S. O. s! Szerintetek egy 13 éves gyereknek milyen házimunkát kellene végeznie?
13 évesen a saját szobámat kellett rendben tartanom (elpakolni, beágyazni, felporszívózni, ruháimat a helyére rakni, stb), ki kellett vinnem a szennyest, el kellett látnom a saját háziállatomat (egy cicám volt, én etettem és takarítottam az alomládát).
Anyunak olyanokban segítettem, hogy ha ő kimosott, akkor én kiteregettem a ruhákat. Vagy leszedtem a megszáradt ruhákat a szárítóról, Anyu pedig kivasalta őket, utána meg közösen elpakoltuk, ki-ki a maga ruháit. Szóval mi is ilyen munkamegosztásban végeztünk mindent.
Anyu főzött, de én a keze alá dolgoztam, például zöldséget pucoltam, krumplit hámoztam vagy felkarikáztam a répát, ilyesmik.
Mosogatógépünk volt, szóval nálunk az volt a menetrend, hogy ha Anya főzött, akkor vagy én, vagy a húgom szedte le az asztalt, aztán egyikünk bepakolta a mosogatógépet, a másik meg a végén kipakolta, ha már minden tiszta volt és a helyére tette. Tehát ha én szedtem le az asztalt és én pakoltam be a mosogatógépet, akkor a program lejárta után a húgom pakolta ki és tette a helyére az edényeket.
Boltba egyedül max akkor mentünk, ha csak egy-két dolog kellett otthonra (mondjuk hirtelen elfogyott a tej és reggel nem lett volna mivel enni a müzlit), de ez ritka volt, általában a bevásárlást mindig együtt intéztük Anyuval, közösen. Péntek délután elmentünk és nagybevásároltunk, egy hétre előre megvettünk mindent, amire otthon szükségünk volt, hogy ne kelljen minden nap a boltba rohangálni.
Ilyesmiket csináltunk.
Összefoglalva: segítettünk főzni, rendben tartottuk a saját szobáinkat és a saját háziállatainkat, kivittük a szennyes ruháinkat, kipakoltuk a mosógépet, kiteregettünk, leszedtük a szárítóról a ruhákat, elpakoltuk őket. Leszedtük étkezés után az asztalt, bepakoltuk a mosogatógépet, utána pedig kipakoltuk és a helyére tettük az edényeket.
Szerintem ezek egyáltalán nem voltak olyan nagy dolgok, inkább sok kis apróság, ami kb 5 perc alatt megvan, de mégis, nagyon sokat segítettünk vele Anyunak, és sok terhet levettünk vele a válláról (főleg, hogy munka mellett egyedül kellett nevelnie engem és a húgomat, plusz vinni a háztartást).
Ja, és nem éreztem magam ettől cselédnek. Láttam, hogy Anyu is ugyanúgy megcsinálja mindezt, akkor mi miért ne csináltuk volna a húgommal? :)
Saját szobájának rendbe rakása, ez az első (nem kell katonai rend, de azért ne legyen káosz).
Ha segít a főzésben, akkor nagyon meghálálja ezt az élet majd a 20-as, 30-as éveiben, plusz még jó "anya-lánya" program is, különösen ha érdekli a gasztronómia. És mosogasson el maga után (nem kell az egész családra, de a saját részét mindneképpen).
Bár nincs gyerekem, de ha lesz, biztos fogok venni neki néhány cserepes növényt (virágok, esetleg bazsalikom, koktél paradicsom...) amit gondozhat. Illetve ha lenne a családnak háziállata abba is besegíthet.
Szerintem egy 13 évesnek ennyi elég, legfeljebb néha-néha megkérhetik a szülők alkalmi munkákra mint a teregetés, vagy, hogy hetente egyszer-kétszer mosson fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!