Ne verjem meg, de ő verhet engem?
Elvileg valóban tilos mindenfajta testi fenyítés (az is, ha a kezére csapsz, amikor a konnektorban nyúlkál), sőt, én már olyat is olvastam gyerekjogi szakertőtől, hogy az is bűncselekmény, ha kiabálsz vele. Érzelmi bántalmazás. Halál komolyan.
A gyakorlatban viszont ezeket senki se veszi komolyan, mert betarthatatlanok. Ha szereted a gyerekedet, szépen fejlődik, foglalkozol vele, senkit nem érdekel, ha szükség esetén csapsz egyet a fenekére. Gondolom, a Telex sorozatát olvastad, biztos vagyok benne, hogy az újságíró is emelte már fel a hangját, vagy seggelte már el a gyerekét. Aztán megírja a szép cikkét arról, hogy ez tilos meg mittudomén.
Ez nem Norvégia, hogy ügyeg csináljanak ilyesmiből.
5-ös!
Elmondod, mennyi idős a gyereked?
Tegnap voltam tanúja az Aldi-ban, ahogy egy hisztiző gyerek ütötte-rúgta az anyját. Az anyja a folyton sulykolt ölelgetős-puszilgatós módszert próbálta alkalmazni, de ez csak olaj volt a tűzre. A gyerek még nagyobbakat rúgott az anyjába, és torkaszakadtából üvöltött. Még nézni is rossz volt, el is mentem.
N
Ezzel a törvénnyel az a nagy baj, hogy két okból betarthatatlan:
1. Nincs társadalmi támogatottsága. A jelzőrendszer tagjai - orvosok, pedagógusok, védőnők stb. - nem fognak jelezni, ha a gyerek elmeséli, hogy tegnap Anya a fenekére csapott, mert nem tartják problémának. Ők is a gyerekük fenekére csapnak, ha rosszalkodik.
2. Senki nem tanítja meg a szülőket arra, hogy ha nem veréssel, akkor hogyan neveljenek. Az ilyen Telex-cikksorozatok se jók semmi másra, mint hogy a szülőkben a bűntudatot erősítsék. De hogy mit csináljanak helyette, arról egy szó sincs.
Skóciában, ahol szintén tilos a testi fenyítés, és komolyan is veszik, rendes programok vannak arra, hogy akkor hogy nevelj. Én is láttam olyan műsort, ha megtalálom, be is linkelem, ahol szülők, nagyszülők névvel-arccal vállalják, hogy a fenekelésen kívül nem volt más eszközük, de amióta x vagy y módszert alkalmazzák, amit az oviban tanítottak nekik, azóta nincs erre szükség. El tudjátok kepzelni, hogy a Magyarországon ilyen szülői tréningeket szervezzenek az óvodák?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!