Mikor lett elfogadott a "sarazás"?
Nem olyan veszettül régen, a '80-as években születtem, de meggyőződésem, hogy én még abban nőttem fel, nem szabad az ivókutakból vizet hordani a homokozóba, mert az pazarlás.
Most viszont azt látom, hogy ez teljesen természetes, kifejezetten bátorítják is ezt. Nekem rosszak az emlékeim, vagy az én helyzetem volt a kivétel?
Én is a 80-as években születtem..
Én sarazhattam. De kertesházunk van.
Sokan akkor épîtkeztek az utcánkban, volt egy csomó homokkupac a betonhoz, malterhez.. ott bandáztunk az utcabeli gyerekekkel…
Minden vàrhoz tartozott vizesárok is..
90-ben születtem, rengeteget saraztunk. 1x tavat csinálunk a homokozóból (otthon). Pár kisvödör víz 1-2 Ft, a kislapát többe kerül, ha beletörik a kemény homokba.
Budapesti vagyok, szinte minden nagyobb játszón van csap nálunk. Már 20 éve is a játszótéren próbálkoztam, ha megszomjaztam ismeretlen környékén biciklizve.
Úgy beszéltek, mintha nem lett volna a száraz homok alján vizes homok. Mindenkinek le kellett ásni, ha vizes homokot akart, és nem, nem lehettünk koszosak, megszidtak érte. Mindenki ásta ki az aljáról a vizes homokot, és a végén szedtük össze a szárazat, azzal szórtuk be. Mondjuk mi nem is várat, hanem homoksütiket meg alagutakat csináltunk.
Régen hűvösebb nyarak voltak, több csapadék, nem olyan aszály, mint tavaly, mindig volt vizes homok a száraz alatt. Kivittük a kis lapátot, de kézzel is kapartuk.
Nekem a 7 éves gyerekem múltkor azt mondta a játszótéren,hogy ő nem akar sarazni,mert az vízpazarlás! Lehidaltam. Mi ilyet nem mondtunk soha,az oviban is meg van nekik engedve.
Én a 80as évek közepén születtem. Hegyvidéken nőttem fel,sokat esett az eső egész évben, nem igazán kellett csapvíz a homokozáshoz. Viszont arra emlékszem,hogy a szüleim sokszor figyelmeztettek,hogy "ne folyassam a vizet" sokáig pl kézmosásnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!