Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Többe vagy kevesebbe kerül a...

Többe vagy kevesebbe kerül a gyereknevelés, mint gondoltátok?

Figyelt kérdés

2023. júl. 30. 21:58
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
96%

#24 és #25. válaszoló vagyok újra.

Közben eszembe jutott még egy szempont. Nem csak a gyerekek nőnek és fejlődnek, hanem szerencsére mi is. A mostani fizatésem háromszor annyi, mint 13 éve volt, amikor a fiam születtett, és kereken ötször annyi, mint a gyed, amit kaptam utána. Tudom, közben iszonyatosan megemelkedtek az árak, de még így is jóval többől tudunk gazdálkodni, mint annak idején. Ez nem egy csoda, ennyive idősebb vagyok, több a tapasztalatom.

Ha annak idején tudtam volna, mennyibe kerül egy kamasz gyerek, valószínűleg nem vállalom be azzal a fizetéssel. De szerencsére már én sem 25 éves vagyok, hanem 38, ennek megfelelő élet- és munkatapasztalattal, és fizetéssel.

2023. júl. 31. 09:49
 32/42 anonim ***** válasza:

Nekem sokkal többe kerülnek. 3 és 6 éves gyerekek, a nagyobb most kezdi az iskolát. Fél éve elkezdtük apránként összeszedni a aulihoz szükséges dolgkat, de így leosztva is sok.

Gyorsan nőnek, egy pár szezonális cipő nem elég, mert kinövik az évszak vége előtt. A ruhával még tudok trükközni ilyen szempontból, de akkor is évi 3 ruhatár váltással kell számolni. Kapni nem nagyon szoktunk, így vesszük nekik. Turkáló nincs a közelben, olcsóbb újat kapnak.

Az egészségük más téma ételérzékenység és allergia miatt az étel a normál háromszoros ára, állandó gyógyszert szednek, SPEC tusfürdő, mosószer kell nekik, a nagy pedig szemüveges. Fejlesztésekre nem volt szükség, de a normál életszínvonaluk fenntartása spkba kerül. Nem tudok párszáz forintért tusfürdőt venni, tejszármazékot tartalmazó ételt sem fogyaszthatnak, rendes és változatos hús kínálattal kell pótolni a fehérje bevitelt, így a párizsi is kiesik a listaról. Ezeken túl átlagos gyerekek. Fél évente számolunk egy nagyobb extra kiadással, nálunk ez a norma.

2023. júl. 31. 10:36
 33/42 anonim ***** válasza:

Másfél éves a kislányom. Mi úgy számoltunk, hogy kb. iskolás korától ugyanannyiba fog kerülni, mint egy teljes értékű felnőtt, mert bár nyilván nem fog annyit enni, mint a férjem, de több ruha kell neki, beiskolázás, tábor, akár különóra stb. Ez mind bőven kiegyenlíti, sőt... Számoltunk azzal is, hogy valószínű szép egyenletesen fogjuk elérni ezt a szintet (egyre többe kerül egy gyerek, ahogy nő), de az sem kizárható, hogy tápszerre, fejlesztésre, stb. lesz igénye már születésétől kezdve. Nem mondom, hogy nem jöttek be ilyen extra költségek, de nem kimagasló és az egészségpénztár is segítségünkre van legalább minimálisan.

Szóval egyelőre azt hozza anyagi értelemben, amit vártunk, de én nem számolom ide mondjuk a családi ház vásárlást, mert az gyerekek nélkül is tervben lett volna. Nyilván, ha kisebb is elég lett volna, akkor lehet, hogy jobb helyen veszünk ugyanennyiért és gyorsabban kifizetjük, mert nem GYED-en "sínylődöm", de ennyi.

Szerintem aki józan paraszti ésszel gondolkozik, az azért feltudja mérni nagyjából mekkora költséggel jár egy gyerek.

2023. júl. 31. 11:37
 34/42 anonim ***** válasza:
Egyelőre kevesebbe, még egyik sem ovis. Szerencsére nagyjából egészségesek (lekopogom), a kicsi szopik, a nagy jól eszik, nem válogat és már szobatiszta, a ruhák, játékok nagy részét öröklik (ezek egy részét amúgy mi vettük az unokatesóknak). A testvéremnek köszönhetően elég jól látom, mi, mennyibe kerül(t pár éve), ha nekünk kell mindent megvenni, az is belefért volna, de így többet tudunk félretenni a későbbiekre. Mert ha bármi betegség van (ne legyen), az államiban sokszor nincs szabad időpont, az iskolai dolgok, szakkörök stb szintén sok pénzbe kerülnek, egy idő után a használt cuccok sem biztos, hogy bejönnek (mondjuk én egy szó nélkül el voltam velük kamaszként is). 18 év múlva majd meglátom, mennyibe került.
2023. júl. 31. 12:19
 35/42 anonim ***** válasza:
Többe, de nem azért mert nem gondolkodtunk előre hogy mivel jár egy gyerek, hanem azért, mert az utóbbi 1-2 évben annyival drágább lett minden, a kajáktól kezdve, a tisztálkodási szerek, pelenka, stb. Így is kijövünk hárman, de sajnos emiatt második gyerek nem lesz, legalábbis egyelőre, pedig eredetileg kettőt szerettünk volna.
2023. júl. 31. 14:20
 36/42 anonim ***** válasza:
45%

Huuu. A lanyom is feszes volt rettenetesen de deveny helyett (horror ar) megoldotta a babamasszazs a dolgot. (3e volt a tanfolyam) 4eves korig minden este.

A masik megkesett beszedfejlodes, de a horror aru fejlesztesek helyett kozossegbe vittem es a logopedussal kb 1 tanev alatt helyreallt a beszede.

Nem akarok leszolni senkit sem. De neha nem arta utana nezni nincs e olyan ami kivaltja a tragikusan draga magan fejlesztest. Persze h van h indokolt akkor mindenkeppen kell. De a kornyezetembe azt latom h sikk/divat lett h fejleszteni kell a gyereket. Persze havi tobb 10-100ert. H elmondhassa a szulo...

2023. júl. 31. 19:34
 37/42 anonim ***** válasza:
80%

Az a baj 36-os, hogy hogyan nezzen utana az ember?

Raadasul ha mondjuk az orvos kuld el, akkor ne hallgassak ra es ne menjek, helyettesitsem a sajat kutfombol valami massal az adott dolgot, aztan majd lesz valami? Ha rolam lenne szo, talan szarnek is bele. De a gyerekem egeszsegevel nem szorakozom.

Vagy esetleg valoban nem is arra a terpiara lenne szuksege a gyereknek, amire viszem, de a szakember meg elkeri a penzt es csakazertis csinal valamit, hogy fizessek?

Erted ugye, hogy mire szeretnek kilyukadni? Nem ennyire fekete-feher a dolog.

2023. júl. 31. 20:12
 38/42 anonim ***** válasza:
45%

37

Azert irtam h ha kell akkor kell! Pont!

De pont a deveny az ami nem feltetlen szukseges. (Voltunk 1x a torna szinte ugyan az volt mint az a babamassazs amit potom loveert megtanultam) Van mas alternativa ra. De az olyaneno dolog h meg alig 3 honapos a gyereket viszem fejlesztani.

A kicsinak tsm tornat irtak fel. Azt is horror aron lett volna. 2x elmentem vele megneztem mit csinalnak. 1. A oktato vagy mifene kb mint egy katonatiszt hajtotta oket. 2 pont ugyan ezeket a jatazin isegcsinalta a gyerek. Onnantol minden jatszin volt 15 perc amit tornaztunk. Otthon meg kialakitottam "akadalypalyat" ami szinten hasonlo mozgason alapult mint a tsm tornan.

Plusz utana olvastam.

1 eves stauszon aradozott a no h 1 ev alatt mennyit fejlodott a gyerek beszede. H ugye milyen jo volt a horror aru fejlesztes? Kozoltem h osszesen 2x voltunk. 🤣 Most 12 es a suliban korzetben sorra nyeri a vers es szepolvaso versenyeket.

DE ismetlem nincs bajon a fejlesztessel. Ha szukseges akkor kell. Sok esetben tenyleg kell. Engem az a jelenseg zavar h ha picit mas a gyerek akkor divat lett hurcibalni mindenfele. Amolyan divat lett ez a feljesztes.

Am unokatesonal abszolut kimaradt a kuszas/maszas volt is jajogas miatta az orvos vedononel - jelenleg jatektervezo - tablas es kartya jatekokat tervez. Eddig 2t adott ki es szepen taljasitenek. 🙂

23 eves amugy.

2023. aug. 1. 03:12
 39/42 anonim ***** válasza:

Szerintem általában a fiúk sokkal kevesebbe kerülnek mint a lányok.

(tapasztalatom szerint 😅😅)

2023. aug. 1. 12:08
 40/42 anonim ***** válasza:
100%

Ohh, nem biztos. Oket is gyakran kokemenyen utoleri a markas ruha-laz.

Raadasul sokat tudnak enni tinikent. Nagyon sokat. Meg annal is tobbet 😅

2023. aug. 1. 12:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!