Hogy reagálnátok ha kiderülne hogy a 13-14éves lányotok lopott egy üzletből?
Nyilván nem mindegy a kontextus, a pontoabb részletek.
Önmagában ez nem nagy dolog, kamasz, én is loptam ennyi idősen (na jó, nem, kicsit fiatalabb voltam), szóva nem sokkolna.
> De nem azt kérdeztem miért csinálta!!!!!!
Pedig ettől függ, mit csinálnék. Nem hiszem, hogy megátalkodott gonosztevőről van szó, inkább a "kíváncsiság" vezethette. Én semmiképpen nem vinném vissza az üzletbe bocsánatot kérni, nem aláznám így meg. Ez nem visszatartó erő, csak téged utálna meg emiatt.
Alaposan elbeszélgetnék vele, hova vezethet mindez. Első körben ennyi elég.
Engem viszont elsősorban a motivációja izgatna, ha ilyen történne. Aszerint reagálnék.
Én 9-10 évesen loptam aprót a szüleim pénztárcájából. Észrevették. Nyugodt hangon elmondták, hogy abba nem szabad belenyúlni, viszont egy megjelölt helyre néha kiürítik a zsebeiket és amit ott találok, azt elrakhatom.
Soha többet nem loptam és kizárólag onnan vettem el a pénzt, ahonnan engedélyezték.
Akkor simán csak érdekelt a pénz és szerettem volna minél többet magamnak. Felnőtt fejjel értelmetlen dolog volt, 8-9 évesen valamiért logikusnak tűnt a pénztárcából lopni.
Persze, hogy nem mindegy, miért csinálta, de attól még meg kell tanulnia, hogy ez rossz, hogy egy lopásnak következménye van. Hogy, ha az ember hibázik, vállalja és ne lapuljon. Hogy van ami akkor is rossz, ha senki nem látja vagy bünteti. (És mellesleg a pénz értékét.) Átérzem, szülőként neked is munkás és kellemetlen is, de szerintem csak így tudsz példát mutatni és csak így várhatod el tőle, hogy elfogadja a szabályodat, és mint írtad, megelőzni a továbbiakat. Ne megszégyenítésnek fogjátok fel, hanem a dolog jóra fordításaként, bátorságpróbaként.
Ettől még el lehet vele beszélgetni, mi járt a fejében. Ha szeretethiányból csinálta, hát most foglalkozol vele - biztosíts, hogy ilyenkor is szereted, de máskor inkább szóljon, hogy hiányzol vagy öleljen meg. Ha a barátai vették rá, ne hallgasson rájuk legközelebb, előbb arra figyeljen, mit súg a szíve. Ha ennyire vágyott rá, pl. kitalálhattok valami házkörüli melót, amivel többet gyűjthet... stb. De az is lehet, hogy nem volt mélyebb indoka, csak meglátta és izgalmas volt kipróbálni, mi lesz, egyáltalán lesz-e valami vagy senkit sem érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!