Hogy kellene viselkednem a játszótéren ha vitába keveredik a fiam? Illetve neki hogyan kell megvédenie magát? Mit kell tanítanom neki hogyan?
Van egy 3 éves fiam , mindíg rossz élményünk van a játszóteren ezért alig viszem.
Legutóbb azt éreztem teljesen kudarcot valottam mint anya. Nem tudom , hogy készitsem fel a fiam mit reagáljon ilyen helyzetekben.. magam se tudom nekem mit kellene.
Most töltötte a 3.at , jáTszott ügyesen egy testvérpárral a homokozóban, a fiatalabb 4 éves az idősebb 5 éves volt. Ültem a homokozó szélén figyeltem őket. Az ő anyukájuk a padon telefonált. Egyszer csak azt vettem észre a fiamnak azt magyarázzák ne várat hanem bombát építsenek mert azt csinálják a nagyfiúk. A fiam mondta , hogy ő várat épít inkább, erre rászoltak hogy akkor ő kisfiú , és kiabálta hogy de ő is nagyfiú. Nem szóltam semmit közbe , gondoltam megkell tanulnia nélkülem kezelni ezeket. De aztán odaáltak elé pár centire és onnan kiabáltak , hogy ők erősebbek stb. A fiam nem hátrált és ő is kiabált hogy nem ő is erős és nagyfiú. Gondoltam na itt közbelépek mert már láttam megijedt hát 1 fejjel legalább nagyobb volt nála és az a közelsége 1 centire állt az idősebb az arcától azt hittem nekimegy.. az anyja helyében rég reagaltam volna. Szóltam , hogy ők nagyobbak mert idősebbek butaság ezzel foglalkozni, játszani attól tudnak együtt ha szeretnének ha nem külön jatszanak. Azt hittem elcsendesednek. Erre később elkezdték dobálni a homokbombával.. elhívtam a fiam összeszedtem a jatékainkat és eljöttünk. Majd az anyukájuk rám szólt hogy miért veszem el a játékot a homokozóból...bunkó vagyok.. Reagálni nem tudtam , elköszöntünk és eljöttünk. (Saját homokozó készletet hordunk)
Egyszerűen adjatok tanácsot kérlek hogyan készítsem fel a fiam ezekre.. lassan kezdődik az ovi..annyira féltem.. és biztos rengeteg ilyen helyzet lesz ..
Először is az a jó,hogy a te fiad várat akart építeni és nem bombát gyártani.
Szerintem már az elején közbe kellett volna lépned és irányítani.A bunkó pedig ez a nő volt,gondolom úgyis érezte,hogy a két fia "túlerőben" van,na és ,aki telefonálgat inkább nem igazán figyel a fiaira,hárítja a nevelési feladatát, NEM VÉLETLENÜL ÉPÍTENEK EGYÉBKÉNT MÁR 4-5 ÉVESEN VÁR HELYETT BOMBÁT.
Arra pedig,hogy miért viszed el a homokozókészleteteket egészen egyszerű választ adhattál volna,mert a tiétek te vetted és ők mit hoztak egyébként?
Őszintén azért léptem le mert tapaaztalat alapján felesleges ilyen miatt vitába szállni úgysem fog elnézést kérni csak a saját igazát mondaná. Persze szivem szerint bevertem volna neki.
Na de a gyerekemnek mégse taníthatom , hogy állandóan "meneküljön". Ez csak egy eset volt , rengeteg ilyen volt már.
Szóval igazából ezt nem tudom , hogy neki mit kéne mondani vagy tennie ilyenkor?!
Én mindig azt mondtam a lányomnak, hogy te soha ne kezdj vitát, vagy veszekedést,veszekedést. Viszont ha mások bánzanak, soha ne hagyd magad.
Egyszer jött haza az óvodabol és kérdezte, hogy másnap belerughat e az egyik agresszív kislányba.. 😃
Mondtam neki hogy nem. Csak akkor, ha előtte próbáltal vele beszélni, vagy szóltál az ovoneninek, de nem jártál sikerrel, akkor nyugodtan.
De szerencsére nem került rá sor.
Szorongó vagy, ugye? Nem kéne azon izgatnod magad, hogy mi lesz vele az óvodában. A súlyosabb helyzeteket megoldják az óvónők, a kisebbeket pedig meg kell, hogy tanulja kezelni ő maga, erre való a közösség.
A játszótéri helyzetet pont megfelelően kezelted. Nem kell rögtön beavatkozni, de jelen kell lenni, és adott esetben igen, felnőttként meg kell védened a gyerekedet, ha nem azonos súlycsoportú az ellenfél. Bizonyos reménytelen esetekben ki kell lépni a helyzetből, de akár te is rászólhattál volna a két agresszív gyerekre. Nem erőteljesen, csak finoman, de határozottan, attól is meglepődtek volna.
Azt is tudod, hogy mi a szorongásod eredeti oka? Mert ez csak a kitörési formája. Neked voltak szocializációs problémáid kicsi korodban? Ha a közeli játszótéren rossz a társaság, akkor menjetek távolabbira. De ne tartsd otthon.
Pszichológushoz kéne menned, mert szorongással nem lehet leélni egy életet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!