Mit csinálnál? Hisztis gyerek
6 éves gyerekednél:
A szobája káosz, nem vagy a nagy rend híve, de nincs egy talpalatnyi terület sem a hatalmas szobában, ahol ne lenne valami mütyür kiszórva a földön, lábujjhegyen kell járni, hogy tudj lépni valahova, halmokban a plüssök, könyvek, limonádés kancsó, kagylók, dominó, társasdarabok, kártyajátékok, taknyos zsepik, ceruzák, színezők, kis gyöngyök, legók szétszórva. Nem túlzok, lábujjhegyen is figyelni kell, hova lépsz, asztalain, kanapéján, székein halmokban a sok cucc. Mindezt azért, mert eleged lett, hogy te takarítasz nála és nem tudtad rávenni a takarításra ordibálással, büntetéssel, rábeszéléssel, magyarázattal sem, gondoltad majd a kényszer ráviszi.
Csak játszani és aludni jár a szobájába, már az előszobát és a többi helyiséget is telejátékozza, mert szívesebben játszik tiszta helyen, mégsem rak rendet. Na, az egyik könyvkupaca felborult és elkezdett üvölteni, hogy elege van, utál mindent, hülyék és rosszak a cuccai és elege van belőlük. Mire téged elkap az ideg, mert másra hárítja a felelősséget(mindig), ha nekimegy az ajtónak az ajtó a hibás típus, és közlöd, hogyha mégegyszer így viselkedik a holmijával és nem vigyáz rá, elrakod örökre(korábban az volt a büntetés, hogy ideigelenesen pakoltad el, de az nem nagyon hatotta meg, ahogy jutalom sem érdekli). Miután ezt mondtad földhözvágja a játékot a kezében és közli, hogy nem teheted meg. Te elveszed a játékot és közlöd, hogyha nem pakol most azonnal(csak a könyveket, és nem is a helyére, csak az asztalra), akkor annyi annak a játékának. Mire mindennek elhord nem csúnya szavakkal, kiküld a szobájából és becsapja utánad az ajtót. Vársz egy kicsit, hallod ahogy az az asztalra dobja a könyveket mérgében, nem szépen pakol, majd borulás hang, pakolás közben leverte a limonádés kancsót, majd üvölt, csapkodja, rugdossa az ajtót, mindent utál, téged is, elege van, közben sír és dobálja a holmiját a könyveket is és téged is szid, amiért nem pakoltál el nála, meg a cuccait is, minden hibás, csak ő nem. Minden megoldás érdekel, ami nem tartalmaz erőszakot és még nem volt, mert én csak belöktem a szobájába, elvettem egy játékot és rázártam az ajtaját(nemkulcsra). Már nem üvölt, csak hallom hogy dobálja a holmiját és rugdossa.
Akármit mondok neki, engem szid, gonoszan néz, ő sosem hibás, pedig azt a szöveget nyomatom kiskora óta, hogy semmi gond, mindenki hibázik, én is, hozzuk helyre, vállalja a felelősséget.. kb 3-4 éves korig be is vált.
Ötlet? Mert fogalmam sincs hova tűnt az a szófogadó, aranyos, megbeszélős, érvelést elfogadó gyerek, aki 4-5 évesen volt. Mostanában is vannak jó pillanatai, de egyre több az ilyen, nekem meg csak az kattog a fejemben, hogy üssem meg, pedig nagyon nem akarom.. Na már nem pakol, játszik..
20as, korábban ez volt, ez nem hatotta meg, a boxzsákja még mindig itt van az ágy csomagtartójában több, mint egy hónapja..
Elfogadható rendet rakott, de mikor ideges, undok és önző és elszáll az agya, egyszerűen gonoszkodik. Amúgy mindenki szerint túl szigorú vagyok, aszerint is, aki üti a gyerekét, és be is tartom, amit ígérek, de mit csináljak, ha nem érdekli, hogy egy hónapja itt a korábbi kedvenc játéka az ágyneműtartóban? Már elfogytak a módszereim, szerintem ez is csak egy ideig fog beválni, de szerencsére ma működött. Nem értem, miért nem hat a megbeszélés, mikor értelmes gyerek..
KÉPES elpakolni, nem felmosnia kellett a szobáját meg porszívózni, hanem elpakolni a cuccait és feltörölni, amit kiöntött, mert hanyag volt. Egyébként felmosni is képes lenne, meg mindent megcsinálni, csak sok időbe telne neki, sokat nyafogna és felületes munkát végezne, de szerintem az összes házimunkára képes lenne, még mosogatni is. Értelmi és fizikai akadálya sincs, nem tudom miért írod, hogy nem kell takarítania.. Persze semmit sem csinál, csak helyére viszi a ruháit, amit összehajtogattam, meg rendbe rakja a szobáját, és összetapossa az palackokat(azt szereti). Ez az össz házimunkája és ebből a pakolás kritikus pont.
19, inkább hallgass. Az ilyenek nevelik fel az életképtelen generációt. Maradjunk annyiban, hogy egy bizonyos kor után, ha fiú, ha lány, el kell várni hogy igénye legyen a rendre amiért tegyen is.
Kérdező.
Én értem, hogy ezek hasznos játékok, de szerintem túl sok lehet neki. Szerintem ne kidobjátok, hanem ami szép állapotban van azt adjátok oda rászorulóknak, ebben segítsen ő is, és beszélgessetek a szegénységről meg hogy miért kellene megbecsülnie az életét, a dolgait, az anyukáját. Ne akkor amikor dühös, hanen amikor jókedvű.
Ha kevesebb játéka van, és nem pakol el és te esetleg alkalmazod ezt a lapátos módszert, az már megfogja hatni.
Most azért nem hatja meg mert 1000 játékból 2 oda, kit érdekel, ott van 998 másik.
"korábban ez volt, ez nem hatotta meg, a boxzsákja még mindig itt van az ágy csomagtartójában több, mint egy hónapja.."
Túl sok neki a cucc, túl sok az információ, minden sok neki.. hiába fejlesztő, hiperszuper játékok, sok. Nem tud velük mit kezdeni. Én is elpakolnám a helyedben egy részét, egy idő után egy másik részét, akkor az előzőeket visszakapja. Ha nrm akarjátok eladni/elajándékozni. Ha van időd olvasni, javaslom az Egyszerűbb gyerekkor című könyvet, pont erről szól.
Minden játékának és cuccanak van egyébként rendes helye, ahová rendeltetesszeruen el tudná pakolni? Mert ha igen, akkor természetesen pakoljon el, hiszen van hova.
Én lanyomnal akkor szokott probléma lenni, ha mondjuk új dolgokat kap, vagy alkot valamit amit szeretne megtartani. Ilyenkor segítek neki, együtt kitalaljuk hogy azthol fogja tárolni, esetleg kiselejtezunk valamit.
A nyár folyamán kicsit elhanyagoltuk a gyerekszobakban az elramolast mert állandóan az udvaron vagyunk. Pont ma mondtam a lanyomnak hogy holnap segítek neki, együtt atbezunk, atramolunk mindent hogy megint szép rend legyen és mindenrol tudja hogy hol van. Sokkal szívesebben csinálja ha partnere vagyok és nem csak raparancsolok hogy rakjon rendet.
- Elraknam illetve kozosen elajandekoznam a jatekok nagyreszet, 4-5-ot+a konyveket meghagynam, 10-15-ot be egy dobozba, a tobbit raszoruloknak, vagy elafni, es a befolyt penzbol valaszthatna maganak gyumolcsot, vagy joghurtot, vagy valamit, amit szeret.
- 6 evesen szerintem ha megfelelo mennyisrgu a cucc, akkor egyedul is el tudja pakolni, vagy legrosszabb esetben is kozosen. Viszont ahhoz szerintem meg nem eleg idos, hogy ennyire magara legyen az egesz rendrakassal hagyva, meg hogy o dontson teljes mertekben a jatekairol es a rendrol. Meg te is irod, hogy inkabb rahagyod, hogy intezze o a sajat szobajat a folytonos kupi miatt, ezt viszont a tul sok cucc okozza. Keves cuccal nem lehet nagy kupit sem csinalni, neked is tulsok ezek szerint ezt mar pakolni, te sem gyozod. Nem kell ennyi mindent meg enni neki, es rahagyni sem kell. Te is jobban fogod szerintem erezni magad kevesebb cuccal, es o is fellelegezhet.
Javaslom az Egyszerűbb gyermekkor könyvet.
Azzal kezd, hogy a játékok felét eladományozzátok, eladjátok, a maradék felét elpakoljátok a gyerektől, ezeket becserélheti egy nála lévő játékért. Mondd meg, hogy amit este még elől találsz, az csere nélkül elpakolodik és tartsd is be.
Mármint a fele adomány, negyede otthon elpakolva cserealap, negyede a gyerek polcain.
És egyfajta dologból csak egy legyen (pl kirakó). Ha kirakja, becserélheti egy másikra.
Igaz, én most várom az első gyerekem. De óvónőként mondom el a véleményem.
Nyílván az óvodában nem, de ha velem így beszélne, vagy vagdalózna, azt hiszem kapna egyet a saját gyerekem, ezt nem engedheti meg magának.
És igen, sok a cucca, mi a fenének, ha egy hónap után sem keresi amit elvettél tőle, az már utána sem fog kelleni. A csoportomban is az az elv, hogy csak minimális játék legyen a gyerekeknek, sok van, de rendszeresen cserélgetjük a polcokon. És amit nem pakol el, direkt rossz helyre, azokat dobd ki, azok gondolom fontosabb játékok számára, mert használatban vannak.
És de, egy 6 éves igenis pakoljon el maga után, ahogy kisebb házimunkát is megcsinálhat, ne kíméljük már mindentől őket, felelőséget kell vállalnia a saját dolgaiért!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!