Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit kezdenél olyan gyerekkel,...

Mit kezdenél olyan gyerekkel, aki azt hiszi mindent jobban tud és körülötte forog a világ?

Figyelt kérdés

Neki nincs kedve, nem csinálja, alig tud valamit, de kijavítgat másokat(butaságokra), makacsul ragaszkodik az ostobasághoz, nem fogadja el, hogy másnak van igaza, ha véletlen jót mond és elismerik lekezelő másokkal, ha nyer játékban ugyanez, ha veszít, akkor dühös és "csalás volt" és nem játszik tovább, ha nem ő az első, akkor is kiszáll, ha nyer kigúnyol mást, hogy nem nyertek. Nincs tekintélytisztelete senki felé, azt hiszi ő a világ közepe, az ő gondolatai csodálatosak, neki minden jobban menne, ő jobban vezetne, szebben írna, jobban főzne, ő szebb és jobb és okosabb másoknál, ha feltart másokat nem érdekli, mert másik kedvéért meg sem mozdulna, ha ő nem akar. Logikusan levezetett érvekre nagyritkán reagál, de általában arra sem. Mintha egy kétéves lenne, akinek saját maga a világ közepe és nem tanulna a pofára esésekből(nem barátkoznak vele, megcsinál valami hülyeséget, megsérül, sír, mindenki hülye rajta kívül, erre újra csinálja)

Iskolában és otthon egyaránt, 7 éves.

Két pofon megoldaná, hogy kicsinek és jelentéktelennek érezze magát, hogy úgy érezze be kell tartania, amit a felnőttek mondanak, mert ő egy "kis senki" kisgyerek egy nagy és veszélyes világban, akinek nincs beleszólása a dolgok menetébe és vészesen keveset tud és felnőttek támogatására szorul, hogy jó legyen neki? Hogy a felnőttek jobban tudják és ezért be kell tartania a szabályokat?? Mert ez az igazság, nem ártana, ha felfogná, de miből fogná fel, ha elmondva és megtapasztalva nem használ? Még nem ütöttem meg, de gyanítom ez állhat a háttérben, még nem verték meg, nem tudja mit jelent az erőfölény, ha már saját kútfőből tapasztalás útján nem tanul..

Tipikusan az a gyerek, aki 10x végig húzza a kezét a padon, mind a tízszer beleáll a szálka és nem tanul belőle, 11. alkalommal és csinálja és te vagy a hülye, ha mondod, hogy már előre sajnálod a kezét, ne nyúljon a padhoz, de hisztizik, ha beleállt a szálka és miért nem csináltál TE valamit, hogy ne legyen baja, de azért nyújtja az ujját, hogy szedd ki a szálkáját "nagy kegyesen".

Most épp besokalltam, mert kioktatott, hogy az irányítószám egy telefonszám, és én nem tudok semmit, ő bezzeg jobban tudja!! ÉS magyaráznám, hogy van igazából, de nem érdekli, csak hangosabban mondja a hülyeséget, és hogy nem érdekli, ő jobban tudja. Egész életében ilyen volt, makacs, nem tanul a hibáiból, nem is tartja hibáknak őket, és jobbnak tartja magát másoknál, ha meg tényleg bukik nagyot és csak elismeri a hibáját szökőévente egyszer, ő egyből "meg akar halni".

Nem tudom honnan veszi, senki nem mond ilyet a közelében, és a jelleme is csak egy távoli rokonra emlékeztet, a közelében nincs így viselkedő ember.

2022. ápr. 6. 11:23
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:
58%
A gyerekkel személyiségfejlődési gond lehet, plusz nem klappol az alaptermészetek. Ahogy a többiek írták, másik pszichológust keress. Esetleg próbáld judora vagy karatéra beíratni, azok tekintélyelven alapuló küzdősportok, talán hatnának rá. Lehet, hogy majd később is egy ilyen hierarchikus rendszerbe kellene betolni, pl rendőrség, katonaság, ahol kénytelen lenne az alkalmazkodást megtanulni.
2022. ápr. 6. 16:47
 32/48 anonim ***** válasza:
80%

Melee a kisöcsém ugyanilyen hihetetlenül makacs volt és beképzelt, képtelen volt veszíteni; habár az a a tapasztalatom, hogy a legtöbb ilyen idős gyerek ilyen. Most egy teljesen kiegyensúlyozott, nyugodt ember. A makacsságából határozottság lett, a hajthatatlanságából szívósság. Szerintem az segített neki, hogy heten vagyunk testvérek és állandóan játszottunk illetve sok játszótársunk is volt. Így mindig kénytelen volt szembesülni vele, hogy igen, vannak nála gyorsabbak, ügyesebbek is.

Egész nap üvöltöztünk meg veszekedtünk, hogy akkor ki is nyert, de szerintem nagyon jót tett nekünk.

Azt tanácsolnám, hogy adj neki sok alkalmat a szocializálódásra más gyerekekkel. Ha két ilyen temeperamentumos gyerek összekerül, akkor abból borzalmas veszekedés, üvöltözés lesz, de legalább lefárasztják egymást. Táborok, cserkészet, sportegyesület ilyesmiket ajánlok.

2022. ápr. 6. 16:54
 33/48 anonim ***** válasza:
60%
*Nekem a kisöcsém
2022. ápr. 6. 17:00
 34/48 anonim ***** válasza:
30%
Nálunk is el lehet hozni kaja előtt, utána amikor akarod. Csak vaskalaposéknál és iskola otthonos rendszerben kötelező 4ig bent lenni.
2022. ápr. 6. 19:22
 35/48 Derjaderja ***** válasza:
70%

Nem Aspergeres ez a gyerek?

Pszichiátriai diagnózisok is felmerültek bennem.

Ez a szélirányos történet túl bizarr, meghaladja a nevelési hiányosság jeleit.

Gyerekpszichiátriára vinném pl a Semmelweis Egyetemen régebben volt egyhetes bejárós kivizsgálás, kortársak között, több szakember bevonásával.

2022. ápr. 6. 23:12
 36/48 anonim ***** válasza:
61%
Igen, nem ártana egy alapos kivizsgálás. Sok minden lehet a háttérben, annyit tehetsz hogy próbálsz utána járni. Auti, Asperger, ADHD, szem.zavarok. Főleg,hogy apuka is fura,meg a rokonságodból is többen.
2022. ápr. 6. 23:22
 37/48 Derjaderja ***** válasza:
70%

Azért jutott eszembe az Aspi (bocs nem írtam le értelmesen), mert náluk egy tipikus dolog ez a magyarázás, hogy van egy vmi a fejében és azt mondja mondja és nem veszi a visszajelzéseket jól meg nem érzi, hogy a szociàlis kontextus mást diktál.

Ezért is néha későn ismerik fel, mert nem olyan az érintett, mint a nagykönyvek begubózó autistái, hanem elsőre jól szocializáltnak tűnik, focizik, szívesen beszél, lelkes - csak furin és eltéríthetetlenül.

Társulhat az ADHD és az oppozíció is, illetve sokminden ilyen rögeszme jellegű lehet, amire azt hiszitek, hogy neveletlenség vagy szándékos bosszantás. Az agresszió hátterében meg állhat hogy nem érti meg őt senki, ő meg nem érti, mit kellene benne érteni, mert nem érzi, mi a gond.

2022. ápr. 6. 23:36
 38/48 A kérdező kommentje:

"Béluka ha nem csinálod meg a matek házit, akkor ma nem játszhatsz a tablettel" nem csinálja! tudod mennyi mindent dobtam már ki a szobájából, mert eldobálta, vagy nem rakta el, mikor mondtam? Hánymilliószor jöttünk fel játszótérről? SOSEM tanul belőle, minden alkalommal úgy csinál, mintha először mondanám és egy szemét lennék, amiért neki rosszat okozok, és hiába mondom, hogy szóltam, ha nem csinálod ez lesz, ugyanúgy kiabál és kiakad, sokszor visszahozná a kukából vagy levenné a tabletet a szekrényről, ilyenkor több büntetés van, aztán ha elmúlt a sérelme miatti rossz érzése játszik mással. Sosem okoz neki problémát feltalálni magát, nem fontos neki semmi annyira, hogy ne tudjon lemondani róla, ne tudja elfogadni, ha nincs, játszik helyette mást. Ezért nem működik a motiváció sem, azt mondja "és akkor mi van?"(ha nem kap piros pontot, vagy pecsétet, vagy nyaralást vagy programot vagy tabletezést). A csalódottság után simán elfogadja a helyzetet, sokszor már a csalódottság is kimarad, csak mondja, hogy jó nem érdekli, mert egyszerűen nem motivált arra, hogy "jó legyen neki", mert úgyis jó neki, ha valamit nem kap meg(vannak játékai, szobája, rajzol, olvas, fest, gyurmázik, társasozik(smartgames) vagy botból kardot készít úgy, hogy lehámozza a kérgét az ágnak)

Most vettem egy albumot, amibe kártyákat lehet gyűjteni, hátha. Mindenképp továbbmegyünk szakszolgálathoz suli kérésére, de nem hiszem, hogy lenne megoldása a viselkedésének. Ha meg is mondják, hogy autista vagy adhds vagy oppozíció, akkor mitől lesz jobb? Ugyanolyan viselkedésű gyerek marad, segítséget most is kap, mert megelőlegezték neki, de nem segít a fejlesztés. Vagy valami gyógyszertől várjam a megoldást? A figyelmével nincs baj, amikor együttműködik akkor szupergyors mindenben, amikor meg nem, nem tudják rávenni.. vagy leszedálják hogy ne legyen dühös, bosszantó és hisztis?

Nem tetszik ez nekem.. azt kellene elérni, hogy együtt akarjon működni, de hiába mondom el, hogy neki miért jó, és mit veszít, ha nem csinálja, nincs hatása, mindig tudja ő, mit várok, csak nem akarja csinálni, mert akkor nem érezné magát elég jól közben, máshoz van kedve.

Köszönöm a privit, elgondolkozok a találkozón, jó hogy kiírhattam és senki sem javasolta, hogy üssem meg, mint pár rokon, köztük a testvérem is, már nagyon hajlottam rá, legalább félelemből jól viselkedne, nekem már az is megfelelne, de lehet, hogy csak olaj lenne a tűzre.

2022. ápr. 7. 08:59
 39/48 anonim ***** válasza:
100%
Ha tényleg nem hat rá semmi, akkor valószínűleg valami baja van. Ha kiderül mi az, kaphat olyan fejlesztést ami (talán) használ, akár gyógyszert is, semmiképpen nem ugyanaz a helyzet lesz, mint ami most van, hogy igazából senki nem tudja mi van vele, sötétben tapogatózol. Szerintem teljesen felesleges megütni, nem fog tőle változni semmi, de még dacosabb lesz.
2022. ápr. 7. 09:16
 40/48 anonim ***** válasza:
19%

Pszichiáterhez vinném minél előbb.

Az ilyen gyerekekből lesznek a nárcisztikus személyiségzavaros pszichopata felnőttek.

Az exem hasonló volt gyerekként. Katasztrófa ami lett belőle.

2022. ápr. 7. 09:37
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!