Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit csinálnál? Hisztis gyerek

Mit csinálnál? Hisztis gyerek

Figyelt kérdés

6 éves gyerekednél:

A szobája káosz, nem vagy a nagy rend híve, de nincs egy talpalatnyi terület sem a hatalmas szobában, ahol ne lenne valami mütyür kiszórva a földön, lábujjhegyen kell járni, hogy tudj lépni valahova, halmokban a plüssök, könyvek, limonádés kancsó, kagylók, dominó, társasdarabok, kártyajátékok, taknyos zsepik, ceruzák, színezők, kis gyöngyök, legók szétszórva. Nem túlzok, lábujjhegyen is figyelni kell, hova lépsz, asztalain, kanapéján, székein halmokban a sok cucc. Mindezt azért, mert eleged lett, hogy te takarítasz nála és nem tudtad rávenni a takarításra ordibálással, büntetéssel, rábeszéléssel, magyarázattal sem, gondoltad majd a kényszer ráviszi.

Csak játszani és aludni jár a szobájába, már az előszobát és a többi helyiséget is telejátékozza, mert szívesebben játszik tiszta helyen, mégsem rak rendet. Na, az egyik könyvkupaca felborult és elkezdett üvölteni, hogy elege van, utál mindent, hülyék és rosszak a cuccai és elege van belőlük. Mire téged elkap az ideg, mert másra hárítja a felelősséget(mindig), ha nekimegy az ajtónak az ajtó a hibás típus, és közlöd, hogyha mégegyszer így viselkedik a holmijával és nem vigyáz rá, elrakod örökre(korábban az volt a büntetés, hogy ideigelenesen pakoltad el, de az nem nagyon hatotta meg, ahogy jutalom sem érdekli). Miután ezt mondtad földhözvágja a játékot a kezében és közli, hogy nem teheted meg. Te elveszed a játékot és közlöd, hogyha nem pakol most azonnal(csak a könyveket, és nem is a helyére, csak az asztalra), akkor annyi annak a játékának. Mire mindennek elhord nem csúnya szavakkal, kiküld a szobájából és becsapja utánad az ajtót. Vársz egy kicsit, hallod ahogy az az asztalra dobja a könyveket mérgében, nem szépen pakol, majd borulás hang, pakolás közben leverte a limonádés kancsót, majd üvölt, csapkodja, rugdossa az ajtót, mindent utál, téged is, elege van, közben sír és dobálja a holmiját a könyveket is és téged is szid, amiért nem pakoltál el nála, meg a cuccait is, minden hibás, csak ő nem. Minden megoldás érdekel, ami nem tartalmaz erőszakot és még nem volt, mert én csak belöktem a szobájába, elvettem egy játékot és rázártam az ajtaját(nemkulcsra). Már nem üvölt, csak hallom hogy dobálja a holmiját és rugdossa.

Akármit mondok neki, engem szid, gonoszan néz, ő sosem hibás, pedig azt a szöveget nyomatom kiskora óta, hogy semmi gond, mindenki hibázik, én is, hozzuk helyre, vállalja a felelősséget.. kb 3-4 éves korig be is vált.

Ötlet? Mert fogalmam sincs hova tűnt az a szófogadó, aranyos, megbeszélős, érvelést elfogadó gyerek, aki 4-5 évesen volt. Mostanában is vannak jó pillanatai, de egyre több az ilyen, nekem meg csak az kattog a fejemben, hogy üssem meg, pedig nagyon nem akarom.. Na már nem pakol, játszik..

2021. aug. 14. 18:09
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
78%
Pszichológus se ártana neki ha ennyire nem tudja kezelni az ilyen helyzeteket, pláne hogy neked is megy. 😳🙄
2021. aug. 14. 18:42
 12/39 anonim válasza:
22%
Megkérdezném tőle,hogy tetszik-e így a szobája?Van olyan tárgy,bútor,szőnyeg,függöny,szag,zaj, szín ami zavarja?Ha nem mondja el,akkor is úgy kellene ott szétnézned,mint egy látogatónak vagy nyomozónak,mi lehet a baj,mi az ami nagyon zavaró? Éjszaka felkapcsoljátok a lámpát,vagy sötétben kell aludnia? Éjszakai irányfényt,kis lámpát érdemes venni,ne legyen sötétben. Nem szabad fenyegetni,hogy kidobják a játékait, a gyerekeknek a játékok sokkal többet jelentenek,mint tárgyak. Ha ennyire rendetlen,annak komoly oka van. Olvasom a hozzászólásokat...pff,ezzel lehet még jobban elrontani mindent.
2021. aug. 14. 18:44
 13/39 anonim ***** válasza:
39%
Szerintem 6 evesen kicsi mèg az egyedül pakolashoz. Együtt csinàlni poèn. Többet èr a csalàdi bèke ès a rend, minthogy neki kelljen egyedül csinàlni. Legalàbb is nàlunk.
2021. aug. 14. 18:48
 14/39 A kérdező kommentje:

Na, azt mondja készen van.

A szobáját ő választotta, most alakították át "nagygyerek" szobává, kb fél éve, mióta egyedül kell(ene)takarítani. Nem akarom megütni, volt hogy nekemjött, lenyomtam a földre(nem ütöttem meg), azóta is emlegeti, de azóta nem jön nekem, csak felém rug, az is ritka. Szidni viszont gyakran szid és szerinte gonosz vagyok és előszeretettel hangoztatja, hogy nem szeret. Ezek annyira nem érdekelnek, mert csak dühös, meg nem káromkodik, de mikor nem ismeri el a hibáját és rámkeni, az kiakaszt nagyon.

2021. aug. 14. 18:54
 15/39 anonim ***** válasza:
70%
Te félsz nevelni a gyerekedet. Ő uralkodik rajtad, ez a kérdésből és minden egyes válaszodból sugárzik. Először magadban tisztázd le, hogy akkor most ki is a főnök. Te vagy ő
2021. aug. 14. 18:55
 16/39 anonim ***** válasza:
74%

Nem olvastam végig a kommenteket, de én 2 adhd-s gyereket nevelek, szóval tudom miről beszélsz. Az egyik lány, a másik fiú, és hát kemény.

Nálunk is vannak ilyen harcok, és én azt szoktam, hogy megmondom neki, hogy amennyiben délutánra nem rak rendet, akkor megyek, és mindent felsöprök, és kidobom. Nem viccelek, többször megcsináltam. Oltári, de hatalmas ordibálás szokott lenni ilyenkor, gondoltam is, ha panelban laknánk, már biztos feljelentettek volna.

Nem mondom, hogy használ, mert nem raknak nagyobb rendet most sem. De azért ha a lapátot emlegetem, összerakodnak.

Meg érdemes szelektálni. Nekem mindig azzal jönnek, hogy nem férnek el. Pedig nagyon sok olyan játékuk van, amit már nem használnak, eltört, kinőtték stb. Ezeket érdemes kidobni, több hely marad.

Mi az idén nyáron festettünk ki mindkét gyerekszobában, nagyon sok kacatot kidobtunk végre, most épp elférnek, viszonylag most nagyobb a rend, bár a lányomnál már láttam, hogy a tiszta ruhák a padlón hevernek, már oda is viszem lassan a lapátot. Amúgy ez nekem is rejtély, mert ha azt mondom, hogy porszívózzon fel a nappaliban, vagy mosson fel a konyhában, simán megcsinálja. Szerintem a szobájában már olyan szinten eluralkodott a káosz, hogy ezzel már nem tud mit kezdeni.

Azt is szoktam, ha tényleg nem akarok mindent kidobálni, hogy felajánlom, hogy segítek, és együtt pakoljuk el. Lehet, hogy a ruhákkal most ez lesz, mert nem akarok komplett új ruhatárat venni neki.

2021. aug. 14. 19:07
 17/39 A kérdező kommentje:
Na, nem volt kész, feltette a dolgokat a polcra, szekrényre, székre, hogy ne legyenek a földön, de így is volt van 20 holmi a földön, félpár zoknik, szemét, maradék könyv, nejlon szatyor(ami szerinte nem az övé), meg csillagtérkép, meg az alkotásai és egy közös fénykép.. A könyveket elpakoltam, amiket kikészített az asztalra 37 könyv, leszámoltam, hogy legyen egy kis "segítsége". Neki állt feljebb, hogy itt rend van, ridegen közöltem, hogy ami rossz helyen van, el lesz adva, és kijöttem. Most megint pakol, de már nem szidott.. Direkt rosszul csinálta, hogy lássa mit reagálok, fiókból 30 centis görkorivédőscucc lógott ki, meg ilyenek. Komolyan, mint valami "ki a jobb manipulátor" játék..
2021. aug. 14. 19:10
 18/39 anonim ***** válasza:
88%
Ez hatalmi harc. Mindig újra és újra próbálkoznak, ha jön a kiskamasz kor, még sűrűbb és fifikásabb lesz és profibban fogja kimagyarázni, hogy végül megcsináld helyette. És mindig több az energiájuk hozzá. Én azt szoktam mondogatni, hogy aki jogokat akar, mint szabadság meg önállóság meg bizalom, az először csinálja meg a kötelességeit. És van az a pont, amikor sajnos be kell fenyíteni valami olyannal, ami "fáj" (mint a játékok tényleg repülnek, vagy valami nagyon unalmasat kell kibírni, vagy később a kütyünélküliség két hétre (na az durva volt, de kibírtuk)), csak akkor vesznek komolyan. Addig megy a halogatás meg alkudozás. De onnantól, hogy betartod, amit ígértél, később már elég felemlegetni és 3-ig számolni :)
2021. aug. 14. 19:23
 19/39 anonim ***** válasza:
22%

6 évesen még nem neki kell takarítani, hanem neked, neki max pakolni kell.

A gyerek nem piskóta, de te se vagy százas

2021. aug. 14. 19:27
 20/39 anonim ***** válasza:
90%
El kell pakolni és egyesével visszaadni. Ha pakol és rendet tesz kaphat megint vissza. Én már a 3 evéssel is ezt csináltam és nála is bejött.
2021. aug. 14. 19:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!