Minden csak nevelés kérdése lenne?
Amíg nem volt gyerekem, én is azt hittem, nevelés.
Valóban sokat tesz hozzá, és én is falra mászok az ilyen "petike légyszi légyszi" anyukáktól.
Aztán megszülettek az ikreim. Én közel nem az a könyļrgős anyuka vagyok.
A fiam egy angyal. Megkérem valamire, megcsinálja.
A lányom meg.... maga az égető tűz.
Ha megkérem hogy üljön le, tuti elkezd randalírozni. Totál az ellenkezőjét csinálja mint kérem. Na ő az a gyerek, aki képes a bevásárlókocsi üléséből is kiugrani.
Pedig aztán nem mondható, hogy más nevelést kapnak.
Ez iszonyú személyiség, vérmérséklet függő.
Nevelés és kor függő. Az én fiam sosem hisztizett a boltban, mindig meg tudtam vele beszélni, hogy egy dolgot választhat- nem többet. Vagy most ezt nem vesszük meg, stb.
Na de a játszótérről hazajövet! Még 4 évesen is hoztam haza üvöltő gyereket aki nem akar hazajönni. Szerintem ami nagyon fontos, és mi ebben hisszük a férjemmel, az a következetesség. Bármennyire is ciki, haza kell őt hozni ilyen esetben….végig az utcán. Illetve ha egyszer elmondtam hogyha mégegyszer megcsinálod, hazamegyünk…akkor tényleg haza is hoztam. Most lesz 6 éves, és mostmár látjuk hogy ezek a dolgok működtek. Már nem jellemző rá a hiszti szerencsére.
De sosem tudhatod, hogy annak az anyukának és gyermeknek milyen napja van. Lehet kimaradt egy alvás, nem jött oviba a barátja, vagy összeveszett vele. Ebben a korban meg annyi minden befolyásolja a kedvüket. Ne ítélkezz felettük. Lehet egy amúgy tok jól nevelt gyerekkel találkozol, csak rossz napja van. Nem tudhatod.
Szerintem sok dologtól függ. Nevelés, habitus, idegrendszer érettsége (nagyon sok az olyan gyerek akinek éretlen az idegrendszere, nem tudja senki mitől: táplálkozás, környezetszennyezés, stb.). A dackorszak normális dolog, egy 2-3 évest nem is kell ez alapján megítélni, normális ha "hisztizik". Az én lányomnak nem volt dackorszaka, ki is derült, hogy el van maradva a többi gyerektől. 5-6 évesen lett dackorszakhoz hasonló viselkedése, ha valaki ezt kívülről látja azt gondolja neveletlen. Bezzeg 3 éves korában ő volt a legjolneveltebb gyerek, pedig igazából nem volt normális, hogy nem dacolt. Aztán ahogy oviba került elkezdte utánozni a többieket, elkezdett engem ütni. Korábban egyáltalán nem csinált ilyet, úgy is gondoltam ez csak ott fordul elő ahol rosszul nevelik.
Majd ahogyan egyre nagyobb lesz, rájössz, hogy nagyon sok összetevője van ennek. Nemcsak a nevelés számít.
Nyilván a nevelés is számít, mert ha nem mutatod meg neki, hogy hogy kell adott helyen viselkedni vagy nem szólsz rá, akkor honnan tudná? De a jólnevelt, szófogadó gyerek is elunhatja a bevásàrlást, lehet rossz napja, én felnőtt vagyok, de egy szarabb napon a boltban méteres sorban én is sikítanék legszívesebb, a gyerek meg lehet még nem tudja annyira kontrollálni az érzéseit.
Ha ismered a gyerekedet, akkor nagyjából tudod hogyan kezeld, nálunk ha csak épp dacból ment a hiszti, fogtam kivittem őket, míg le nem csillapodtak nem mentünk vissza, de ha fáradt, nyűgös, aklor inkább megpróbálok sietni és elterelni a figyelmé, bevonni a vásárlásba és kevesebb a nyűglődés.
Az általad felhozott példával az a gond, hogy pár éves gyerekek nagybevásárlásra való cipelése teljesen természetellenes helyzet. Semmi köze a neveléshez, mert a gyerekek ekkoriban főleg tapintás-megnézés alapján nyernek információt.
Gyakorlatilag az alapvető érdeklődésük kiégetésével lehet őket beültetni. Van olyan temperamentumú gyerek, aki ezt bírja, valaki nem.
Egyébként ilyen korban a temperamentum és a késztetések még sokat számítanak. A frontális lebeny egyáltalán 2-3 éves kor között kezd önszabályozásra alkalmassá válni, de még sok év, mire tényleg belső késztetéssé válnak a szabályok.
Nem lehet 1, 2, 3 éves gyerekek pillanatnyi viselkedéséből arra következtetni, hogy általában hogy nevelik őket.
Nekem elég élénk temperamentum mindkét gyerek, 2 évesen a lányom is szökdösött a piacon, óvis korától viszont még sosem hallottam róla negatív visszajelzést, óvi, tábor, különóra stb. Az óviban még is kérdezték 2 hónap után, hogy ő ilyen problémamentes kislány, ugye?
A fiam egy brutális természet, nagyon akaratos és nagyon merev is, születése óta és neki minden vágya hogy mindent szétszedjen és elemezzen. Megszerezzen minden gépnek látszó tárgyat stb. Most voltam velük gyerekkoncerten, amellett hogy egy órán át körbe rohant, egyszer előrement a táncoló gyerekekhez és általuk kitakarva épp a hangfalat kezdte volna kikapcsolás mire odaértem.
Egy ilyen gyerek percenként olyan helyzetbe kerül hogy a saját késztetései összeütköznek az elvárttal. Egy 2 éves nem tud ennyi késztetést elfojtani. Ha minden másodikat megteszi már az is csoda.
Amikor baba volt ő nem is értette hogy én itt meg akarom neki mondani mit csináljon. Ha valamit feltettem a polcra 9 hónaposan nekiállt odatolni a széket. A lányom azzal született hogy figyel a szociális interakciókra és követi mások viselkedését. A fiam ennek a teljes hiányát mutatja egész kis korától.
Megjegyzem, itt az ADHD és az Asperger is mindkettőnk családjában, mi sem vagyunk teljesen normálisak. Ő is rögeszmés, hát ez van, a lányom még többszereplős szerepjátékokat játszik és magával beszél a buszon 😃
Ettől függetlenül a kisfiam is egyre jobban alakul és tud nagyon szeretetteljes és okos lenni. De ha ő bedacol, akkor igen, hullik a vakolat és kinéznek vele együtt az adott helyről. Csak én tudom, hogy minden hónapban jobb, és a bölcsiből is legutóbb egy hibátlan értékelést hozott.
Szóval alapvető karakter és temperamentum jegyek adottak, azokkal kell dolgozni, jól dolgozni, de ennek nem abban fogod látni az eredményét, hogy 2 évesen hogyan viselkedik q nagybevásárláson.
Egy adhd-s gyereket pl ha keretbe törsz sem ül 2 évesen egy órát. De aki csak élénkebb temperamentum, az sem.
Ja és ugyanezt a fiamat amikor épp nem nézik ki, akkor csodálattal nézik a buszon, mert hibátlanul viselkedik és 2 évesen is nyelvtanilag helyes, összetett mondatokban tesz fel nagyon értelmes kérdéseket, mutatja a jegyet, köszön a sofőrnek.
Neki nagyobb fontos hogy logikailag megértsen egy szabályt, és amíg nem lehetett vele beszélgetni, sokkal.nehezebb volt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!