S. O. s! Szerintetek egy 13 éves gyereknek milyen házimunkát kellene végeznie?
Én örültem volna ha anya főzni tanít, és pl nem csak tükörtojást sütni, meg olajsütőben sültkrumplit...
Más anyuka tanítja a tini lányát, a lány olyan büszke magára ezért és legutóbb a családnak lazagnie-t is csinált.
Én a gyermekem majd főzőtanfolyamra beíratom, mert tőlem nem sokat tud tanulni...
A többi meg alap pl saját szoba takarítás
Saját szoba takarítása és rendben tartása, mosogatás, porszívózás, portörlés, teregetés, segítség a főzésnél, ezeket egy 13 éves mind meg tudja csinálni. Persze nem minden nap ennyit, de legyen rendszeresen bevonva a házimunkába. Ha van kert, akkor a kerti munkából is ki tudja venni a részét.
Napi szinten rendben tarthatja a szobáját, segíthet az asztal terítésénél vagy leszedésénél, mosogathat napi egy alkalommal. A főzésbe is besegíthet.
A saját szobáját rendesen takarítja, a ruháit maga mossa (a mai gépekkel nem igazán problémás), a saját hobbiajival kapcsolatos dolgokat elvégzni (az ehhep füzödö takarítást is), a konyhai munkából is kiveszi a részét, segít fözni (elökészíteni, de ennyi idösen már egyedül is képes fözni), mosogat/ki-bepakol a gépbe, leviszi a szemetet.
Emellett ezt nem "segítésnek" kellene felfognia, hanem családi munkamegosztásnak.
13 évesen már nem gyerek. A saját szobáját rendben tartani, a szennyest kivinni , a mosógépet elindítani, kiteregetni; a főzésben segíteni, egyszerűbb kajákat megfőzni, az asztalt megteríteni, elmosogatni, de a saját csetresét mindenképpen, kivinni a szemetet és még, amit kell.
Legalább is nálunk így van.
Nekem 13 évesen ezeket kellett megcsinálnom:
Saját szobám rendben tartása, tergetés, locsolás. Ha anyám megkért, akkor segítettem zöldséget pucolni, egyszerűbb ételek készítése, felmosás, porszívózás.
Le fognak pontozni az itteniek, de soha nem voltam híve a gyerek házimunkába fogásának - én sem voltam, apám osztotta is anyámat, hogy milyen háziatlan leszek. Persze néha megkértek erre-arra, és meg is csináltam akkor természetesen, de nem volt direkt nekem szánt feladat vagy munka. Aztán láss csodát, felnőtt fejjel nem esz meg a kosz, be tudok indítani egy mosógépet, tudok teregetni, nem rohad rám a koszos edény, MERT anyám rendben tartotta a lakást (konkrétan patikarend volt mindig), és egyszerűen én is igényeltem, ehhez szoktam. Csak ugye külön háztartásban ezt csak én tudom megcsinálni.
Ha érdeklődik, akkor vond be a főzésbe vagy hasonlóban, azt sokan szeretik, és nem megy el a kedve a többitől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!