Mit csinálnál? Hisztis gyerek
6 éves gyerekednél:
A szobája káosz, nem vagy a nagy rend híve, de nincs egy talpalatnyi terület sem a hatalmas szobában, ahol ne lenne valami mütyür kiszórva a földön, lábujjhegyen kell járni, hogy tudj lépni valahova, halmokban a plüssök, könyvek, limonádés kancsó, kagylók, dominó, társasdarabok, kártyajátékok, taknyos zsepik, ceruzák, színezők, kis gyöngyök, legók szétszórva. Nem túlzok, lábujjhegyen is figyelni kell, hova lépsz, asztalain, kanapéján, székein halmokban a sok cucc. Mindezt azért, mert eleged lett, hogy te takarítasz nála és nem tudtad rávenni a takarításra ordibálással, büntetéssel, rábeszéléssel, magyarázattal sem, gondoltad majd a kényszer ráviszi.
Csak játszani és aludni jár a szobájába, már az előszobát és a többi helyiséget is telejátékozza, mert szívesebben játszik tiszta helyen, mégsem rak rendet. Na, az egyik könyvkupaca felborult és elkezdett üvölteni, hogy elege van, utál mindent, hülyék és rosszak a cuccai és elege van belőlük. Mire téged elkap az ideg, mert másra hárítja a felelősséget(mindig), ha nekimegy az ajtónak az ajtó a hibás típus, és közlöd, hogyha mégegyszer így viselkedik a holmijával és nem vigyáz rá, elrakod örökre(korábban az volt a büntetés, hogy ideigelenesen pakoltad el, de az nem nagyon hatotta meg, ahogy jutalom sem érdekli). Miután ezt mondtad földhözvágja a játékot a kezében és közli, hogy nem teheted meg. Te elveszed a játékot és közlöd, hogyha nem pakol most azonnal(csak a könyveket, és nem is a helyére, csak az asztalra), akkor annyi annak a játékának. Mire mindennek elhord nem csúnya szavakkal, kiküld a szobájából és becsapja utánad az ajtót. Vársz egy kicsit, hallod ahogy az az asztalra dobja a könyveket mérgében, nem szépen pakol, majd borulás hang, pakolás közben leverte a limonádés kancsót, majd üvölt, csapkodja, rugdossa az ajtót, mindent utál, téged is, elege van, közben sír és dobálja a holmiját a könyveket is és téged is szid, amiért nem pakoltál el nála, meg a cuccait is, minden hibás, csak ő nem. Minden megoldás érdekel, ami nem tartalmaz erőszakot és még nem volt, mert én csak belöktem a szobájába, elvettem egy játékot és rázártam az ajtaját(nemkulcsra). Már nem üvölt, csak hallom hogy dobálja a holmiját és rugdossa.
Akármit mondok neki, engem szid, gonoszan néz, ő sosem hibás, pedig azt a szöveget nyomatom kiskora óta, hogy semmi gond, mindenki hibázik, én is, hozzuk helyre, vállalja a felelősséget.. kb 3-4 éves korig be is vált.
Ötlet? Mert fogalmam sincs hova tűnt az a szófogadó, aranyos, megbeszélős, érvelést elfogadó gyerek, aki 4-5 évesen volt. Mostanában is vannak jó pillanatai, de egyre több az ilyen, nekem meg csak az kattog a fejemben, hogy üssem meg, pedig nagyon nem akarom.. Na már nem pakol, játszik..
7 éves a nagyfiam, kislányom 4. Nálunk úgy megy, hogy addig nem vehetnek elő újabb játékot, amíg az előző nincs összepakolva.
Én is eszerint csinálom a dolgaimat. Ezt szajkózom nekik évek óta. Mindig rendet teszünk magunk körül, utána kezdünk bele valmi újba. A kisfiam már magától automatikusan összepakol, a kislányom, ha kocsit ellenkezik, akkor segítek neki és együtt lakolunk el. A jó példa, hogy mit látnak otthon nagyon fontos.
Nálatok az elejétől kell kezdeni úgy veszem ki a szavaidból. Én akár együtt pakolnék vele össze az elején, valami könnyebb rendszert kitalálni. Nálunk egy helyen vannak a társasok. Égy másik helyen pl a könyvek. Egy nagy dobozban a legók. Egy másikban a fa építős játékok. Könnyű összepakolni.
"Amúgy mindenki szerint túl szigorú vagyok, aszerint is, aki üti a gyerekét, és be is tartom, amit ígérek, de mit csináljak, ha nem érdekli, hogy egy hónapja itt a korábbi kedvenc játéka az ágyneműtartóban?"
De ne egy játékot vegyél el tőle, istenem!
Te írtad, hogy mindegyik játékával játszik, azért van a földön. Vedd el az összeset, és ha jól viselkedik, akkor visszakaphat egyet-egyet.
Kezdd el nevelni, mert 10 évesen már meg fog verni.
Valahogy a lènyeget nem érted. Nem büntetésből kell elvenni a játékait, hanem mert ennyi holmi túlterheli az idegrendszerét, egy felnőtt se tudná rendben tartani.
Meg ez a fejlesztő játék mánia... mit kell fejleszteni egy egeszséges gyereken?
Jatsszon autóval, labdával, kockával kedvére...
- a szobája káosz
- az előszobát és a több helyiséget is telejátékozza
- üvölt, lehülyéz
- kiabál veled
- téged hibáztat mindenért
- földhöz vágja a játékot
- mindennek elhord
- kiküld a szobájából
- becsapja rád az ajtót
- dobálgatja a dolgokat mérgében, nem szépen pakol
- üvölt, csapkod, dörömböl az ajtón
- megint jön az "utállak" szöveg
Nézd meg ezt a listát, ülj le szépen, és gondolkozz el, hogy miért nincs tekintélyed a gyereked szemében. Le lehet pontozni, de én ennek a listának a feléért úgy megvertem volna, hogy még él nem felejti el.
6 éves. Nek 3, hanem 6. Ez a fajta agresszió, megnyilvánulás egy 3 évestől nem tűrhető el, nemhogy egy 6 évestől, aki mindjárt iskolába megy.
Ebben senki más nem hibás, csak te meg az apja.
Mi az, hogy terrorizál téged meg dörömböl az ajtón? Majd a saját házában csapkodhatja az ajtót! Semmi tekintélyed nincs a gyerek előtt, félsz tőle. Kezdd el nevelni, de még ma!
Nagyon gyorsan helyre kéne tenni a kisasszonyt, mert iskolába fog menni, és ha nem fogod neki megcsinálni a háziját, akkor bele fogja állítani a körzőt meg a 15 centis kisvonalzót a fejébe.
Minden játékot, ami csak van, beletenni egy zsákba a plüssökkel együtt (max alvós plüssét otthagyni neki).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!