Hogyan reagálnál, ha kiderülne, hogy a 13 éves lányodnak egy csomó igazolatlan hiányzása van az iskolában?
Kiderült,hogy már majdnem 20 nap igazolatlan hiányzása van,ugyanis nem jár be az iskolába,hanem a barátjával csavarog a városban!
Egyáltalán nem így neveltem,rettenetesen lesokkolt engem ez a hír!
En mondjuk nem 13 evesen hanem par evvel kesobb de en is logtam a sulibol. Nalam otthoni gondok miatt. Anyamekat is lesokkolta a hir de ok amugyis abban a hitben elnek es eltek akkor is hogy ok soha semmi rosszat nem tesznek, nem hibaznak soha, ok mindig megfeleloen viselkednek es mindig a masik a hulye stb..stb.. Igy ertetlenul alltak a dolog elott es esetleges onvizsgalatot meg akkor sem voltak kepesek tenni.
Tehat nem tudom nalatok mi az ok, es lehet nem igy neveleted es/vagy nem igy akartad de valamilyen szintu felelosseged neked is van. Nem tudom azt se milyen a kapcsolatotok alapbol ha aranylag jo akkor le kene ulni beszelgetni vele, nem vasaskodoan, sem veszekedve mert csak nagyobb ellenallast valtasz ki hanem ugy mint aki megerti ot es elmondhatja a problemait es KERDEZD meg miert csinalja? Mi a problemaja? Otthon van esetleg olyan ami nem jo? Vagy a suliban? Stb...
Először is alaposan elbeszélgetnék vele, hogy miért csinálta ezt, és éreztetném vele, hogy óriási csalódást okozott. Megkérdezném tőle, hogy van-e valami gondja, problémája, tudok-e segíteni neki valamiben, amitől jobban érzi magát.
ha viszont nem együttműködő, hanem flegma, és tényleg egyszerűen azért lógott, mert a barátjával akart lenni és letojta az iskolát, akkor kicsit drasztikusabb lennék. 13 éves, most kell megfogni.
Amit mások is írtak, csak a kötelezőt add meg neki: ruha (de csak ami tényleg kell, semmi "még ezt a felsőt szeretném, mert úgy tetszik!"), kaja, lakhatás, ennyi.
A telefonját elvenném (az iskolából a tanárok is tudnak szólni, ha baj van), suliba elkísérném, délután vagy érte mennék, vagy ha ez nem megoldható, akkor rábíznék valami házimunkát, hogy azt végezze el, mire hazaérek, vagy írja meg a háziját, mire hazaérek.
A tanárokat megkérném, hogy értesítsenek minden nap, amikor nem volt suliban.
Minden nap be kellene mutatnia a megírt háziját.
Internetezhetne, de csak napi 1 órát, semmi többet (hátha kell a házihoz, meg azért tudja tartani a kapcsolatot a barátaival). Tévét nem nézhetne egyáltalán, ha van a szobájában, kivinném.
Semmi zsebpénz, semmi édesség. Ha értelmes dologra (pl. könyv) kér pénzt, adnék neki.
De imádom,hogy én le lettem pontozva,aki viszont gondolkodás nélkül büntetéseket írt 100%-ot kapott.
Elmondom mégy egyszer emberek:
Anyukám pedagógus én még jelenleg is tanulok,tavaly még gimnáziumba jártam,tökéletesen ismerem a jogszabályokat,kizárt,hogy ilyen előforduljon.
Ott az e-napló,az osztályfőnök ilyen esetben hívni is szokta a szülőt,minimum két levél is kiment és ilyen magas óraszám felett már a családsegítősök is be vannak vonva,akik kimennek házhoz.
Ha nem sikerül felvenni a kapcsolatot a szülővel még a rendőrséget is bevonhatják(pl ha nem nyit ajtót)
Ez egy nagy kamu
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!