Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kinek a felelőssége, ha a...

Kinek a felelőssége, ha a gyerek kárt tesz egy prémium autóban?

Figyelt kérdés

Az autó a kisgyerek szüleié, aki megkarcolta azt. A kisgyerekre épp én vigyáztam, kint voltunk elől az udvaron, ahol az autó parkolt, a szülők pedig hátul a kertben.

Láttam, hogy a kisgyerek az autó közelében sétálgat, de azt nem, hogy megcsikarta, vagy hogy egyáltalán volt e a kezében valami.

Most velem.ordibálnak a szülők. Tényleg nekem kéne megfizetnem a kárt?

2022. szept. 28. 21:33
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
0%
Először is, írtam, hogy a rokon tudja, hogy eltűnök egy rövid időre. Másodszor, a másfél évesem szépen felküzdötte magát egy alkalommal a kerti asztal tetejére. Nyilván megkérdeztem, hogy hogy is gondolta, de nem nagyon jött válasz ugye. 5 méterre voltam tőle akkor egyébként. Most 3 éves múlt, és nem egy kis neveletlen vadember. Ő nem tesz kárt semmiben, nem megy az asztalra sem. Értem egyébként az indulatot, mert a családban is van olyan, aki évekkel idősebb, de róla ezek nem mondhatók el. Nem a csicskám mindenki automatikusan, egész egyszerűen ha mondom, hogy bemegyek wc-re, és neki nem oké, hogy ott marad vele a gyerek, mert nem szeretne 3 percig figyelni rá, akkor mondja meg, és viszem magammal. Ha viszont vele marad, akkor ugyan figyeljen már. Nem várom el, hogy körülötte ugráljon bárki, az az én dolgom. Egyébként is látott már 💩ni a gyerek, ez ilyen. Pedagógus mellett meg még ilyenebbek is történnek, mert neki 30 gyerekre kell figyelni, egy átlag családban meg 2-3 gyerek szokott lenni, az kevesebb.
2022. szept. 30. 14:29
 22/33 anonim ***** válasza:
70%

Hát ha 5 méterre voltál tőle mikor felmászott, akkor pont tudhatod, hogy egy fél perc is elég ahhoz, hogy baj legyen. Ha te mint szülője nem tudtad ezt megakadályozni, úgy, hogy ennyire közel voltál, akkor mástól miért várod el? Itt is írta a kérdező, hogy azért figyelt a gyerekre, nem engedte magától messzire. Erre neki támadtak, hogy ha figyelt volna, nem történik ez meg.

Igen, néha vannak balesetek a gyerekkel. Akkor is, ha a tulajdon anyja 5 méterre áll tőle. Ez van, mindenkivel megtörténik hasonló. Viszont ahhoz pofa kell, hogy utána a random rokon legyen felelősségre vonva, aki lehet nincs is egyáltalán gyerekekhez szokva, fogalma sincs milyen gyorsan történhet baj. Nyilván figyel az ember ahogy tud, de a gyerek egy olyan valami, ami másodpercek alatt is zűrt tud okozni, bajba tud kerülni. Ezt a szülők sem tudják mindig megakadályozni, nemhogy más, aki nem is ismeri igazán az adott gyereket. Ha valaki tisztában van azzal, hogy a gyereke tőle 5 méterre is képes károkat okozni, akkor nem értem milyen jogon gondolja, hogy más felügyelete alatt ez nem így van. Most akkor többet vár el a random rokontól, mint önmagától?

2022. szept. 30. 14:57
 23/33 anonim ***** válasza:
0%
A kákán is csomót, kedves utolsó.
2022. szept. 30. 19:42
 24/33 anonim ***** válasza:
Engem amgy érdekelne, hogy jogilag mi ahivatalos, vagy mi a precedens erre.
2022. szept. 30. 20:24
 25/33 anonim ***** válasza:
0%
Jogilag nem felelősségre vonható egy kisgyerek. Viszont a vele lévő felnőtt meg igen, lasd LL Junior kisfiának esete. Nem az anyja közvetlen felügyelete alatt állt, hanem a barátnőjéén, őt vették elő.
2022. szept. 30. 20:29
 26/33 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Ma délután összeültünk megbeszélni egy jogász ismerőssel és az érintett családdal: Nem vonhatnak engem felelősségre a kárért!

2022. szept. 30. 20:35
 27/33 anonim ***** válasza:
58%
Leírnád kérlek az indoklást? Csak, hogy ne legyen további vita.
2022. szept. 30. 21:11
 28/33 A kérdező kommentje:

Nincs rá bizonyíték, hogy ott és akkor karcolódott meg az autó.

A kárt akkor vették észre, amikor indultak haza tőlünk, és a tőlünk kapott cuccokat pakolták be a csomagtartóba.

1. A gyereket is kifaggatták, elmagyarázták neki a szituációt, továbbra is azt mondja, hogy nem ő volt. (4 éves lesz novemberben)

2. Mielőtt megérkeztek hozzánk, többször megálltak és hagyták magára az autót forgalmas park szélén, bevásárlóközpontok parkolójában, de ekkor még nem használták a csomagtartót (az autónak ennek a részén, a rendszámtábla felett keletkezett a csikarás), így oda nem néztek, pedig lehet, hogy akkor karcolódott meg.

3. Én azért mentem előre az udvarunkra, hogy elintézzem amit el kell, nem hívtam oda a gyereket, hogy játsszunk stb, bár igen, ettől függetlenül még vigyáztam rá, mivel ott volt, de én nem azért voltam ott, hogy felügyeljem.

Semmi esetre sem vonhatnak felelősségre, de azóta már belátták ezt. Valszeg tényleg csak rám akarták fogni, mert így hogy van kit hibáztatni (nem úgy mint az őrizetlen parkolóban), lett is volna, aki fizessen...

2022. szept. 30. 22:09
 29/33 A kérdező kommentje:

Nem tudom érthető e, neki futok mégegyszer:

3. Tehát én nem vittem előre magammal a gyereket, magától jött utánam, de emiatt nem lettem automatikusan felelős azért, amit csinál.

Én a dolgomat végezni mentem, az egy plusz, hogy ennek ellenére figyeltem rá. (Hátul a kertből, ahol a szülők voltak, egyébként előre lehet látni az udvarba)

Az utolsó bejegyzést úgy értettem, hogy amennyiben tényleg ott történt a kár pl a parkolóban, akkor ugye az elkövető nem hagyott hátra adatokat, a parkoló nem volt őrzött, így hát nincs kit hibáztatni.

Ellenben így, hogy rám fogták ezt, így lett volna kinek fizetnie...

2022. szept. 30. 22:19
 30/33 A kérdező kommentje:
Nem őrzött parkoló alatt azt értem, hogy nincs kamera.
2022. szept. 30. 22:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!