Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Anyukák! Mikor kell beavatkozn...

Anyukák! Mikor kell beavatkozni?(Bővebben lent, kérlek, olvasd végig.)

Figyelt kérdés

Sztori: Gyerek 3 év körüli, eszköz kismotor. Anyuka elérhetetlen távolságban mögötte. Kb.5 méterre volt a gyerek a kereszteződéstől, amikor anyuka először kiabált neki, hogy álljon meg. Nem állt. Nagyjából 3 méterre voltunk az úttesttől, amikor elrobogott mellettem, ez után történt a második, már erélyesebb kiabálás. Közben jött egy autó, ha nem áll meg, pont elüti. Más nincs az utcán, tehát én vagyok az egyetlen, aki "megmentheti". Erre ugye kb.az úttesttől 3 méterre van lehetőségem, amikor alapvetően még van ideje megállni. Ha én is rászólok, értelmetlen, hisz, ha az anyjára nem hallgat, egy idegenre se fog. Vagyis csak fizikailag tudom megállítani.

Na, de mi van, ha egy szófogadó gyerek, akit anya ugyan emlékeztet már 5 méterrel előbb, hogy meg kell állnia, de tudja, hogy meg fog? Aztán jön, hogy milyen alapon fogdosom, meg vegzálom más gyerekét.(Nő vagyok, nem félreértendő.) Józan ésszel mindenki tudja, hogy az a kisebb baj, ha fölöslegesen állítja meg, mert egyébként is megállt volna, mint ha nem, és végignézi, hogy elcsapja az autó, de na, értitek.

Az eset tegnap este történt, azóta gondolkozom rajta, mi a helyes. Hol van az a pont, ahol már be KELL avatkozni? Ti mit gondoltok? Történt már veletek hasonló? ( A gyerek egyébként szerencsére végül megállt, kb. 1 méterre az úttesttől.)

2022. márc. 11. 11:18
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Azért nehéz kérdés ez, mert persze, hogy mindenki megelőzné, de kétlem, akik itt azt állítják, biztos megfognák, azok naponta kapkodnak kismotorosokat. Itt a belvárosban nagyon gyakran látok ilyet. Vannak egyértelmű helyzetek. Ha pl.én már a kereszteződésnél állok, és várom, hogy elmenjen az autó, amikor megérkezik, megvárom vele a szülőt, nem engedem át. Akkor is megakadályozom ilyen helyzetben, ha piros van és közben zöldre vált a lámpa. Nem megyek át, amíg a szülő oda nem ér. De a kérdésben arról van szó, ha még! nincs valós veszély, de lehet, csak akkor már nem tudsz mit tenni. (Ha akkor nem fogom meg, amikor mellém ér, később már nem érem utol, konkrétan száguldott.)

Ha a szülő kiabálna, hogy fogja meg, az is egyértelmű. Itt viszont az első kiáltás nem volt kétségbeesett, csak utasító. A gyerek egyébként, ahogy megállt, azonnal az anya felé fordult és dacosan nézett rá, mintha haragudna. Nekem utólag úgy tűnt, hogy az eredeti terve az volt, hogy csak azért is átmegy, de szerencsére észrevette az autót, ezért megállt. Persze, nem lehet tudni, meg utólag már nem segít. Anyukát pedig szerintem kevésbé viselte meg az "eset", mint engem, legalábbis nem hallottam utána nagy drámazást.

2022. márc. 11. 13:24
 12/21 anonim ***** válasza:
78%
En inkabb eleugrok, elkapom, utanna lépek mintsem baj legyen. Ha a szülő meg ordibalna? Hat szarnek ra, lehet énis ordibalnek vele hogyha nem a gyerek hata mögött kullog 10 meterrel, akkor nem kene másnak elkapnia. Ha tehettel volna valamit a gyerekert, es nem tetted tudnal élni a buntudattal?
2022. márc. 11. 13:26
 13/21 anonim ***** válasza:
87%
Én is közbe avatkoznék. Szerintem felelősséggel tartozunk egymásnak, főleg ha egy gyerekről van szó. Anyaként is biztos örülnék a segítségnek és hálás lennék. Csak a mai vilában annyira eltűnt a segítség nyújtás, hogy sokan nem is tudják hogyan reagáljanak ilyen esetben.
2022. márc. 11. 13:29
 14/21 A kérdező kommentje:

#12! Igazad van, de ha hirtelen elé ugrasz, a gyerek szinte biztosan elesik és megsérülhet. Tehát a bajt végül "te okozod", közben meg ha megállt volna, semmi baja nem lenne.

Ne értésétek félre, én is azon az állásponton vagyok, hogy meg kell akadályozni, de tudom, hogy nem minden szülő reagálna jól, és még ő lenne felháborodva. (Számomra érthetetlen egyébként, de én nem is kullognék 10 méterre a gyerekem mögött, tehát nem releváns, mert tök máshogy gondolkodunk.)

2022. márc. 11. 13:37
 15/21 anonim ***** válasza:
91%

A férjemmel és velem is történt ilyen. A férjem gondolkodás nélkül kapta el a kismotoros gyereket a kabátjánál fogva, ami így egy rántást okozott a kisgyereken. A kisfiú eléggé megszeppent, de az anyuka nagyon hálás volt és a gyerekét szidta meg.

Velem úgy volt, hogy emelkedőről érkezett a kisfiú kismotorral, ami egy parkolóba vezetett. Nem láttam, hogy milyen messze van az anyukája, csak azt, hogy közeledik a kissrác felemelt lábbal a padka felé. Lefékeztem a babakocsit és beálltam a kisfiú elé, aki persze röhögve satuzott. Utána láttam anyukát, aki robogott mögötte. Megköszönte és mondta, hogy általában lassabban száguldozik, de ez most őt is megijesztette.

Ezúton kérném, mint kisgyerekes szülő, hogy mindenképp fogjátok meg a gyerekeket. Értelmesebb szülő nem fog lecseszni, az idiótának meg legalább a gyereke legyen okosabb.

2022. márc. 11. 14:40
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Ilyen velem is volt, én reflexből elkaptam a gyereket gondolkodni sem volt időm.

Anyuka megköszönte, pedig a gyerek nagyon sírt utána, megijedt(itt már nagyon szoros volt a helyzet az autó is dudált, ettől ijedt meg.)

2022. márc. 11. 15:57
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Én egyszer reflexből fogtam meg egy futóbringás kisfiút. (Pedagógus vagyok, zuhanó gyereket is kaptam már el a játszótéren, ez a szuperképességem. 😉)

Teljes bambán sétáltam, egyszer csak a zebra előtt kezemben volt a gyerek. Annyira meglepődött az Anyuka is meg én is, hogy nem is szóltunk semmit, csak továbbmentem. Nem tudom, haragudott-e, de ez nem is fontos ilyen szituban.

2022. márc. 11. 16:28
 18/21 anonim ***** válasza:
51%
Varosban, pici gyerekes kornyeken lakunk. Allandoan ilyesmi hekyzetekben találom magam. Meg nem ereztem egyszer sem az igazi veszelyt, de hasonlo szituknal en is ugyanezen gondolkodom.. hol van az h mar be kell avatkozni?!
2022. márc. 11. 18:37
 19/21 anonim ***** válasza:
68%
Valószínűleg elkapnám, ill.ilyen helyzetben is ezt tartom jobbnak. Egyébként nem értem az olyan szülőt, aki a kétévest városban engedi kismotorozni járdán. Az ilyen eszköznek egyértelműen parkban, kertben van a helye. A többi gyalogosra is veszélyt jelentenek, a szülő sem tudja elkapni baj esetén, szóval nem értem, szívem szerint nem is engedném. Legalább egy babahámot vagy pórázt tegyen rá!
2022. márc. 12. 13:44
 20/21 anonim ***** válasza:

Nem olvastam a kommenteket, csak az elsőt, de nem értek vele egyet annyiból, hogy meglátásom szerint se lehet bár mindenkit megmenteni, na de ha mindenki csak azokat próbálná megmenteni, megsegíteni, aki a közvetlen környezetében vannak, rászorulnak sé meg is érdemlik a segítségnyújtást (ezt általánosságban értem, nagykorúakra is), akkor sokkal élhetőbb világban élnénk.

Még pontosdabban fogalmazva: egymást kellene tanítanunk arra, amihez saját maunk értünk, és egymást megsegíteni, amivel a másikat segíteni tudjuk. Géáza segíti bélát, béla segíti gézát, mert mindegyikük részben máshoz ért, máshoz van lehetősége.

Nagyon nem így él a többség, sajnos...

A konkrét kérdésre is érvényes: mi az, hogy szerencsére nő vagy, és ne értsük félre. Miért? Minden férfi pedofil, mert megmenti az autók általi elütéstől a gyerekeket, akiknél van potenciális kockázat, h esetleg elütik?? Férfi vagyok, és még jó, hogy közbeavatkozom, ha látok komoly esélyt arra, hogy elüti az autó. Helyzettúl függ, azt is mondhatnám, hogy ha épp csak számottevő az elütésre az esély, akkor is közbeavatkozom. A pici gyerekek még nagyon kiszolgáltatottak, az idegrendszeri érésük még nem annyira előrehaladott, így a reflexeik, helyzetfelismerő képességük is kezdetlenes még, főleg kb 6, 7 éves korig.

Nem értem, miért kell presztízskérdést csinálni, vagy kotnyelességnek hinni azt, hogy közösen vigyázhatunk a pici gyerekek életére...

2022. márc. 16. 21:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!