg masik vevők elkezdik sajnálni. Olyan is volt hogy egy pasi mögöttünk erre megvette neki, amit én nem engedtem meg.
Meg olyan is volt hogy egy nő szabályosan rámpirított a boltban mindenki előtt, hogy majd ő megveszi neki. Mert ezt hallgatták a vevők is hogy nem, nem veszünk, azt sem veszünk, tedd vissza.
De ha arra van tanítva hogy nem ugy megyünk be egx boltba hogy kap valamit akkor nem követelőzik. Megszokja.
Most az automatákra van rákattanva.
Gyűjteni csak úgy tud ha nem viszem sehova vásárolni. Másképp magától nincs semmilyen gyűjtési önmegtartóztatása.
Nem érdekli hogy hétvégère cirkuszjegyet is vehetne ha gyűjti, inkább a ma holnap holnapután a kislabda.
Inkább az azonnali kisöröm mint később a nagyobb!
Inkább nem kell neki a cirkusz/bármi nagyobb de ma meglegyen az a kis hülyeség.
a gyűjtésre való törekvésbe beleöszültem.
Meg az égetőbb probléma a lopás.
De ha nincs(elfogyott a) pénze, lop.
A saját pénzét nem gyűjti. Saját pénzzel bánni sem tud. Azzal, hogy ahogy kapja el is költheti bármire, csak arra van "tanítva" hogy szórjuk kifele a pénzt az ablakon amikor csak látjuk 2 perces hülyeségekre is azonnal.
Költsük szórjuk szét, amig csak látjuk.
Amugy ezt is ment korábban hogy ő rendelkezik a saját pénzével. Akkor is lop.
De ha beleszólsz abba, mire és mikor költheti a saját pénzét, akkor hogy tanulja meg, hogy nem jó neki, ha egyből elszórja? Nincs jó ötletem, mivel lehet egy ennyi idős gyereket motiválni. Takarékbélyeg már nincs. Esetleg olyannal, hogy ha x összeget félre tud tenni x ideig, akkor kamatot fizettek rá? Pillecukor kísérlet nagyobbaknak.
A lopás az nagyobb gáz. Az öcsém csinálta egy darabig, majd felhagyott vele. Hogy pontosan miért, nem tudom, de volt leszidás, magyarázat, hogy a pénz nem a fán terem, emellett anyu látványosan vezetni kezdte, hogy mennyi pénz van a vásárlós pénztárcában. Ugyanis arra a pénzre járt rá, amit a napi bevásárláshoz használtunk és mindenki által hozzáférhető volt. Netes vásárlásnál kapsz SMS értesítőt? Érdemes lehet vagy privát böngészést használni vagy letiltani, hogy megjegyezze az adatokat a böngésző. Saját pénztárca: munkahelyi szarkánál az egyik kolléganő úgy rakta a táskájába, hogy a telefonját meg kelljen mozdítani, hogy hozzáférjen. Volt egy alkalmazás, ami mozdításnál egyből üzenetet küldött egy másik telefonra. Saját gyerekkel szemben elég durva, de ha rajtakapod és úgy szidod le, talán többet ér.
Én nem értem miért utasítod el ennyire a figyelem hiányt. Azért mert a szakszolgálat szerint nem áll fent? Mindenképpen kérj másodvéleményt egy gyermekpszichológustól mert ordít a figyelemfelhívás a gyereked viselkedéséről!
Itt két probléma áll fent, ami nem egyenrangú. A fiad lop és marhaságokra költi a pénzét. Utóbbi meg teljesnek normális 8 évesen, de előbbi nagyon nem! Ha golyora meg focis kártyája költi a pénzét, ami az ő zsebpénze azzal nem árt másoknak, még a lopással igen. Ezt meg kellene tanítani neki. Az egyik egy szeleburdi de nem rosszindulatú cselekedet, még a másik egy rosszindulatú tett.
Konkrét tippeket nem tudunk adni, mert ezt csak te tudod neked elmagyarázni, megtanítani.
Ott gyermekpszichológus is van.
És elmondták hogy azért lop mert nem tud honnan pénzt keresni. Anya pedig nem veszi neki meg a 600-adik cukrot kislabdát.
És nem fog 50 ezreket sem költeni focisalbumra sem.
De anya bezzeg költheti a pénzt.
Nem kell ezt túlmisztifikálni.
Csak akkor van baja mikor megyünk a boltba, postára, vagy akáe cirkuszban is de aug 20-án is mindent meg akar vetetni.
Ha viszont pl jatszótéren vagyunk, vagy tavaknál, ahol nincs bolt ahol nem tud költeni, akkor nincs vásárlási pénzköltesi kényszere sem, annyira nincs hogy azt se tudja hova tette mamától a pénzt. Mai napig keressük a házban minden takarításnál is.
Amikor viszont pl reggel közlöm hogy megyünk a boltba már át is kattant benne vmi "program". A tarcámból is ezután emelt ki pénzt. Nem éjszaka alváshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!