Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ne verjem meg, de ő verhet engem?

Ne verjem meg, de ő verhet engem?

Figyelt kérdés
Mi a véleményetek? Kislányom egyáltalán nem volt verekedős, dackorszakos időszakban sem. De ahogy az óvodába került és látta, hogy más gyerekek verekednek, elkezdte ő is. Szerintem senki mást nem üt meg, csak engem, az anyját. Soha nem volt rá panasz, hogy az oviban is csinálná ezt. 4 évesen került oviba, most 5 és fél éves. Az oviban dolgozók jofejek, részükről biztosan nem éri semmi negatív a lanyomat. Ti mit tennétek? Beszélgetés semmit nem hat. Néha csak úgy rávág egyet a hátamra, ha valami kis sérelme van és nagyot tud ütni. Most olvastam egy cikket, hogy bűncselekmény gyereket ütni. De a szülőt nyilván lehet egész nap. Más ember előtt nem csinálja legalább, apja előtt sem.

2022. dec. 18. 10:59
1 2 3 4 5 6
 1/52 anonim ***** válasza:
79%
Soha-soha-soha nem engedtem,hogy megüssenek a gyerekeim, rögtön megtoroltam, lefogtam, visszakapta vagy elküldtem a fenébe. Kit érdekel mi a törvény,vannak határok. Nem is próbálkoztak vele többet.
2022. dec. 18. 11:03
 2/52 anonim ***** válasza:
80%
Magyarázd el neki, hogy ez neked fáj, és ha ebből nem ért, akkor kénytelen vagy megmutatni neki, hogy rácsapsz, és az fáj. A bűncselekmény kategória ott kezdődik, ha rendszeresen, akár különösebb ok nélkül verik, alázzák a gyereket, véresre verik nadrágszíjjal vagy pálcával stb. De muszáj valahogy nevelni a gyereket, és valószínűleg nem lehet megúszni anélkül, hogy egy-egy pofon vagy fenékre csapás se csattanjon el tényleg indokolt esetben.
2022. dec. 18. 11:05
 3/52 anonim ***** válasza:
74%

Elvileg valóban tilos mindenfajta testi fenyítés (az is, ha a kezére csapsz, amikor a konnektorban nyúlkál), sőt, én már olyat is olvastam gyerekjogi szakertőtől, hogy az is bűncselekmény, ha kiabálsz vele. Érzelmi bántalmazás. Halál komolyan.

A gyakorlatban viszont ezeket senki se veszi komolyan, mert betarthatatlanok. Ha szereted a gyerekedet, szépen fejlődik, foglalkozol vele, senkit nem érdekel, ha szükség esetén csapsz egyet a fenekére. Gondolom, a Telex sorozatát olvastad, biztos vagyok benne, hogy az újságíró is emelte már fel a hangját, vagy seggelte már el a gyerekét. Aztán megírja a szép cikkét arról, hogy ez tilos meg mittudomén.

Ez nem Norvégia, hogy ügyeg csináljanak ilyesmiből.

2022. dec. 18. 11:14
 4/52 anonim ***** válasza:
59%
Soha nem vertem meg a gyerekem, de soha nem engedtem, hogy bántson. Se ütés, se rúgás, se csípés semmi. Pici baba kora óta tanítottam neki, hogy simi ha megütött. Nagyon ritkán volt, hogy bántani akart de erősebben elkaptam a kezét (nem megszorítva) és a legnagyobb ordítás közepette is mondtam neki, hogy anya itt van, megértem, hogy dühös vagy de nem engedem, hogy bánts. Nem, szerintem a gyerek sem verhet meg, de nyilván ő nem tudja még kontrollálni magát, te viszont igen. A határokat viszont meg kell húzni. És ha logikusan is nézed? Én megverlek, mert te megvertél. Mit tanít ez? Amúgy igen, bűncselekmény mindenféle testi fenyítés, nagyon helyesen.
2022. dec. 18. 11:16
 5/52 anonim ***** válasza:
35%
3. Csak a hozzád hasonlóknak betarthatatlan, rengetegen vagyunk akik nem verik, nem üvöltöznek a gyerekkel. És nem azért mert bűncselekmény, hanem normális embert szeretnénk nevelni. Nem tudom elképzelni, hogy bántsam azt, aki nekem a legfontosabb. Szomorú, hogy te igen.
2022. dec. 18. 11:18
 6/52 anonim ***** válasza:
69%
A bűncselekmény gyereket ütni nem a nevelő célzatú pofonra meg kézre csapasra vonatkozik, hanem q komyol gyermekbantalmazasra. Ha nem érti, hogy nem szabad, akkor nyugodtan rauthetsz te is - nyilván nem úgy, hogy össze essen, de kis fájdalmat nyugodtan lehet okozni neki, hogy megértse, miért nem szabad verekedni
2022. dec. 18. 11:19
 7/52 anonim ***** válasza:
78%

5-ös!

Elmondod, mennyi idős a gyereked?

2022. dec. 18. 11:23
 8/52 anonim ***** válasza:
90%

Tegnap voltam tanúja az Aldi-ban, ahogy egy hisztiző gyerek ütötte-rúgta az anyját. Az anyja a folyton sulykolt ölelgetős-puszilgatós módszert próbálta alkalmazni, de ez csak olaj volt a tűzre. A gyerek még nagyobbakat rúgott az anyjába, és torkaszakadtából üvöltött. Még nézni is rossz volt, el is mentem.

N

2022. dec. 18. 11:29
 9/52 anonim ***** válasza:
92%
Figyelj oda és ha látod, hogy ütni készül, fogd le a kezét és mondd, hogy NEM. Nem kell megverni, de hagyni sem.
2022. dec. 18. 11:31
 10/52 anonim ***** válasza:
90%

Ezzel a törvénnyel az a nagy baj, hogy két okból betarthatatlan:

1. Nincs társadalmi támogatottsága. A jelzőrendszer tagjai - orvosok, pedagógusok, védőnők stb. - nem fognak jelezni, ha a gyerek elmeséli, hogy tegnap Anya a fenekére csapott, mert nem tartják problémának. Ők is a gyerekük fenekére csapnak, ha rosszalkodik.

2. Senki nem tanítja meg a szülőket arra, hogy ha nem veréssel, akkor hogyan neveljenek. Az ilyen Telex-cikksorozatok se jók semmi másra, mint hogy a szülőkben a bűntudatot erősítsék. De hogy mit csináljanak helyette, arról egy szó sincs.

Skóciában, ahol szintén tilos a testi fenyítés, és komolyan is veszik, rendes programok vannak arra, hogy akkor hogy nevelj. Én is láttam olyan műsort, ha megtalálom, be is linkelem, ahol szülők, nagyszülők névvel-arccal vállalják, hogy a fenekelésen kívül nem volt más eszközük, de amióta x vagy y módszert alkalmazzák, amit az oviban tanítottak nekik, azóta nincs erre szükség. El tudjátok kepzelni, hogy a Magyarországon ilyen szülői tréningeket szervezzenek az óvodák?

2022. dec. 18. 11:40
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!