Ebből lehet baj?
Ne írj már általánosságban olyat, hogy mit kell, és mit nem kell! Inkább azt, hogy te hogyan látod. Nem veszi le érte senki a fejed, és még bunkó sem vagy. Egyébként nem traumatizálódott a gyerek. Sem az enyémben, sem a barátnőim gyerekeiben, sem rokon gyerekekben, sőt, úgy tűnik, hogy az utánam válaszoló gyerekében sem rögzült hatalmas rossz dologként. Nyilván megkérdeztem a nálam tapasztaltabb anyukákat, amikor először szembesültem a problémával, hogy náluk hogy volt.
Az én véleményem pedig az, hogy most eléggé rossz irányba kezdtünk haladni. Ahhoz képest mondjuk, ahogy minket neveltek a 90-es években, mi már nagyon megengedő szülőgeneráció vagyunk, de így sem lehet ennyire elengedni a gyeplőt. A gyereknek kell a szabály és a korlát, és annak a felismerése, hogy van, amit nem ő irányít, hanem az érte felelős szülő. Rettenetesen rossz hatással van egy kicsi gyerekre, ha nincs kontroll alatt, hiszen akkor maga akar kontroll alá vonni mindent, mert nem érez biztos pontot. Ez pedig szorongást, kontrollálhatatlan dühöt, és miniterroristákat szül. Nem egyenlő fél a gyerek, az éretlen, pár éves, felelős gondolkodásra képtelen gyerek. Ezek nem olyan döntések, hogy melyik pizsamáját akarja felvenni, vagy tej helyett teát kér-e. Ezt miért nem tudja néhány nő felfogni? Miért okoznak ekkora károkat egy kisgyerekben, mindezt jószándék mögé bújtatva? Milyen feljött lesz így belőlük? Milyen szüleik lesznek az unokáinknak? A legtöbb valamire való fiatal manapság, az nem ilyen kommunából jött, hanem felelős emberek nevelése. Az eszem megáll, komolyan...
16,
A fogmosás egyike annak a pár dolognak, amiben igenis lehet általánosítani, mert kell. Ezen nincs mit relativizálni. A többiben egyetértünk.
Már ott tartunk, hogy fogat mosnia sem muszáj a gyereknek, ha nem akar? Mi lesz a következő, gyógyszert se kell bevennie, ha nem ízlik neki? Vagy megeheti a kutyaxart az utcán, mert nehogy sérüljön a kis lelke attól, hogy korlátozva van?
Édes jó istenem, ilyenkor örülök neki, hogy mi nem hagytuk őket a fejünkre nőni.
Elgondolkodtató, amit #16 ír. Igen, a gyereknek kellenek korlátok, a látszat ellenére ő maga igényli. Ha ilyen nincs, akkor bizonytalanná válik, amitől frusztrált lesz, ugyanolyan káros, mint a mindent beszabályozó szülő.
Na, most ha ilyen dolgokban se te állítod fel a szabályokat, hanem a gyerekre bízod, akkor mikor, mivel tudod ezt a biztonságérzetet kialakítani? Nagyon sok szülő fél a saját gyerekétől. Jaj, ha nem úgy csinálom, ahogy ő akarja, biztos utálni fog. Ha maga a szülő is ilyen bizonytalan magában, hogy bízhatna benne a gyereke. Ma sokan inkább nem konfrontálódnak. "A gyerekkel nem lehet vásárolni?" Akkor nem viszem vásárolni. Okostelefont akar 6 évesen, mert a barátjának is van? Megveszem, mert nehogy én legyek a szaranya, akkor is, ha szerintem semmi szüksége rá? Nem eszik? Adok neki egy kis chipset, csokit, vagy bármit, amit szeret, mégis legyen valami a gyomrában, nehogy éhen haljon itt nekem. Vagy kapcsolok evés közben mesét, majd hálás köszönetet mondok neki, ha hajlandó volt lenyomni 2 kanál főzeléket Mancs őrjárat közben.
Mitől alakul ki a bizalom a szülő felé, hogy megtanulja a szülő stabil pont, aki mellett nem érhet baj, mert tudja mi a jó nekem és irányt mutat, ha mindig azt csinálok, amit akarok?
16 és egyéb lefogos anyák! Nemcsak két véglet van: vagy lefogom és naponta kétszer erőszakkal megmosom 3 percen keresztül, vagy soha egyszer nem mosunk fogat, mert nem szereti. A dolgok nem fekete fehérek. Egy gyógyszer beadasaval meg ezt teljesen felesleges összemosni. Egy antibiotikumot muszáj bevenni, de ha egyszer kimarad egy fogmosás nem történik semmi. Ilyen befeszult, kontrollmanias anyja van a férjemnek is. Ha az anyjáról kérdezem azt mondja tökéletesen ellátta és ennyi. Eredmény: a férjem konkrétan tikkelni kezd ha pár percet beszél az anyjával és elmenekül. Mondjuk a témái is rohadt unalmasak: napi rutin, mit kell felújítani, kb. ennyi.
Naponta ötször ajánlott gyümölcsöt enni. Azt is lenyomjatok a torkán a szerencsetlennek, ha akarja, ha nem?
Az enyém mos fogat és nem fogom le, ha nagyon fáradt akkor kb. havi egyszer van, hogy kimarad, nem ettől függ. Én folyton mosom a sajatomat, mert nagyon rosszak és így is kilyukad évente egy, genetika.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!