Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Mivel buntessem, hogy ne...

Mivel buntessem, hogy ne utaljon örökre?

Figyelt kérdés

Van egy majdnem 11 eves lanyom, aki semmi mast nem csinal, csak szamitogepezik, chatel, stb. Twitter es tarsai. Szabtam neki korlatot, hogy mennyit szabad, este, ha aludni megy elveszem a telefonjat, eleinte ellenkezett, duzzogott, aztan tobbet nem. Most jottem ra, hogy a regota nem hasznalt, nem is latott tablet az agya alatt van es hajnal 4-ig is irogat a twitteren, chatel es eleg tragarul irogat, raadasul 4 evvel idosebbnek adja ki magat.

Nem tudom, hogy hogy buntessem. Elveszek mindent, plusz eltiltom a jatektol teljesen? Vagy nem tudom. Epp esszel, magyarazattal nem megy, az arcomba hazudik es hulyenek nez.

Igy is olyanokat ir, hogy az elete katasztrofa, es hogy nincs miert elnie csak a baratai a neten (akiket nem is ismer szemelyesen) .....

Mit tegyek?

2016. jan. 4. 10:09
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
88%
Nem büntetni kell, hanem a lehetőségeit korlátozni. Minden, amit használ, a szüleitől kapta. Akkor? Jelszó a wifin, ha kell az internet, csak egy számítógépen használhatja, azt is a Te felügyeleted mellett. Ennyi.
2016. jan. 4. 10:56
 12/22 anonim ***** válasza:
92%
Mennyi értékes időt töltesz vele naponta? Amikor csak beszélgettek vagy közös programot csináltok? Legyen az egy közös mosogatás, akármi. Neki van egy problémája, és ez az egész csak tünet. Az okokat kellene feltárni, mert ha nem lesz net, majd keres más függőséget magának.
2016. jan. 4. 11:00
 13/22 anonim válasza:
20%

Tabletet áztatod vízben pár percig, és visszateszed az ágy alá, akkor nem te leszel a gonosz.

Egyrészt biztos hogy elbeszélgetnék vele hogy ez így nem állapot, másrészt próbálj vele jó kapcsolatot kiépíteni. Szervezzetek minél több közös programot, vagy keress neki igazi hobbit, be lehet íratni valamilyen szakkörre, táncra, ha szereti.

2016. jan. 4. 11:00
 14/22 anonim ***** válasza:
65%
Bűntetni? Ez orvosi eset, vidd pszichiáterhez!
2016. jan. 4. 11:52
 15/22 anonim ***** válasza:
93%

Igazi barátai az iskolából nincsenek? Esetleg bántják, piszkálják? Én valahol itt kezdeném keresni a gondot. Akinek rendben vannak a társas kapcsolatai az nem szokott a játékokba és idegenek társaságába menekülni a neten. Öregebbnek azért adja ki magát, mert a twittert és társait nem lehet 11 évesen használni...

Ha csak eltiltod mindentől, azzal a problémát jó eséllyel nem oldod meg, csak a tüneteit szüntetted meg. Ez függőség is lehet, nálunk volt a családban, ha tényleg az, akkor komolyan kell venni, nem csak "megtiltok mindent a büdös kölyöknek és megtanulja". Kicsiben olyan mintha egy szerencsejáték függővel/alkoholistával próbálnál érvelni. A netes beállításokban tilts le/oldj fel bizonyos eszközöket, honlapokat. Folyamatosan figyeld, hogy kapcsolódik-e más eszköz, vagy milyen helyettesítő honlapokat talált, mert használtan pár ezer forint egy olyan telefon, ami fel bír menni a netre. Gondolj a mobil netre is és keress rá arra is, hogy milyen trükkökkel lehet kicselezni az ilyen korlátozásokat, mert ha elég elszánt valaki, akkor mindenre van megoldás.

Azokkal értek egyet, akik segítséget is kérnének egy szakembertől. Nem egyszerű kijönni egy ilyen gödörből, ha tényleg baj van. Ezen felül, ha ennyi fölösleges ideje van a gyereknek, akkor simán lehetne valami hobbit is keresni neki, pl ha elkezd sportolni/zenélni és élvezi, akkor addig sem ezen gondolkozik. Azért megértem, ha unatkozik otthon egyedül minden nap...

2016. jan. 4. 12:29
 16/22 A kérdező kommentje:

Igen, én is erre gondoltam, hogy segítség kell, csak kellett megerősítés, hogy jól gondolom. Vannak baratai a suliban, de csak ott. A másik osztalytarsa, akivel sulin kívül is játszik, az meg pont azt csinálja, mint az én lanyom.

Kérek időpontot az orvoshoz.

Köszönöm mindenkinek!

2016. jan. 4. 13:26
 17/22 anonim ***** válasza:
91%

Ugyanez a problémánk nekünk is. Az adta a megoldást, h routeren keresztül korlátoztam neki a netet napi 2 órára, a telefont pedig elvettem. (mobilnet, ugye...)

Pont ugyanezt játszotta, tapblet az ágy alatt :-D

2016. jan. 4. 13:26
 18/22 anonim ***** válasza:
0%
A kérdés nem hiszem hogy ebbe a kategóriába való. Vedd el a tabot.
2016. jan. 4. 20:12
 19/22 anonim ***** válasza:
64%

Azért tablettezik, hogy másokkal beszéljen. Szociális élet hiánya. Függő? Akkor itt mindenki függő aki valaha barátkozni akart. Ő is csak ennyit akar, valószínűleg a környezetében nem járt sok sikerrel.

Állandó választások elé állítják egészen felnőtt koráig és talán még azután is: Vagy a te tanácsodat fogadja meg (igen, csak a tanácsodat, ugyanis kényszeríteni nem tudod) vagy a többiekét. Párszor érvényesítheted az akaratod, de minél többször csinálod annál hamarabb eljut oda, hogy nem érdekli.

Kérdezd meg tőle mi a célja, miért beszélget másokkal hajnali 4-ig. Nem tudná e ezt megbeszélni olyannal akit ismer. Esetleg akikkel beszélget az interneten nem a vele egyidős lányok akik a közelben laknak.

Kicsit nem lehetne hagyni? Szerintem max pár hétig csinálja. Hajnali 4-ig nem fog tudni fent lenni ha másnap iskola van.

Ti viszont most azt mondjátok, hogy pszichológusbácsival/nénivel segítetek a problémáján. Ő nem fogja érteni, mert látja, hogy a barátnője meg a többi lány is ezt csinálja a neten.

Neki ez olyan mint ha holnap ugyan az pszichológus bekopogna hozzád, hogy te miért akarod büntetni azt a gyereket, neked dühkezelési problémáid vannak, nem is szereted igazán a lányodat. Teljesen idegbeteg lennél, ahogy ő is az lesz.

Nem tudod kivenni csakúgy ebből az életből, az ottani ismerősei közül. Rá lehet szoktatni, hogy kevesebbet legyen ezeken az oldalakon de ha elveszed a tablettet az olyan, mint ha fognád és másnap betennéd egy másik osztályba, méghozzá egy üresbe.

Trágárul beszél mindenki. Csak a szülők és tanárok előtt játsszák meg magukat. Ahogyan ti is megjátsszátok a munkahelyeteken, otthon vagy az utcán, de ahogy a megfelelő emberek közt vagytok már nem is érdekel titeket. Senkit nem sértetek meg vele, nem okoztok se lelki se fizikai fájdalmat. Akkor kezdhetsz rászólni, ha otthon is így beszél.

A lányod nem egy büntetéssel programozható robot.

2016. jan. 4. 22:14
 20/22 anonim ***** válasza:
69%

Hisztis Twitterfüggő csitri, a teljes megvonás nem jó, de gépet ki a nappaliba, tabletet elkobozni, a többi maradhat a következő ilyenig. Ha van egy kis esze attól abbahagyja ha rájön hogy anyu mindent lát.

Manapság komolyan momdom divat szenvedni, mindenkinek rossz, mindenkit zaklatnak, mindenkinek PTSD-je van mert az interneten beszóltak neki (bárcsak kitalálnám....) és most ez a trendi hogy neki milyen borzalmas hogy 11 évesen van családja, tablete, okostalója, gépe, saját szobája, tessék őt sajnálni. Majd kinövi.... remélem...

2016. jan. 7. 00:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!