Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kell foglalkozni a gyermekkel...

Kell foglalkozni a gyermekkel ha nem beszél?

Figyelt kérdés

2 ismerősöm adott, mindkettőnek 3 éves lesz a kisfia jövő hónapban. és még nem beszélnek.

“A” ismerős heti szinten hordja logopedus, tsmt, fusztràlt ideges szorong. (Ezt a gyermek is megérzi.) egyenlőre nincs változás, pedig jó ideje járnak.

“B” ismerős felszabadult, boldog, őt nem zavarja mert “minden gyermek saját ütemében fejlődik, nyilván nem marad nèma.”

Kinek van igaza? Nekem egy éves a kislányom, nem volt gyors a mozgasfejlodese járunk deveny tornára mert tudom, van jelentősége ha kimaradt volna kuszas/ maszas. De tulajdonképpen a beszédnek nincs jelentősége a későbbiekre nézve, nem? Hogy mikor indult?

2023. jan. 4. 20:54
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
45%

Elsőnek.

3 evesen már beszélnie kell már 1 evesen szavakat kell hogy mondjon.

Valami betegségre utal ha semmit nem.mond

2023. jan. 4. 20:56
 2/18 anonim ***** válasza:
98%

Hát nekem majdnem 3 éves volt a fiam, mikor elkezdett beszélni. Szerintem legalább egy kevés aggódás azért csak nem árt, akár baja is lehet a gyereknek, amiért nem indul meg a beszéde, pl hallásprobléma.

De szorongani sincs értelme, ha elvégezték a szükséges vizsgálatokat...

2023. jan. 4. 20:57
 3/18 anonim ***** válasza:
92%
Tapasztalatom szerint ha egy gyerek ugyan nem beszél, de látszik, hogy érti, amit mondasz és meg is akarja érteti magát, az fog beszélni. Az enyémek is ilyen későn kezdték, addig semmit nem mondtak, tehát kimaradtak az ilyen vau-vau és társaik is. Az elsőnél aggódtam, jártunk ide-oda, de mindenhol azt mondták, normális, a másodiknál már nem jártunk. Már sulisak, kifejezetten jó tanulók, nem volt semmilyen elmaradásuk.
2023. jan. 4. 20:59
 4/18 anonim ***** válasza:
84%
Szerintem a 3 éves kor tényleg késő. Más kérdés hogy sokan aggódnak 2, másfél éves gyereknél is, ez hülyeség. 2 évesen kell tudni 20 egyszerű szót. Nem többet és nem kell aggódni ha a két és fél éves 2-3 szavas mondatokat tud csak. Viszont ha tényleg el van maradva, arra oda kell figyelni. De leírom a mi esetünket. Lányom beszedfogyatekos, későn kezdett beszélni és van vele gond, bár most nem látom annyira vészesnek, óvodás. Neki 5 szava volt 1 évesen és 2 éves kora után is, nem gyarapodott a szókincse. Elvittem vizsgálatra, ilyen kicsinel nem tudják mi a gond igazából. Jártunk beszedinditasra, nem sokat használt. Aztán tsmt-re és 3 éves kora után kezdett mondatban beszélni. Akkor azt gondoltam minden oké. De az óvónők szóltak, hogy sok dologban le van maradva, hosszabb mondatot nem érti. Mi is észrevettük, hogy pl. mesét nem érti meg. De egy kis ovis gyereknél nem olyan magasak az elvárások. Viszont már egyre szembetűnőbb, 5 éves múlt. Szókincse szegényes, új szavakat nem jegyez meg, verset, dalt egyáltalán nem tud. Úgyhogy szerintem sok esetben probléma ha valaki 3 évesen sem beszél. Lányomat most is vittem felmérésre diszlexia, diszkalkulia veszélyeztetett, nehezen találok olyan iskolát ami megfelelne neki. Vannak olyan területek amiben kifejezetten jó, emiatt még nehezebb volt rájönni, hogy bizonyos dolgokban le van maradva a korosztályától.
2023. jan. 4. 21:23
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
2 év 8 hónaposan kezdett beszélni a fiam, de mondatokban. Hordtam már előtte mindenhova azt mondták 3 éves korig várjunk, ha addig sem kezd beszélni akkor mennjünk vissza.
2023. jan. 4. 21:51
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

Valahol a kettő között a normális szerintem. Láttam már gyereket, aki 3 éves koráig alig beszélt, utána egyik napról másikra megeredt a nyelve.

De attól is függ, hogy mennyire nem beszél a gyerek. Ha tényleg nem mond semmit, vagy csak babanyelven gagyog, akkor arra érdemes figyelni, de azért más, ha legalább pár szót tud.

2023. jan. 4. 23:07
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Az első

Csak feleslegesen szorong..

Amúgy van olyan gyerek akit önmaga is szorong attól, hogy nem tudja magát kifejezni.

3 évesen már az oviban is szakszolgálathoz irányítanak az a tapasztalatom

2023. jan. 4. 23:42
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem véletlenül vannak megadva ezek a mérföldkövek, hogy mi mennyi idős korig fér bele.

Egyébként én azt nem értem, hogy a kettes anyukát nem zavarja, hogy nem tud normálisan kommunikálni a gyerekével és ő se másokkal?...

2023. jan. 5. 04:41
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

Ezt szakember feladata eldönteni, nem a laikus szülőnek.

Lehet,hogy baj van,lehet, hogy nincs.

Szakember alatt gyógypedagógust (Szakszolgálat) vagy fejlődésneurológust értek. Esetleg mindkettőt.

2023. jan. 5. 05:38
 10/18 anonim ***** válasza:
68%

9es..laikus szülök..

Ha elolvasnád és felfognád 1es szülő hordja a gyerekét orvoshoz 2 es nem..melyiknek van igaza...

2023. jan. 5. 07:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!