Visszanéztem egy gyerekkori videót magamról. Aggódni kezdtem? Részletek lejjebb.
33 éves férfi vagyok, előkerültek a gyerekekkori családi VHS-kazetták, és megnéztem őket. Ledöbbentett, mivel nem ez a kép élt rólam magamról. Rettentő lányos gesztikulációkat láttam magamon, mondhatni b*zis viselkedésem volt. Nem lettem meleg, elég határozzan heteró vagyok, soha még csak gondolat szinten sem jutott eszembe férfivel lenni.
De nem értem miért voltam ilyen kis nyámnyila. Később sem lettem egy Jason Mamoa, de azért felnőtt koromra férfiasabb lettem. Gyereként apám abszolút nem vett részt a nevelésemben, nem érdekelte csak a munka. Anyámmal voltam kizárólag, aki meg egy finom, visszahúzódó nő volt.
Mi lehet az oka hogy ilyen kis lányosan viselkedtem? Hamarosan apa leszek, és nem szeretném ezt továbbadni a gyerekemnek. Mit tegyek, hogy fiúként férfias legyen?
Szerintem ott van a válasz a kérdésedben. Apád nagyon kicsi hatással volt rád, sokkal inkább női példa volt előtted.
Aztán kamasz korodban a hormonok elkezdtek dolgozni autómatikusan akkor már nem kellett minta, így elhagytad a túlzott lányos beállítottságot.
Részben megválaszolták, kiegészítem csupán. A nemi identitás és a nemi orientáció átlagosan 6 éves korban rögzül a gyermekekben. Addig nem csak, hogy kialakulatlan, de teljesen természetes, hogy még nincs kialakulva. Persze a hatás sem mellékes (nem volt apamintád), de az óvodapedagógiában például teljesen normálisnak tekintjük azt, ha egy gyermek előnyben részesíti a nem pont a biológiai nemének "tekintett / mondott" játékszereket és játékmódokat (pl egy fiú babázik, egy lány imádja az autókat, robotokat), épp úgy, mint ha egy lány kizárólag tipikusan lányos, egy fiú megtipikusan csak fiús játékokkal játszik.
A tapasztalat azt mutatja, hogy pusztán az apamkinta hiánya legfeljebb kis mértékben hat a nemi identitás alakulására (tehát hogy a saját biológiai nemét érzi-e sajátjának idősebb korában a gyermek, vagy nem), viszont még kevésbé hat a gyermek nemi orientációjára (tehát, hogy pl homoszexuálissá válik-e 6 éves korára, vgy bi, vagy hetero lesz-e belőle).
Továbbá, kisiskolás korban még viszonylag képlékeny a fejlődésmenet, nemi vonatkozásban is, bár már kevésbé rugalmas, mint ovis korban. (Pl a 3-4 éves lányok zöme még meg van győzüdve arról, hogy "majd egyszer kinő a kukijuk", a 3-4 éves fiúk zöme meg morfondírozik olykor, hogy vajon mikor vágták le a lányok kukacát, stb.)
A serdülőkorban a nemi hormonok hatására kifejezetté válik mind a nemi iránultság, mind pedig a nemi identitás, bár sokaknál -pl társadalmi nyomásra- rejtett (látens) maradhat évekig (esetleg élethosszig) a homo-, vagy biszex hajlam (de még ilyen esetben is kialakultnak tekinthető, ha tud róla, ha tudat alá van fojtva).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!