5 évesen körülötte forogjon a világ, de én ezt nem bírom már. Tapasztalt anyukák, mit tennétek?
Nyugodtan sirdogaljon, csak manipulal vele.
Egyszeruen meg kell neki mondani, h anya, apa beszelget, setaljon be a szobajaba, es talalja fel magat.
Aztan hagyni, h nyuglodjon, elobb-utobb ra fog jonni, h titeket nem az o szorakoztatasara talaltak fel.
Ot evesen mar muszaj lenne egyedul is ellennie, nem kisbaba mar.
En leulnek vele, es elmondanam, h o mar nagyfiu, es kezdjen magaval valamit, mert en nem fogom szorakoztatni, ellenben ha rajzol vmi szepet, akkor szivesen megnezem azt.
Rosszul esik neki, es szomorkodik? Ezt ti szurtatok el, de neki meg kell tanulnia, h nem korulotte forog a vilag, nektek is vannak igenyeitek.
egyszerűen mondj neki nemet.
tehát: szivem, apával megisszuk a kávénkat és beszélgetünk, utána megyek, addig készítsd elő mivel szeretnél játszani és kezd el, amint végeztünk megyek...
én ezt szoktam. és a kérdésedre, hogy mennyi az annyi leírom hogy néz ki nálunk, hátha segítek. (enyém is 5 éves)
hétköznap reggeli nincs játék, felkelünk, elkészülünk és megyünk. délután megyek érte és ő dönt, hogy mit szeretne ha nem kell boltba menni. vagy játszótérre megyünk, vagy biciklizni, vagy a kertbe játszani, néha kéri, hogy jöjjünk haza, pl. ma is mert elfáradt és akkor kicsit tv-zett.
hazaérünk, én megiszok egy kávét és netezek, ez kb 10 perc, addig elvan, eleinte nehéz volt, de most már tudja, hogy nekem kell egy kis pihi :) ha idejön akkor megmutatom a poharamat, hogy még van benne és megy tovább :)
ezután én bevonulok a konyhába, vagy jön velem és a kezem alá dolgozik vagy segít rendet rakni vagy játszik a szobájában/nappaliban. aztán megy fürödni, mostanában kéri, hogy én fürdessem le, gondolom ez is kis törődés neki, így segítek, majd megtörlöm :) aztán együtt vacsizunk és legkésőbb 7kor végzünk, akkor megyünk be a szobájába és csak az övé a következő 1,5 óra. játszunk majd mesét olvasok, énekelünk. f9kor jövök ki tőle.
szombaton délelőtt együtt bevásárolunk, abba abszolút beleszólhat, ő választja ki mit főzzünk, kérhet amit kíván reggelire, a zsepit ő választja, stb. ezektől fontosnak éri magát :) aztán közösen takarítunk, majd az apjával lemennek a kertbe vagy biciklizni én meg megfőzök 3 napra...
vasárnap szintén a gyereké, megyünk csavarogni vagy játszótérre, akkor igyekszünk minél többet vele lenni, de mondjuk ha férjem megnézne egy filmet vagy én egy műsort azt tiszteletbe tartja a gyerek és addig elfoglalja magát
ne legyen lelkifurdalásod, ez tényleg csak manipuláció :)
nálunk is este megy a "rosszat álmodok, félek, pisilni kell, kakilni kell, stb".
én mondjuk ilyenkor szigorú vagyok, megmondom neki, hogy nem maradok, mert dolgom van. ha pisilni kell kijöhet, másért nem. ha rosszat álmodik (még be se csukja a szemét) akkor azt mondom, hogy olyan erős, bátor, különben is szuperhős akar lenni felnőtt korában, gyakoroljon, amitől fél, azt győzze le :D és akkor csönd lesz :)
próbáld ki, hogy feladatot adsz neki. építs egy autót legoból, ha megcsinálod akkor kapsz majd valamit, nyilván ilyenkor nem pénzbeli dolgokra kell gondolni, én többnyire dícséretet adok neki vagy azt, hogy akkor építek az autó mellé valamit.
vagy adj neki papírt, ceruzát, mond neki, hogy lepjen meg valami nagyon szép rajzzal, addig be se mész, nehogy meglásd azt a gyönyörű művet, szóljon ha kész. talán ezekkel a kis taktikákkal rávezetve rájönne, hogy egyedül is tud lenni pár percre :)
Gyakran én játszom az ötéves kisfiunkkal, amíg anya a vacsorát főzi. De ha dolgom van, akkor nyíltan elmondom.
- Apa jössz velem kisautózni.
- Igen, de csak később. Megpermetezem a fákat, és ha készen vagyok, becsatlakozom a játékba, oké?
-Oké, apa.
De gyakran felajánlom azt is, hogy ha segít, akkor csinálhatjuk együtt a feladatomat is - ráadásul ha besegít hamarabb készen leszek. Ezt mondjuk viráglocsoláskor, vagy gyomláláskor szoktam kérni tőle. Nem mindig jön, de ha például jön gyomlálni segíteni, akkor ő segít a gyomokat a teherauzójával a komposztra szállítani.
Miert pontoztatok le?
Elmondom nalunk hogy van.
Reggel ugye oltozes, reggeli, ovoda.
Delutan hazafele beszelgetunk, ha van edzes, akkor ott van, ha nincs, akkor ha hazaerunk bemegy a szobajaba, elmolyol vmivel, mig en elpakolok, iszok egy kavet, ezek kb fel oraig tartanak. Akkor jatszunk vmit, amit o valaszt, leginkabb legozunk. Hazajon a ferjem, kimegyunk vagy biciklizni, vagy gorkorizni, ilyenkor jonnek a kis haverjai is, nem igenyel minket.
Vacsora, utana furdes, egyedul vegzi, vacsorakor beszelgetunk, kivel mi tortent, reggel ugy bucsuzunk, h talald meg a napban a szepet, este kitargyaljuk, h ki mit talalt. Kis mesenezes, majd esti mese, mese utan osszebujas.
Ha van edzes, akkor kimarad a kavem, es a szabad jateka.
Telen nehezebb volt, en mar nem szeretek autozni, az apja viszont szivesen jatszik vele ilyet is.
Hetvegente reggel takaritunk, pakolunk, en fozok, ebed elott biciklizes, jatszoter, delutan ismet. Estenkent szoktunk tarsasozni, kartyazni.
Mig itthon voltam vele rengeteget jatszottunk, es jon a nyari szunet, mikor megint sokat leszunk egyutt, o sem megy oviba, en sem dolgozom, csavargunk majd sokat, rakeszulunk az iskolara, mert szeptembertol kezdodik neki is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!