Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Honnan tudom,hogy kell-e...

Honnan tudom,hogy kell-e pszichológushoz vinnem a 11éves gyerekemet,nem épp szép válás után?

Figyelt kérdés
A párom kidobott minket a házából pár napja,mondta hogy pakoljunk és menjünk,mert a házhoz semmi közünk. Ugyan 15 éve élünk együtt,de azt a házat valóban a szüleitől kapta. Most egy teljesen más környezetben élünk,nyílván a megszokott szobája sincs,ketten kuckóztunk össze egy szobában,megváltoztak az életkörülményeink,amin én még csak csak túl tudok lépni,de a gyerekemet félek,hogy nem tudja majd feldolgozni. Vagy mindenképpen érdemes lenne pszichológushoz vinnem?
2022. febr. 5. 12:46
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
81%
Nem vagyok pszichológus, de döbbenetes, hogy a 21. században ennyire szűklátókörűek az emberek. Nyilván fogalmad sincs az “amcsikról”, legtöbbjük nem hogy a pszichológust, hanem egy fogászati kezelést, vagy inzulint nem engedhet meg magának. De nem vitatkozni szeretnék veled, nekem végülis teljesen mindegy ki mit csinál. A kérdező nyilván nem tartja feleslegesnek a pszichológust ezért kérdezte, neki próbáltam segíteni. Szép napot mindenkinek!
2022. febr. 5. 15:53
 12/13 anonim ***** válasza:
65%

Egy gyermekpszichológus nem a kanapéra fekteti a gyereket és beszélget vele...ez kb csak a filmekben van így. De mindegy is.

Én a férjem gyerekeiből kiindulva azt mondom, hogy vidd el. Érdemes. Pedig az ö válásuk normális volt. Sosem tudhatod, hogy mi hogyan csapódik le a gyerekben egy ekkora változás sorrán, mit vesz magára, mit nyom el. Jobb ennek elejét venni, mielőtt komoly elakadásai lesznek belőle. Rengeteg ember küzd a saját párkapcsolatában a szülei rossz házassága vagy válása miatt.

2022. febr. 5. 17:22
 13/13 anonim ***** válasza:

Önmagában annyi, hogy elköltöztetek nem feltétlenül teszi szükségessé a pszichológust. Sokkal inkább kérdés az, hogy te magad hogyan kezelted a helyzetet és a költözést, mint az, hogy maga a helyzet a gyerekre milyen hatással van. Ha te a gyereknek elő tudtad ezt adni hétköznapi, szükségszerű dologként, amit te el tudsz fogadni, akkor a gyerek is jobban el fogja fogadni. Ha te nem tudod a helyzetet elfogadni, feldolgozni, az sokkal inkább képes a gyereket felzaklatni. Ha kimondod, akkor esetleg a megfogalmazása miatt, ha nem mondod ki, akkor meg a ki nem mondott, de érzékelt feszültség miatt, amit esetleg a gyerek magára vehet. Érdemes a gyerekkel tisztázni, hogyha feszült vagy szomorú vagy, akkor annak nem ő az oka, nem rá haragszol, nem ő csinált rosszat, nem miatta történnek rossz dolgok veletek.

A legfontosabb kérdés az, hogy milyen egyéb dolgok zajlottak le köztetek a szétköltözés kapcsán, amiknek a gyerek akár akaratlanul is szem és fültanúja lehetett - pl. veszekedések, egymás vagy a gyerek szidalmazása, vagy a feszült helyzetekben a gyerek irányába tett rossz reakciók, stb.

Ártani viszont biztosan nem árt a pszichológus. Még egy nagyon jó körülmények közt nevelkedő embernek is nagyon hasznos tud lenni a pszichológus. Minél előbb kap segítséget az esetleges problémái megoldásához, annál kevésbé fog sokat szenvedni később olyasmiken, amiket simán le tudott volna küzdeni egy kis segítséggel - és amik később sokkal nagyobb problémákká képesek nőni (akár válás és komoly családi viták nélkül is).

Ha normálisan (vagy méginkább semmi különösként) adják elő a gyereknek, akkor a pszichológus csak használni tud, ártani nem. Annyit kell neki mondani róla, hogy most beszélgetünk a nénivel/bácsival, aztán hazamegyünk.

Ártani csak a szülő tud - pl. azzal, ha úgy adja elő a gyereknek, hogy azért megyünk pszichológushoz, mert te nem vagy normális és kezdeni kell veled valamit. Na az ilyesmivel meg lehet alapozni olyan traumákat, amiket nem biztos, hogy valaha ki fog heverni.

Akár viszed a gyereket pszichológushoz, akár nem, egy kis pszichológiai önképzés nem árt. Vannak hasznos gyereknevelési könyvek pszichológusoktól, lefogadom válás és hasonló helyzetekre célzott tematikával is. Egy-két ilyet érdemes lehet elolvasni, illetve alapmű a témában Susan Forward: Mérgező szülők című könyve, amit mindenkinek érdemes elolvasnia. Itt találsz róla egy ajánlót/kivonatot:

[link]

2022. febr. 17. 13:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!