Kinek a felelőssége, ha a gyerek kárt tesz egy prémium autóban?
Az autó a kisgyerek szüleié, aki megkarcolta azt. A kisgyerekre épp én vigyáztam, kint voltunk elől az udvaron, ahol az autó parkolt, a szülők pedig hátul a kertben.
Láttam, hogy a kisgyerek az autó közelében sétálgat, de azt nem, hogy megcsikarta, vagy hogy egyáltalán volt e a kezében valami.
Most velem.ordibálnak a szülők. Tényleg nekem kéne megfizetnem a kárt?
Tehát, ha én egy kellemes nyári este megkérlek, hogy felügyeld a 2 éves gyerekem, amíg kb 20 perc alatt meglocsolom a kertet, és addig ő beveri az ablakor, vagy a tv-t, mert még nem képes egyedül felmérni a dolgokat, akkor az kinek is a felelőssége?
A; a gyereké
B; a szülőé
C; a megbízott felügyelő személyé
Csak egy jó válasz van, hidd el!
Ők voltak nálunk.
Hátul voltunk a kertben, de a kisgyerek "hozzám csapódott" ketten elvoltunk, beszélgettünk. Aztán előre mentem az udvarra, ő is jött velem magától.
Én bezártam elől az ajtót, kitoltam a kukát, elrendeztem az udvart, meg kimentünk az útra megsimizni a szomszéd cicát. Ezidő alatt volt velem ott elől a gyerek.
Ne haragudj, de akkor milyen minőségben volt jelen, ha nem felügyelő? Mert a szülők nem ott voltak, hanem hátul a kertben, és látták, hogy a gyerek a kérdezővel van.
Tegye már fel magának mindneki a kérdést, hogy ha egy rokonnal vagytok az udvaron és eltávolodtok picit, esetleg beszaladtok wc-re, és ezt tudja is a rokon, akkor ha történik valami, nem kéritek számon? Mondjuk ha esetleg nem anyagi kárt okoz a gyerek, hanem pl feláll a kerti asztalra és leesik, más módon sérül meg amit csak akkor nem veszel észre ha nem is figyelsz. Ha karját töri, vagy a feje betörik, akkor ugyan nem kérdezed meg, hogy most ez mégis hogy történt, és miért nem vetted észre, és miért nem akadályoztad meg, és amúgy is mi a fsz, ha nem bírsz figyelni, akkor szóljál és nem hagyom veled egyedül.
Már bocs 18, de attól hogy gyerket szültél, nem lesz minden a környeztedben tartózkodó ember automatikusan a csicskád, akinek feladata a gyerekfelügyelet.
Hogyhogy milyen minőségben volt jelen? Saját jogán, mint sima felnőtt ember, akinek nem feladata más gyerekét lesni. Nem, nem a rokont kérem számon a vázolt szituban sem. Ha neked vendégségben felmegy az asztalra a gyereked, komolyan nem az az első, hogy őt kérdezed meg, hogy ezt mégis hogy gondolta? A második meg hogy magadba nézel, hogy miért neveltél ekkora kis bunkót? Ész megáll. Nem kell kis vadállatot nevelni, aki az első adandó alkamommal feláll az asztalra vagy megkarcolja a kocsit, és nincs baj. Vagy ha már így sikerült, akkor ne hagyd egyedül másokkal. 5 percre sem. Hagyd otthon hivatásos felvigyázóval ha nem képes viselkedni máshol.
Az meg megint nem úgy működik, hogy én szóljak, hogy ne bízd rám. Nem. Szimplán ne bízd rám. Attól, hogy te elkóricálsz és nem figyelsz rá, én még nem leszek pesztra. A te gyereked csak a te felelősséged, kivéve ha megbízol vele mást jogilag is hogy felügyelje (pedagógusok, bébiszitter). Az, hogy vendégségben cseszel figyelni rá, nem ez a kategória. A gyerekvigyázás egy szakma igazából, nem minden random ember alkamas rá. Épeszű szülő csak olyanra bízza a gyerekét, aki azért ért hozzájuk. A kérdezőt meg sem kérte senki, hogy figyeljen rá szimplán a gyerek rákaszkodott, a szülője meg leszarta. Akkor így járt.
És akkor az ilyen emberek csodálkoznak a gyerekmentes esküvőkön, éttermeken, meg ha egy idő után senki nem hívja őket sehova, mert megy a neveltlen kiskölyök is, aztán ha az anyja cseszik figyelni rá, még az lesz leb.szva aki mellékesen épp merészkedett Ödönke közelében tartózkodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!