Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit tegyek, ha a 9 éves...

Mit tegyek, ha a 9 éves gyerekem nem akar szépen öltözködni?

Figyelt kérdés
Kicsi kora óta ráhagytam, mert akaratos volt, hogy azt vegyen fel amit akar. Ennek eredményeképpen sose öltözött még fel szépen, eleve csak a leggingset és pólót hajlandó hordani, de azt is úgy kombinálja hogy egyáltalán nem illenek össze. Hiába vettem neki szép farmereket, tüllszoknyákat, egyberuhákat, rövidnadrágokat, blúzokat, kistáskákat, ékszereket,szandálokat szó szerint a 9 év alatt egyet sem hordott, újonnan kellett kidobni mindet, pedig tényleg nagyon szépek voltak, mind a H&M-ből. Azt mondja neki így jó, de mikor felvesz egy alamzöld felsőt egy rózsaszín leginggszel és fekete sportcipővel, tökre csalódott vagyok. Már mutogattam neki gyerekruhamagazint stb, mondtam neki, hogy nem kell túlzásba vinni a divatot, de kicsit figyeljen már magára, nem érdekli. Nagyon rossz anyának érzem magam, mert látom az anyukák milyen szép ruhákba járatják a gyerekeiket az iskolába, óvodába és tudom, hogy rólam meg azt gondolják, hogy szarok a gyerek öltözködésére.

2020. aug. 30. 13:51
1 2 3 4
 31/32 anonim ***** válasza:
100%

Az anyukámra emlékeztetsz, ő is minden áron próbált engem lányosan öltöztetni, de 16 éves koromig nem voltam hajlandó szoknyát se fölvenni, utána is csak akkor, ha haverokkal buliba mentem. Hétköznap nadrág-póló, csókolom ennyi. Fiúsan-sportosan öltözködtem és ez nekem tökéletesen megfelelt így. Semmi csillogós, semmi flitter, semmi kistáska. Ékszert ma sem hordok, csak a jeggyűrűmet. (30 vagyok egyébként) Magas sarkú cipő a gimis ballagásomon volt rajtam először, azóta is csak szökőévente egyszer, mert nem szeretem és mert a családom minden nőtagjának undorító bütykös a lába az állandó magas saroktól, amiből köszönöm nem kérek.

Ez nem azt jelenti hogy csöves módra öltözöm, de számomra - és úgy néz ki, hogy a lányod számára is - elsődleges szempont a kényelem és a praktikum, az esztétikum csak utána jön. Majd idővel megtanulja-kitapasztalja mi áll jól neki, nem kell siettetni, ráér.

Ne erőltess rá a lányodra olyan ruhákat, amiket nem akar fölvenni, ez csak egy felesleges súrlódási pont lesz kettőtök között. És mi számodra a legfontosabb? A lányoddal való jó kapcsolatod vagy az, hogy vadidegenek mit dumálnak rólad a hátad mögött? Ha erőlteted csak rosszabb lesz.

Saját példa: tini koromban már gyűlöltem anyukámmal vásárolni menni, mert mindig leugatta azokat a ruhákat, amik nekem tetszettek és rámerőltette a próbafülkében azokat, amiket rajtam akart látni. Ennek eredménye az lett, hogy összevesztünk és hat órahossza vitázós plázázás után üres kézzel mentünk haza. Tizennégy éves korom óta inkább egyedül járok ruhát vásárolni vagy barátnőkkel. Anyukám ezt nehezményezi, mert a nővéreim a mai napig járnak vele vásárolgatni, csak én nem. Persze mivel ők extrán nőcis nők, őket nem piszkálja folyamatosan az öltözködésük miatt. (Engem a mai napig piszkál egyébként, pedig már messze nem a gimis stílusomat hozom, csak letisztult szabású, egyszerű darabokat választok, ami neki nem tetszik, mert csillogós bizbaszok meg fodrok nélkül szerinte nem nőies egy ruha.)

Szerintem te se vágysz arra, hogy a lányod ne akarjon veled időt tölteni a későbbiekben, inkább hagyd rá, hadd hordjon amit akar. Vásároljatok együtt, vedd meg neki amit kinéz, ennyi. Megváltozatni az ízlését nem fogod tudni, akkor meg minek hadakozol vele? És főleg minek szórsz ki pénzt az ablakon olyan holmikra, amik nyilván nem fognak neki tetszeni és egyszer se fogja fölvenni? Semmi értelme.

Szerintem egyáltalán nem vagy rossz anya, ahogy az én anyám se az, csak ebben a dologban nem egyeztek és kész. Viszont az életben biztosan lesz még ezer dolog, amiben nem értetek majd egyet és azok mellett a ruházkodása lópikula lesz.

Szóval tanuld meg letojni mit gondolnak mások rólad a leányzó ruhái miatt. Ha ápolt és tiszta a gyerek, akkor nincs semmi látnivaló. Inkább örülj neki, hogy a lányod kiáll a saját véleménye/ízlése mellett már ennyi idősen is. Egyre ritkább az ilyen önálló véleménnyel rendelkező karakán gyerek. :)

2020. szept. 1. 17:54
 32/32 anonim ***** válasza:
Én egészen pici koruktól kezdve irányítottam az öltözködésüket, a fiamnak is és a lányomnak is. Nem ragaszkodtam mindig csak a saját elképzelésemhez, mindig választhattak de óvatosan elirányítottam őket ha olyasmit akartak kombinálni ami nagyon nem illik össze. A mai napig is így van, hogy ha odarakja a lányom az okkersárga pólót a lila rövidnacival (csak példa) akkor mondom neki, hogy válasszon a pólóhoz egy ilyen vagy ilyen nacit, vagy a nacihoz ezt és ezt a pólót mert úgy lesz szép. A választás még mindig az övé de nem csinál magából bohócot. Szerintem ez fontos mert így (is) alakul ki a szép érzék, ezzel is tanul. Nálunk azt is tudják a gyerekeim, hogy oviba-suliba melyik ruhákat húzzuk fel, melyiket az udvarra-játszóra, melyiket ha a városba megyünk vagy orvoshoz, maguktól válogatják ki.
2020. szept. 2. 12:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!