Az Y generáció, akit még megvertek gyerekkorában, értelmesebb volt, mint Z generáció, akit már nem vernek meg, vagy nincs különbség?
Másként fogalmazva:
Normálisabb volt egy gyerekkorában megvert, Y generációs 14 éves, mint egy mostani Z generációs 14 éves, akit gyerekkorban nem vertek meg?
Gyereket nem verünk.
Engem meg-meg ütöttek, sokszor igazságtalanul. Pl ha ügyetlenül valamit kiöntöttem. Nagyon rossz volt. Egy gyerek számára ez borzasztó, feldolgozhatatlan érzés.
Mai napig ezek az élmények a legélesebben a gyermekkoromból.
Szüleimmel nem is olyan a kapcsolatom mint kellene.
A saját kezemet törném el, ha a gyerekemre kezet emelnék.
Nem kérdés, hogy értelmesebbek e, de nem a verés miatt, hanem azért, mert akkoriban a szülők is példamutatóbban tudtak viselkedni és valódi értéket adtak át a gyerekeiknek. A munka, szorgalom, becsület, megbecsülés, takarékosság fogalmát ismerték és alkalmazták.
Manapság ezek már feledésbe merültek. Más értékeket képviselnek a szülők, mást adnak át vagy nem adnak át gyerekeinek.
A verés sosem volt hosszú távon célravezető nevelési módszer.
Az "értelmesebb" és a "normálisabb" nem teljesen szinonimái egymásnak.
Ráadásul a "normálisabb" nem feltétlenül jelent jót is.
A középkorban pl a boszorkánysággal megvádoltak máglyán való elégetése normális volt.
Az X generáció számára természetes lehetett az atyai pofon, mivel az ő szüleik is alkalmazták a testi fenyítést. Mai idősek elmondják, hogy milyen pofont kaptak az apjuktól, mikor az iskolában panasz volt rájuk, stb. Ők ezt adták át az Y generációnak.
Az Y generációban fogant meg az a modern nézet, hogy "gyerket nem verünk", tehát a Z generáció többsége ma már úgy nőtt fel, hogy soha nem kapott egy pofont sem.
Szóval igencsak érdekelne, hogy ennek mi lett az eredménye.
Arra akartam utalni, hogy erkölcsösebbek-e a Z generáció, aki a fegyelmet nem testi fenyítésből tanulta, hanem a "szép szóból".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!