Az Y generáció, akit még megvertek gyerekkorában, értelmesebb volt, mint Z generáció, akit már nem vernek meg, vagy nincs különbség?
89-ben születtem, sosem vertek meg. Ettől függetlenül következetesen neveltek és volt következménye annak, ha rosszat csináltam. Verés nélkül is volt teintélye a szüleimnek.
Inkább a következetes nevelés hiánya és a határok hiánya az, ami miatt ma többnek tűnhet problémás gyerek. Meg hogy fel vannak cserélve a szerepek. Nem vagyok a testi fenyítés híve, de azért azt megengedhetetlennek tartom, amit több kisgyerekes családban látok, hogy a 3-4 éves csicskáztatja a szüleit, sőt követkemény nélkül meg is üti őket.
A másik meg, hogy azért nekünk a 90-es években nem volt ennyi informatikai eszközünk. TV bőven volt már, de számítógép nem. Nem azzal kötöttek le minket a szüleink, hogy betettek a youtube videó elé, hanem "kénytelenek" voltak foglalkozni velünk. Illetve mi gyerekek se csak az okostelón kommunikáltunk egymással, hanem bandáztunk. A mai gyerekek jó része szocializálatlan.
12 évesen kaptam számítógépet 2013-ban.
Gyerekkorkomban többet ültem a tv előtt, mint tiniként a pc előtt.
Kérdező, egyrészt már a kérdésed is fura. Egyrészt, nem tudom, hogyan honnan veszed, hogy pláne Magyarországon a Z generációt nem verik – elárulom, de a 30 fős osztályomból 29 már találkozott valamilyen formában a „testi fenyítéssel” (értsd: bántalmazással). És ez elitgimi volt, értelmiségi szülőkkel, 2 éve ballagtam. Másrészt, ha valóban választ akarsz kapni a kérdésedre, akkor ne a gyakorin vagy a Csillámpóni Kismamfórumon ezt fel, hanem megnézed a különböző kutatások eredményeit valamelyik szakmai oldalon, és ebből vonod le a következtetéseket.
Másrészt és ez mosta komolyabb dolog: ne. Ismétlem: ne. Vállalj. Gyereket. Amíg így gondolkodsz, az ötletet is vesd el.
„Engem is megvertek, de semmi bajom nem lett belőle, sőt talán ennek is köszönhető, hogy normális ember lettem.”
Bocs, hogy most nyers leszek egy kicsit, de nagyon remélem, hogy segíteni fog. Nem. Te nem vagy „normális ember”. A normális emberek nem bántalmaznak más embereket, akiknek ráadásul még lehetőségük sincs segítséget kérni (mert gyerekek és tőled függenek), és aztán pláne nem magyarázza meg mindenféle kamukkal magának, hogy hát, ő csak a gyerek érdekében… Meg hogy majd fegyelemre tanít… Ja. Úgy lehet a gyereket legjobban fegyelemre tanítani, ha nyíltan és tudatosan törvényt szegsz – mert az ugye megvan, hogy elméletben már egy pofon is bűncselekmény? Vagy úgy lehet a gyereket legjobban a fegyelemre tanítani, ha az apja/anyja agresszívan viselkedik? Nálad is milyen jól bejött, nem? Még gyereked sincs, máris azon rágódsz, hogy hogyan fogod bántalmazni, és hogyan fogod neki megtanítani, hogy az agresszió tök elfogadható dolog?
Nézd, hogyha megütöd a gyerekedet, és a gyerek visszaüt, az azt jelenti, hogy te vagy a selejtes. Hacsak nem önvédelemből történik, a fizikai agresszió nem elfogadható se egy random idegennel szemben az utcán, se a pároddal szemben, se azzal a védtelen emberrel szemben, akit elvileg a legjobban szeretsz a világon és akiért normál esetben mindent feladnál. Mondom, kivéve az önvédelem. Ha a gyereked megüt, jogod van fizikai erővel arra kényszeríteni, hogy hagyja abba. Ha te megütöd a gyerekedet, akkor normálisan nevelt gyerek igenis leállít, csak büszke lehetsz rá, ha ezt megteszi. Nyilván vannak olyan szar szülők, akik arra nevelik az utódaikat, hogy féljenek tőlük, de ők nem a követendő minta, hanem az, amit kerülni kell.
Javaslom, hogy menj el pszichológushoz. Az, hogy te mit hiszel és mit nem, az senkit nem érdekel, amíg feldolgozatlan traumáid vannak, addig TÉNY az, hogy sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a családod összeomlik. Mert sajnos baromi káros az, ahogy jelenleg a világot látod, és egyszerűen jelenleg nem vagy alkalmas arra, hogy gyereket nevelj. Hosszú terápia után talán.
Már önmagában az is borzasztó, ahogy csak a lányodról írsz. Ha a fiad viselkedik kihívóan az interneten, akkor őt is elzavarod, vagy az nem baj? Ha a fiadról készít valami elmebeteg egy videót, amiben mondjuk 16 évesen szabad akaratából kifolyólag lefekszik valakivel (ami több, mint normális ebben a korban), akkor őt is elzavarod? (Remélem, hogy a válasz a következő években „őt sem”-re módosul). De amúgy miért is ne lenne tisztességes meg becsületes egy kamasz lány, aki… Szexel? Nyilván nem egészséges túl korán kezdeni vagy sűrűn váltogatni a partnert ebben a fiatal korban, de elég elborult annak a világlátása, aki ezt tisztességtelennek vagy becstelennek tartja. És külön vicces, hogy felhozod itt Zsebibabát. Honnan veszed, hogy ő nem kapott pofont? Nyilván én se ismerem a munkásságát annyira behatóan (szerencsére), de még ha ő egyszer meg is említette, hogy soha nem verték, attól még a hozzá hasonló trash-sztárok, vagy túlságosan „magamutogató” lányok életében egy közös pont van: a bántalmazás. Nagy összeget mernék rá tenni így látatlanban, hogy Zsebibaba nem egy pofont kapott. Annyira szeretem, amikor bizonyos tudatlanok azt mondják, hogy „bezzeg a mai gyerekek azért ilyen rosszak, mert nem ütik őket” – közben ha bemész egy átlagos osztályba, és három percig figyeled a gyerekek szüleit, nyilvánvaló lesz, hogy a probléma azokkal van, ahol igenis megütik a gyereket. Egy picit nézz már körül, ember.
Az meg, hogy egyáltalán felmerül benned, hogy kitagadd a gyereked (és mondjuk nem gyilkosság vagy hasonló kaliberű dolog miatt) önmagában előrevetíti, hogy ez nem a te műfajod. Élj boldogan, utazgass, építs karriert, vegyél kisállatot, de ezt a gyerek-témát engedd el. Nem kell mindenkinek gyereket vállalnia, boldogabb és teljesebb életet fogsz élni enélkül, és legalább nem cseszed tönkre ártatlan emberekét.
én 30 múltem, és csak "taslikat" kaptam apámtól anno, amitől kétségtelenül jobb ember lettem, ja nem, annyit viszont elért, hogy még most is gondok vannak az önbizalmammal, és tőmondatokban vagyok hajlandó beszélgetni vele.
az meg mér többen leírták, hogy elképesztő, hogy az idősebb generációk mennyire túlértékelik magukat és mennyire lenézik a fiatalabbakat.
hol van ezek a példát mutató idősek? 99%ban elhízott, tájékozatlan nagyszájú idősekkel találkozik, akik csak pofázni tudnak, és semmivel nem jobbak, mint egy random fiatal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!