Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Más 2 éves gyereke is mindent...

Más 2 éves gyereke is mindent csoportosít? Mit jelenthet ez?

Figyelt kérdés

Az óriás legóit mindig szín szerint rakja össze (pl csak rózsaszín vagy csak zöld torkonyat épít), a matricákat is kategorikusan rendezi el (az összes embert egy csoportba, az összes fát egy külön csoportba stb). Érdekes még, hogy mindent egyenes sorba tesz a földön és neki sokszor ez a játék, pl csak plüss cicákból csinál sort vagy csak plüss macikból, csak ceruzákból. Mindig szabályos a sor és sosem különböző típusú tárgyakból vegyesen épül fel.

Más gyereke is játszik így?

Mit jelenthet ez pszichológiai szempontból? Lehet neki így nyilvánul meg, hogy igényli pl a családi egységet? (Ha a férjem valamiért másik szobában van, akkor kettőnk között ingázik amíg egy helyen nem leszünk, ha hárman vagyunk rendesen látni rajta, hogy nagyon-nagyon örül ennek.)

Egyébként szépen beszél egész nap már régóta, nagyjából szobatiszta hónapok óta, a szeretét szépen kimutatja mindenkinek (ma a boltban pl a tököket is ölelgette és azt mondta szereti őket😄), idegenektől, ha hozzászólnak megszeppen és hozzámbújik. A hajszál és a szösz nagyon zavarja, ha a bőréhez ér (az apukája ugyanettől van "rosszul").

2022. dec. 6. 23:15
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
33%

És mi van akkor, ha nem autista, hanem magasabb IQ-val rendelkezik, mint az átlag? Én fejleszteni próbálnám inkább, mint elkönyvelni autistának. Az összes zseni gyerek - Mozarttól kezdve napjainkig - másképp játszott kétévesen, mint az átlag gyerek, de senki sem kiáltott autizmust. Karikó Katalin sem átlag gyerek volt, és én őszintén nem értem, miért kell egy kétévesről az interneten keresztül megállapítani, hogy tuti baj van és autista, pusztán azért, mert okosabbnak tűnik az átlagnál.

Megjegyzem, ha fejleszthető spektrumzavaros, attól még lehet egyetemét végzett ügyvéd (személyesen ismerték egy nőt, aki ügyvédként pont a hozzá hasonlók elnyomása ellen "harcol", és az IQ-ja kb a kétszerese az itt autizmust kiáltókénak.

Kérdező, fejleszteni próbáld! Kérdezd a színekről, vagy, hogy hány cica és hány ceruza, és hasonlók. Számolás, festés-rajzolás, a sorbarakás mikéntje (tegyük az összes négylábút ide, az összes kétlábút oda, vagy a sötét színűeket ide, a világos színűeket oda, stb). Kérdező, ne az autizmusba állj bele, hanem abba, hogy lehet, hogy 12 evesen az érettségi után mit fog jobban szeretni, és melyik egyetemre megy majd. Ezer módon rájöhetsz, hogy nem feltétlenül autista, csak okosabb mint az átlag.

(Anyám szerint én sem voltam átlaggyerek, betegesen raktam mindent dobozokba, és 4 évesen fejjel lefelé olvastam a nagyanyámnak az újságból. Ma már nem vagyok egy nagy rendrakó, és az újságot sem olvasom fejjel lefelé, de autista sem lettem, pedig az itteni hozzászólók szerint OCD-s lennék, vagy tuti autista, hahahaha.)

2022. dec. 7. 02:42
 12/26 anonim ***** válasza:
76%
Az miért baj, ha felhívják a kérdező figyelmét arra, hogy ez egy tipikusan auti tünet? Senki nem mondta, hogy az, de tünet akkor is és nem árt, ha odafigyel erre. Nem kell a homokba dugnia a fejét.
2022. dec. 7. 05:29
 13/26 anonim ***** válasza:
94%

Barátnőm kisfia is ezt csinálta. Mindent sorba rakott, vagy méret vagy szín szerint csoportosítva.

Róla később kiderült, hogy autista. De csak ez az egy dolog még nem feltétlenül jelenti azt.

A kisfiúnak voltak más tünetei is.

2022. dec. 7. 06:02
 14/26 anonim ***** válasza:
85%

Gyógypedagógus vagyok, a csoportosítás és a szöszök nem kedvelése önmagában marhára nem auti tünet... Édesistenem... 🤦‍♀️

A 2.5 éves védőnői státuszon kérdés is, hogy rendszerez-e szín szerint.

Nem hiszem, hogy a családi egység igényét jelzi így. Ez egyszerűen egy szépérzék, a színek iránti érdeklődés.

Az utolsó kérdésedre válaszolva: a kisfiam nem, a kislányom játszott így.

2022. dec. 7. 07:01
 15/26 anonim ***** válasza:
100%
4, én is, és szoktak így játszani.
2022. dec. 7. 07:59
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

A lányom szokott rendszerezni, nagyság szerint, színek szerint, kategória szerint rakosgatni a dolgait, de nem gondolnám autinak. Máshogy is szokott játszani, szerintem ez tök rendben van. Vagy már amiatt is OCD vagy autista lenne, mert játék után mindent visszarak a helyére? Én is szeretem a rendet és rendszert magam körül, a 2 éveseknek is szabad.

Persze ha más egyéb dolog miatt úgy érzed, hogy aggódnod kell, akkor egy szakértőt megkérdezni sosem árt, de önmagában csak emiatt nem aggódnék.

2022. dec. 7. 11:07
 17/26 anonim ***** válasza:
89%
Szerintem ha mást is játszik és nem csak a rendszerezes tölti ki a napját akkor az nem baj. Én 3 éves kisfiam is szereti az autóit, figuráit rendezgetni, szabályos sorba rakni, de sok minden mást is játszik, szerepjáték, bujocska ilyesmi ezért nem jutott még eszembe hogy ez gond.
2022. dec. 7. 13:15
 18/26 anonim ***** válasza:
89%
Valóban az autizmus EGYIK tünete LEHET a ez a fajta sorba rendezgetes, ragaszkodás, de nem feltétlen az. Ennyi idősen csak a súlyosabban érintett gyerekeknél lehet, naluk is magyon óvatosan gyanakodni autira, de diagnosztizálni legalább 3 éves kortól. Nem baj szerintem, ha tudod hogy utalhat arra, de ha önmagában a többi vezető tünet hiányzik, akkor én nem aggodnek. Ennyi idős korban nagyon sok autisztikus tünetet mutathatnak a gyerekek, ami később el is múlik. A többi fő tünet egyébként a reciprok kommunikáció hiánya, és a szociális interakciók zavara. Az szuper ha már beszél, érdemes odafigyelni, hogy ez mennyire adekvát, vagyis arra válaszol-e amit kérdeztek, helyzethez illő dolgokat mond-e, stb
2022. dec. 7. 13:40
 19/26 anonim ***** válasza:
80%

Ne mondjatok mar, nekem 2,5 evesen statuszban kerdes volt ,hogy elkezdett-e mar szin szerint csoportositani. Nyaron meg nem tudta, osszel már igen. Vedonoi statuszon. Az en nagylanyom nagy csoportosito, sorbarendezo, semmi baja ,en is imadok sorbarendezni (színes ceruzaim) hajtogatni, rendet rakni, konyvek szin es magassag szerint vannak a polcon.

A lanyom a kisautokkal es muanyag allat figurakkal is ugy jatszott meg most is 9 evesen, higy csoportositja okrt faj szerint es sorba rakja oket (emlosok, hullok,majmok stb) es ennyi, a figurakkal mar nem jatszik utana. Egeszseges altagos kisiskolas. Meg korai megmondani mi lesz ebbol szerintem.

2022. dec. 7. 16:10
 20/26 anonim ***** válasza:

[link]

"Kérésre összepárosít azonos színű tárgyakat?"

2022. dec. 7. 19:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!