Mi járhat azoknak az apáknak a fejében, akik a gyerek születése után a feleségüket besorolják csicska, cseléd, takarítónő, mosónő, háztartási ellátógép sorba?
Nálunk is ez van, de nem látom át a férjem gondolatmenét. Előtte (7 év) nem ilyen volt.
Három ismerősöm ( kolléganők, unokatesóm) is hasonló változás állt be a az akkor jónak megélt kapcsolatban miután szülők lettek.
Mi állhat emögött?
Szerintem itt nincs másról szó, csak hogy a kérdező fusztrált, és az itt jelenlévőkkel szeretné az önbecsülését javítani.
Nem tudja elfogadni, hogy változott a teste, hogy mivel otthon van, igencsak kicsit megmozdulhatna, és nem tartom kizártnak, hogy kicsit (nagyoon) hiánya is van (már ha értitek). Nekem ez jön le ebből az írásból....
Szerintem meg vannak ilyen férfiak, az én férjem is ilyen.
Korábban 50-50 volt a takarítás (utálta, de így járt, ragaszkodtam hozzá). Megszületett a babánk, nyilván mivel ő dolgozik, én meg itthon vagyok a gyerekkel átvállaltam a takarítást. De sajnos teljesen elkényelmesedett... Evés után mindent ott hagy az asztalon és megy a dolgára, nekem kell visszapakolnom a hűtőbe, a szennyes az ágy mellett van, a zokniját is ahol leveszi, ott dobja el. Hiába tépem a számat, az a válasz hogy "bocsi elfelejtetten". Lassan a wc-t is én húzom le utána 😂😂
Talán most kezd változni a helyzet, mivel megmondtam hogy ha nem változtat akkor takarítónőt fogadok és fizetheti (meg rosszul van a gondolattól hogy egy idegen járjon hozzánk takarítani).
Hagyjátok már ezt a hülye mintázást. Nálunk is úgy volt, hogy a lány dolga ez, a fiúé az, mégis én nem így gondolom, a fiútesóm meg megmaradt ennél. Csak a kényelmes, számunkra "előnyös" dolgokat hozzuk otthonról, de ők is tudják, hogy ez így nem fair, csak takaróznak vele. Ahogy én is takarózok mással, holott nem értek vele egyet. Ez színtiszta kizsigerelés, hatalmaskodás, a bántalmazás előszobája, és csak bizonyos fajta emberekre jellemző(nőknél is van ilyen). Azokra, akik nem akarnak olyat csinálni, ami nem kényelmes, inkább megcsináltatják veled, kihasználnak. Ezek a kapcsolatok nem őszinte érzelmekre épülnek, hanem keresnek egy vállalható pancsert, akin lehet élősködni.
Ahogy a nők anyagilag, a férfiak úgy "kényelmileg". Nem értelmi sérültek, tudják ők, hogy rohadt kemény a gyerekkel lenni x órát minden nap, hajolni, hordozni, mindig magad elé helyezni az igényeit és extrém stressz viselni a sírását, miközben kiszívja belőled a tejjel az életet:)(én is egyedülálló anya vagyok, de azért valahol élveztem a gyerekezést, sok jó része van, de a 2 éves kor utáni bölcsi megváltás volt) Onnan lehet tudni, hogy ilyenek, hogy kapcsolatban is ilyenek, csak mivel a többség ilyen, magunknak se merjük bevallani, hogy ez lesz. Tehát pl nem magától végzi a házimunkát, mert játssza a hülyét, hogy "nem tudja mit kell", holott ez ordas nagy kamu, csak nem akarja megkeresni, mit kell csinálni. Te szépen ledirigálod mit csináljon meg, ő morog kicsit, halogat kicsit, de azért megcsinálja és azt hiszed, felezitek a házimunkát, pedig nem. Ő nem felezne, csak beletörődik, hogy ne hagyd el. Amint hatalomra jut(csak ő keres, mert te szülsz), zsarnok lesz.
Vannak normális férfiak, akik felezik MAGUKTÓL a házimunkát, ők nem szoktak visszaélni a hatalommal, maguktól ajánlják fel, hogy ezt meg ezt elvégzik, vagy hoznak neked inni anélkül, hogy kérdeznék "miben segítsek?". Sőt vannak, akik mennek GYEDre maguktól:) Sajnos nem nekem jutott ilyen férfi, de ismerek ilyet, ahol a férfi hamarabb veszi észre(GYEDen), hogy folyik a gyerek orra, és magától ugrik és törli, mint a dolgozó fáradt anyuka. Pedig ott csak 4-6 órában dolgozik az anya, de mellette szoptat és munka mellett ő is gyerekezik rendesen.
Akit neked kell beosztanod, hogy mit csináljon a ház körül, és nincs önálló megmozdulása, az túl kényelmes, és aki kényelmes, az gyorsan visszaél a hatalommal, könnyen válik zsarnokká, hisz a kényelmesség lényege, hogy a saját igényeit többre tartja a tiédnél.
A kapcsolatok 70%(többis) szr. És ezen a területen a férfiak miatt. Másik téren meg miattunk.
Egyik unokatesóm is amúgy ebben a szellemben lett nevelve, mint mi(rokonságban mindenki ilyen nálunk..), ő férfi, neki nem kell, majd mi terítünk, neki lehet rendetlen a szobája stb. Egész tinikorától volt belső késztetése, hogy de, kell, mert mi(fiatalabb vagyok két évvel) miért terítsünk, ha ő nem csinál semmit, csak vár az asztalnál. Kivette a kezemből a tányérokat, a szobáját magától takarította meg minden, mindenre önként ajánlkozott és kereste a lehetőséget, hogy tud segíteni másnak. Ő klassz pár lett ilyen szempontból, de az öccse.. na ő sosem állt fel meg semmi, náluk is hagyományos felállás van, mint amibe beleszületett, de ő mindig ilyen volt, zsarnok típus. A gyerekemet nem erre nevelem, de rohadtul nem használ, ő is sajnos a zsarnok típus, tudja, mit kéne, de húzza ki magát alóla mindenféle mondvacsinált indokkal akkor is, ha másnak kára származik belőle, néha még mosolyog is magában, hogy "de okos volt, megúszta és nem neki kellett csinálnia"..
Ez embertípus, nem minta, abban nőtt fel, hogy random időseknek segítek cipelni dolgokat, babakocsit emelek másnak, átadom a helyem, vakot vezetek a zebrán stb.. de ő nem érzi így, hogy kéne, pedig gyerekkora óta bevonom dolgokba játékosan és egy dolgot kötelezően is csinálnia kell(állatetetés).. de semmi. Nem rögzül az se, hogy játék után pakoljunk el. Tudja, hogy kell, de nem akarja. Jutalomra nagyritkán megy, büntire nagyritkán megy, de ő ilyen, kihúzza magát, ha kényelmi lehetőséget lát, és tudja, hova kell, de azt mondja "nem tudom hova", vagy hogy fáradt. Most is, kötelező dolgokhoz "fáradt, nyűgös, rossz kedvem van", ki is készít:) Ha megtehetné simán basáskodna, mint rajtatok a férjetek.. Tuti nem élnék önszántamból ilyen felnőtt emberrel, aki elnyom, és a gyerek meg én a kényelme után állunk csak a fontossági sorrendben. Előtte is ilyen volt, csak nem vettétek észre a jeleket, mert mindenki olyan hatalmas önbizalommal van megáldva..
28-assal nagyrészt egyetértek. Annyiban nem, hogy a minta igen is sokat számít. Más kérdés, hogy valaki elrettentésként éli meg 😂 De ja, ha olyan példát látunk, ami tetszik nekünk, akkor azt igyekszünk lemásolni, főleg ha nem kerül semmi erőfeszítésünkbe. Nyilván ha ugyanezekkel az emberekkel valaki más feltörli a padlót, akkor mindjárt nem esik nekik olyan jól a hasonló viselkedés.
És igen, gyerek előtt is lehet látni ha valaki ilyen, legfeljebb akkor nem, ha valaki komplett nárcisztikus személyiségzavaros. (Azt meg nagy divat lett rámondani minden pasira, akinek vannak nárcisztikus jellemvonásai (mint kb mindenkinek), és akinek a felesége nem várja el, hogy tiszteljék. (Tudom, hogy nehéz, ha mást tanultál otthonról.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!