Minden csak nevelés kérdése lenne?
Igaza van a 18-asnak abban, hogy olyan helyzetekbe hozzuk a gyereket, ami nem való neki, aztán csodálkozunk, hogy nem tud viselkedni. Elvinni vásárolni egy totyogót, és elvárni, hogy ott üljön, ne menjen sehova, ne kiabáljon, ne pakoljon, ez teljesen idegen az ő életkori sajátosságaitól.
Egyébként én is azt hittem, hogy nevelés kérdése, amíg nem lett gyerekem. Amúgy a pszichológusok szerint is 50-50 %, nevelés és öröklött habitus. Ehhez jön még hozzá az, hogy egyre több az autista és adhd-s gyerek, ami főleg a környezeti ártalmak miatt van. Csak szeretik ezt is a genetikára fogni, a kívülállók meg nevelési hibának gondolják.
Nekem mindkét gyerekem adhd-s, és igyekeztem kerülni az olyan helyeket, ahol túl sok inger éri őket. Túltöltődik az idegrendszere, és onnantól nem ura önmagának, én aztán mesélhetek neki, hogy hogy illik viselkedni. Pontosan tudja, hogy hogy illik viselkedni, csak olyankor képtelen rá.
Persze egy csomó ismerősöm osztotta az észt, hogy mi az, hogy én nem megyek a gyerekkel ide meg oda, rosszul szoktattam, ha már kicsinek is járkáltam volna vele, akkor most nem ez lenne. Aha, nem értek egyet.
Fontos a pihenés, nálunk már este 8-kor csörgött a pizsama. Este 10-kor semmi dolga már egy totyogónak fent lenni.
Óvodában/iskolában mindig laposkúszásban közlekedtem, folyton hallgattam, hogy miket csinál a gyerekem. "El kéne már neki magyarázni, hogy illik viselkedni." De most komolyan, bárki komolyan elhiszi, hogy soha, de soha nem magyaráztam el neki, hogy hogy kéne viselkedni?!
Egyébként már kamaszok, és szerintem nagyjából most kezd látszani, hogy kit hogyan neveltek. Empátia nincs a gyerekekben, isznak, dohányoznak, csajoznak-pasiznak, hazudoznak otthon. Most biztos én vagyok a naiv szülő, de ahhoz képest, hogy azt mondták, hogy a börtönök tele vannak adhd-sokkal, most azt kell mondjam, kamasznak az enyémek kevésbé problémásak. Vagy csak az én ingerküszöböm lett magasabb.
Szóval mit tudsz vele csinálni? Tartsd tiszteletben az életkori sajátosságokat, és ne hozd olyan helyzetbe, amit nem tud kezelni.
Nem kell a gyerekkel szupermarketbe járni, vagy bármi hangos tömegrendezvényekre. Nekik a lassú, nyugodt életmód való, ami manapság már nem nagyon van. Minimalizáld a tévét, számítógépet, telefont. Teljesen nem tudod kikapcsolni, mert mi pl. családi házban lakunk, de télen nem tudtam már én sem mit kezdeni velük sokszor. Bekapcsoltam egy mesét, ha meg akartam főzni. De nem akármit! Ellenőrzött mesét, nálunk tévéadásra nincs is előfizetés. Ne nézze a reklámot, a híradót meg a mindenféle szemetet, ami ezekből a csatornákból árad.
Ha meg muszáj vele emberek közé menni, és hisztizik, hát hadd hisztizzen, nem kell vele foglalkozni, hogy mit gondolnak mások.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!