Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Tiltással lopni tanul.mit...

Tiltással lopni tanul.mit csináljak?

Figyelt kérdés

Lopja a pénztarcámból vagy a bankkártyámat vagy a készpénzt.

Pedig volt neki kincsesládàja hogy tanuljon gyűjtögetni de nem képes rá mindent azonnal elkölt tiltott dolgokra pl focikártya vagy rágogumi cukorka kislabdák. Ezek azért vannak tiltva mert képes ráfüggni napo ta venni ha nem vehet akkor meg hisutizik, miközben fél napnál tovább nem érdekli egy kislabd sem(a coopokban kihelyezett dobozok amikbe ha pénzt dobsz kapsz vmi hülyeséget). A tárgynak értéke csak addig van nála mig megveszi. Tovább nincs.

Minden ilyen le van tiltva.

Kitaláltam hogy "kereshet" pénzt. Pl vmit megtesz otthon azert kap. Mert gyerekkel foglalkozo pszichologus szerint a gyerekek azert lopnak mert más opciójuk nincs.

De ezzel is ott vagyunk hogy ha penz van nála azonnal elkölti hülyeségre.

Nem kis összeget vett ki a pénztárcámbol már nem tudni hova tette letagadja hogy kivette az egész házban nem találom hova rakhatta el.

Ezen felül képes arra is hogy azt se tudja hova tette ha kap pénzt pl mamátol kapott multkor névnapra vagy mire es nem tudja hova tette. Az sincs meg.

Őrület, ami a pénz körül megy nálunk.

Teljesen tanácstalan vagyok.

2023. okt. 13. 07:36
1 2 3 4 5 6
 21/51 A kérdező kommentje:
Meg nem az a tanulsága hogy elköltöttem most nincs hanem akkor lopnom kell!
2023. okt. 13. 09:18
 22/51 anonim ***** válasza:
100%

Nekem alapból furcsa ez az egész szituáció. Egy ponton azt hittem, csak kamu, de ha tényleg van ilyen, azért az elég súlyos. Az biztos, hogy így vagy úgy de el van kényeztetve. Ha van egy pszichológus, én pedig nem bírok a gyerekkel, vagy olyan dolgokat produkál, ami megmagyarázhatatlan és részemről kezelhetetlen, mindenképp felkeresném vele a pszichológust.

El kéne vele beszélgetni arról, hogy miért van szüksége ennyi pénzre, vagy megértetni vele, hogy gyűjtse a pénzt, és ha majd jó sok összegyűlik, akkor vehet belőle valami sokkal értékesebbet. Azt mondják, a gyerek a szüleit másolja. Nem lehet, hogy ő ezt látja tőletek, hogy folyamatosan a semmire szórjátok a pénzt? Vagy sokat beszéltek otthon anyagi dolgokról?

Az a "baj" a te szempontodból, hogy én gyerekként, tanítás vagy szülői minta nélkül is alapnak vettem, hogy takarékoskodjak, mert nekem az is számított, hogy legyen pénzem, és az is, hogy ha van, akkor vegyek valamit, de mindenképp maradjon. Velem is egy csomót veszekedtek, hogy minek szórom el hülyeségre, de amit vettem, azzal játszottam is, és bár nyilván mindig jól jött volna több és több pénz, de olyat sosem csináltam, hogy emiatt loptam volna. Tudtam, hogy mamámtól kapok, szülinapra, stb. eseményekre kapok, és ezek ilyen különleges alkalmak voltak, de jobban szerettem gyűjteni, mint elkölteni.

2023. okt. 13. 09:18
 23/51 A kérdező kommentje:

Szakszolgálattal vagyunk kapcsolatban!

Eleinte azt sem értette hogy a lopás bün. Meg mi a lopás. Hogy nem emelünk el semmit a masik tudta nélkül(mivel a hűtőbe is benyúlhat otthon van), eleinte még azt is tisztázni kellett benne hogy értse a lopás fogalmát.

Ma már érti erre magát akarja rossznak bűnözőnek kihozni de azzal se tudja mi a baj. Hogy a rossz ember a bűnöző miért rossz es miért nem azt az utat választjuk.

A pszicholigus szerint pont ez a kor amikor a jó és rossz fogalma kezd egyáltalán kialakulni bennük.

Es az is görönygös egy út.

2023. okt. 13. 09:22
 24/51 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem úgy semmi értelme nem volt a saját zsebpénznek, hogy közben tiltani próbálod, de legalábbis kritizálod, mire költi.

Talán innen ered az, hogy lázad, mert a tiltott gyümölcs édesebb, és inkább hazudik, lop, de megkapja, amit akar.

Nem szép dolog a kapott pénzét számonkérni rajta. Engem meg is vert apám, mikor a névnapomra mamáméktól kapott pénzt kindertojásra (4 db jött ki belőle) költöttem. Nem éreztem fairnek, mert úgy csinált, mintha megloptam volna. Egyébként a pénz a szekrényben volt, onnan tényleg kivettem, de eleve nálam lett volna a helye, hisz én kaptam.

Ha a fiam valaha kap pénzt családtagoktól, hagyom, hogy magánál tartsa, és ha hülyeségre is költi, nem baj. Úgy tanul meg bánni vele, ha maga is látja, könnyen elmegy.

2023. okt. 13. 09:32
 25/51 A kérdező kommentje:

Ha megengeddm neki szinte azonnal.alakul ki neki vásárlasfüggés. Ezert van tiltva!

Az lesz belole hogy egyik nap vehet kartyát, labdát (az automaták meg úton útfélen is vannak...) es képtelenség lesz vele boltba menni postára vagy bárhova mert kèr könyörög esetleg hisztizi az ujabb labdáért kártyáért ami 2 percig kell neki!

Ez a vásárlás fuggése csak ha egyszer is megengedném a suli melletti boltban az automatát az mindennapos hisztit vonna maga utan a boltban!

Nem lehetne vele menni se pistára se boltba soha mert függö lesz!

Ez mellett azt sem érti miert ne szórjuk a pénzt pillanatyni játekokra!

Minden boltan költene.

Mivel ez a mintája is ezt látja, hogy nekem aztán tényleg fizetnem kell mindenhol mindenért!

2023. okt. 13. 09:38
 26/51 A kérdező kommentje:
Ebbol eredhez a baj is, hogy anya itt is fizet, ott is, amott is, a gyerek meg utánzással tanul. Aztán a labda 2 percre hat a jutalomközpontra is. Mjnt a drog.
2023. okt. 13. 09:40
 27/51 anonim ***** válasza:
89%

Pont ennyi idős volt a fiam, amikor elkezdett lopogatni. Csak azt vettük észre, hogy valaki "csipeget"... sose tudtuk bizonyítani. Akkor vettünk egy széfet és felkerestünk egy pszichológust. Ő azt mondta, amikor egy ekkora gyerek lop, az mindig valami szeretet vagy figyelem hiányának a jele. Szeretetlopás. Kellene kettesben több minőségi idő, ami jó hangulatú. Nálunk pl. anya gyerek kapcsolat nem volt jó, mert az együtt töltött idő nagy része veszekedésből állt a házi, a tanulás miatt. Utána tudatosan odafigyeltem erre es javult a kapcsolat és megszűnt a lopás is.

Én is azt mondom, a zsebpénzét arra költse, amire akarja. Ha szted az felesleges dolog, akkor is.

2023. okt. 13. 10:32
 28/51 A kérdező kommentje:
Nekem meg nem ilyet mond a szakszolgálat. Nálunk ilyen nem áll fent.
2023. okt. 13. 11:05
 29/51 anonim ***** válasza:
100%

Internet tiltása, pénztárcad eldugása. Ez a nulladik lépés.

Ha könnyes szemmel adja az aprót, meg magát ostorozza, de két nap múlva ugyanúgy lop, akkor ez a gyerek téged manipulál. Nyilvan nagyon okos, rájött, hogy nincs igazi retorzió. Legyen. Postán, boltban stb hadd visítson. Probálj nem foglalkozni vele. Ha még egyszer valahogy sikerül lopnia, akkor teljes szobafogság, nyugodtan jöhetne nekem az önostorozó nesterkedéseivel, engem nem ver át. Ez a gyerek nem hülye vagy eretlen, hanem nagyon is okos.

2023. okt. 13. 13:06
 30/51 A kérdező kommentje:

A könnyes szemek nem manipuláció volt.

Visítás meg akkortól lesz ha egyszer is megengedem neki pl az automatát. Azonnal képes rászokni ilyenekre.

Másnaptól nem lehet vele bolba menni. Ezt épp megelőzöm a tiltással hogy nem költhet rá.

Net pénztarca minden tiltva fokozottabban figyelek.

De ezzel csak "kijátszom" es nem tanul belőle semmit hanem azt csak hogy akkor másképp kéne lopni.

És nem állapot hogy igy éljek hogy dugdosni kelljen a tárcám.

Egy belső normát èrtékrendet kéne tanulnia kb most amig ekkora.

2023. okt. 13. 13:45
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!